Sport

A bunda és az együttműködés volt a téma a sportminiszterek értekezletén

A bunda és az együttműködés volt  a téma a sportminiszterek értekezletén

2012. március 15., csütörtök
A bunda és az együttműködés volt  a téma a sportminiszterek értekezletén

Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportpolitikáért felelős államtitkára a sportminiszterek belgrádi értekezletén kijelentette: Magyarország támogatja egy új európa tanácsi (ET) egyezmény elfogadását a mérkőzések eredményeinek jogtalan befolyásolása elleni küzdelemben.

"Magyarország támogatja egy új Európa Tanács (ET) Egyezmény létrehozását a match-fixing (bundázás) elleni harc kapcsán, hiszen az Európa Tanács tavaly elfogadott Ajánlásán alapuló Egyezmény növelheti a hatékonyságot" - idézte a NEFMI csütörtöki közleménye

Czene Attilát

, aki úgy véli: az egyezmény "a hosszú távú fenntarthatóságot biztosíthatná, ezen túlmenően pedig erősítené a tagállamok elkötelezettségét azáltal, hogy "az aláírók folyamatosan nyomon követhetnék a dokumentumban foglaltak betartását". A magyar sportdiplomata a NEFMI tájékoztatása szerint ugyanakkor emlékeztetett arra is, hogy ilyen monitorozás jelenleg is zajlik a két meglévő európa tanácsi - a doppingolás, illetve a nézőtéri vandalizmus elleni - egyezmény esetében. Czene hozzátette, az ellenőrző testületek munkájában a NEFMI sportért felelős államtitkársága is részt vesz, majd annak a reményének adott hangot, hogy az új ET-egyezmény idővel "más kontinensek tagállamait is egy közösségbe hívja". A sportminiszterek értekezletén emellett téma volt az is, miként tudnának együttműködni az uniós tagországok az unión kívüli európai tagállamokkal. A NEFMI közleménye emlékeztet arra, hogy a Lisszaboni Szerződés sportról szóló 165-ös cikke név szerint említi az Európa Tanácsot mint együttműködő partnert az unió országai számára. Az együttműködések élénkítésében - a minisztériumi tájékoztatás szerint - fontos lépés volt az, hogy a magyar EU-elnökség nevében 2011. június 28-án, Czene Attila szűk körű munkaebéden látta vendégül az EU-nak és az ET-nek a sport területen dolgozó vezető tisztségviselőit. Ezt a példát azóta a lengyel EU-elnökség is követte. Belgrádban pedig ezeknek az együttműködéseknek kiterjesztéseként már együttes munkaülést rendeztek a két szervezet vezetői között. A jelen lévők tárgyaltak az úgynevezