Egyetem

A Nobel-díjas Andrew Schally is megérkezett Szegedre + FOTÓK

A Nobel-díjas Andrew Schally is megérkezett Szegedre + FOTÓK

2012. március 20., kedd
A Nobel-díjas Andrew Schally is megérkezett Szegedre + FOTÓK

Begördült a Hotel Forrás parkolójába a Szent-Györgyi Albert Konferencia második Nobel-díjasát szállító autó is kedd délután. Az orvosi-fiziológiai elismerést magánénak tudó Andrew V. Schally szombaton szegedi egyetemi díszdoktori oklevelét is átveheti.

„Nagyon örülök, hogy itt lehetek Szegeden, számos együttműködést és kiváló barátokat jelent nekem ez a város” – mondta el a professzor, aki azt is hozzátette, megérezte az időeltolódást, és az útját némileg nehezítette, hogy Londonban elkeveredett a csomagja.

Andrew V. Schally

három kulcsfontosságú hormon leírásáért kapott (megosztott) Nobel-díjat 1977-ben. Ő tisztázta, hogy az ideg- és a hormonális rendszer között kapcsolat áll fenn, amely az agyalapon, az idegrendszer által produkált hormonokon keresztül jön létre. A Nobel-díjas kutató szegedi kapcsolata

Telegdy Gyulához

, az SZTE ÁOK Kórélettani Intézetének professor emeritusához kötődik, akivel 1982-ben, Velencében találkoztak először egy konferencián. A szegedi professzor és kutatócsoportja az idegrendszerrel foglalkozik, míg a Nobel-díjas kutató elsősorban a rákkutatással, rákterápiával kapcsolatos anyagokban mélyedt el. Felmerült, hogy azokat az anyagokat, amiket a ráknál tesztelnek, megvizsgálják az idegrendszer vonatkozásában is. Ismeretes ugyanis, hogy a betegek idegrendszerét is gyakran megviseli a daganattal járó terápia, depresszió és pánikbetegség léphet fel. Ezért jó, ha a rákgyógyításra használt szer az idegrendszerre is hatással tud lenni – magyarázta a kutatót szállására kísérő Telegdy Gyula. A kapcsolat eredményeként mintegy negyven dolgozat született. Persze sok millió dollár és 10-15 év kell, mire a kikísérletezett anyagok az állatkísérlettől a gyógyszerig eljuthatnak. 2007-ben Andrew Schally a szegedi universitas díszdoktori kitüntetését is elnyerte, de akkor a professzor nem tudta átvenni oklevelét, ezért a mostani jubileumi Szent-Györgyi Konferencián, március 23-án tartják a ceremóniát. A Nobel-díjas kutató nem először jár Szegeden, korábban Telegdy Gyula vendége volt, mikor Pécsett honoris causát kapott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.