Kultúra

A lengyel-magyar barátság emlékei az Emlékpontban

A lengyel-magyar barátság emlékei az Emlékpontban

2012. március 23., péntek
A lengyel-magyar barátság emlékei az Emlékpontban

Ma van a lengyel-magyar barátság napja, melynek az idén Csongrád megye ad otthont. A két nép ezeréves hagyományait, máig élő kapcsolatait erősítő emléknaphoz az Emlékpont, a Szétlőtt városok: Poznan-Budapest 1956 című kiállítással kapcsolódik. A lengyelek és magyarok kommunista diktatúra alatti sorsközösségét felidéző tablókiállítás számos korabeli emléktárggyal egészül ki: az ötvenhatos forradalom relikviái mellett vasárnapig még megtekinthető Zenon Tarnowski lengyel egyetemista fotósorozata az ’56-ban szinte földig rombolt Budapestről.

A Magyar Országgyűlés hivatalosan 2007-ben nyilvánította március 23-át a Lengyel-Magyar Barátság Napjának, a két nép szoros kapcsolata azonban ezeréves hagyományokra tekint vissza. Mint az ismert mondás is tartja: Polak, Wegier, dwa bratanki azaz Lengyel, magyar két (testvér)barát … E napot megünnepelni nem más, mint tiszteletünket kifejezni a két nép múltja előtt, jelen és jövő barátságuk folytatása jegyében.

Fejezetek a lengyel-magyar történelemből

Magyarországon és Lengyelországban csaknem egy időben került sor az államalapításra, és egyben az akkori Európához való felzárkózásra. Az Árpádok és a Piastok gyakran léptek szövetségre, Könyves Kálmán és III. Boleszláv pedig örök testvériséget és barátságot fogadott. Az Árpád-ház kihalásával sem gyengült a két ország szövetsége; az uralkodók kölcsönösen támogatták egymást. A Károly Róbert által szervezett visegrádi kongresszus pedig a maga nemében egyedülállóan szoros együttműködést kezdeményezett a térség országai között. A lengyelek legnagyobb királyaik között tartják számon Nagy, vagy ahogy ők nevezik, Magyar Lajost, majd annak leányát, Hedviget, a Jagelló-dinasztia megalapítóját. Több Jagelló is ült a magyar trónon, Báthori István erdélyi fejedelem pedig tíz éven át Lengyelország uralkodója volt. A reneszánsz kor kiemelkedő szellemi központja volt a krakkói egyetem, s volt olyan időszak, amikor a diákok egynegyede hazánkból származott. Szoros kapcsolatban állt Lengyelországgal a magyar történelemben oly fontos szerepet játszó Rákóczi család. A 18. század végén Lengyelországot az akkori nagyhatalmak századokra eltüntették Európa térképéről, a két nép közötti rokonszenv azonban nem csökkent. Az 1831-es lengyelországi felkelés oly nagy lelkesedést váltott ki a magyar reformnemesség körében, hogy még fegyveres segítséget is szerveztek a lengyelek támogatására. A bukott felkelés után csaknem minden magyar udvarház fogadott lengyel menekülteket. Az 1846-os újabb galíciai felkelés pedig már közvetlen előjátéka volt az 1848-as forradalomnak. A magyar forradalomban és szabadságharcban részt vevő lengyelek - Wysocki, Dembinski, Bem apó és még nagyon sokan - örökre beírták nevüket történelmünkbe. Az 1863-as felkelés alkalmat adott a magyaroknak, hogy viszonozzák a szabadságharcban való lengyel részvételt. A magyar támogatók száma jóval ezren felül volt, Kossuth még a magyar légió felállítását is tervbe vette. Az első világháború ellentmondásos körülményei között a két nép töretlen barátságáról tanúskodik, hogy ismét sok magyar család fogadott be menekülő lengyeleket, és még lengyel légiós kórház is működött. Nem volt ez másképp 1939 szeptemberében sem, amikor a náci és kommunista megszállás elöl a lengyel hadsereg mintegy 35 ezer katonája, majd őket követve sok tízezernyi civil keresett és talált menedéket Magyarországon.

Sorsközösség a kommunizmus évtizedeiben: lengyelek és magyarok ’56-a

A múlt század második felének magyar-lengyel kapcsolatait a közös blokkba való tartozás és a forradalmi eseményekben való szolidaritás kettőssége jellemezi. A világtörténelem legnagyobb szovjetellenes felkelésének, a magyarországi 1956-os forradalom és szabadságharcnak és előzményének, a poznani júniusnak állít emléket a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézet poznani részlege és magyar partnerei által összeállított, 32 fényképekkel gazdagon illusztrált tablóból álló kiállítás az Emlékpontban.

A poznani munkások az alacsony bérek, a norma megemelése és az évek óta tartó megalázottság ellen 1956 június 28-án kezdték meg a tüntetésüket, amely fokozatosan kiszélesedett és konkrét követeléseket megfogalmazó forradalmi megmozdulássá lett. A tüntetéssorozat kiteljesedését a hatalom egy háromezer fős páncélos alakulat kivezénylésével és támadásával fékezte meg. A katonai attaknak 57 áldozata volt, köztük egy tizenhárom éves diák, Romek Strzałkowski, akit lesből lőttek le. A megtorlás során hétszáz embert börtönöztek be. A poznani felkelés szolgált előzményül a kommunista diktatúra rabláncát magáról lerázni kívánó magyar nép szabadságküzdelmének. 1956. október 23-án a budapesti Műszaki Egyetem hallgatói a lengyel nép melletti szolidaritási tüntetésre határozták el magukat, mely világtörténelmi eseménysorrá alakult. Október 23-a két legnépszerűbb jelmondata így hangzott: „Minden magyar együtt halad, követeljük a lengyel utat!” és „Függetlenség, szabadság, lengyel-magyar barátság”. Lengyelország-szerte gyűjtés indult a magyarországi felkelés segítésére, a krakkói diákok pedig több teherautónyi és vagonnyi vért és gyógyszert hoztak Magyarországra. A lengyel királyok városában, a magyar emlékekkel „teletűzdelt” Krakkóban például megemelték a villamosjegyek árát, hogy azzal is magyar ügyet támogassák. E lengyel „véráldozatnak” is emléket állít az Emlékpont kiállítása, ahol külön tárlóban látható egy korabeli, a forradalom alatt használt mentőstáska és vöröskeresztes segélydoboz. 1956 szabadságküzdelmei elbuktak, de e két tragédia tovább erősítette a két nemzet összetartozását és sorsközösség vállalását. A vásárhelyi közgyűjtemény tárlatán látható az a zászló, amelyet a tarnow-i (Bem szülővárosa) magyar – nem lengyel-magyar (!) – baráti társaság adott ki az ötvenhatos forradalom 30. évfordulója tiszteletére. A tárlaton láthatóak még lengyel kiadványok 1956 közös pillanatairól, valamint egy kortörténeti jelentőségű fényképsorozat, melyet egy lengyel egyetemista, Zenon Ternowski készített 1956 október-novemberében Budapesten az Üllői úton, a Corvin köznél és a Nagykörúton. A varsói egyetem magyar szakára jelentkezett fiatal 1956. szeptemberében érkezett gyakorlatra Magyarországra. A későbbi diplomata és magyar konzul élete egyik legnagyobb élményének tartotta, hogy közvetlenül közelről láthatta az 1956-os magyar forradalom eseményeit. Szenvedélyes fotós révén, sokat fényképezett ezekben a napokban. November 2-án a győztes forradalom hírével tért vissza Lengyelországba. Odakint értesült arról, hogy a magyar nép forradalmát leverték. Filmjeit még a határon elkobozták. Egyetlen tekercset tudott megmenteni, s ezen kockákról készült képek láthatóak az Emlékpont kiállításán. A szétlőtt városok: Poznan-Budapest 1956 című időszaki kiállítás március 25-ig tekinthető meg az Emlékpontban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.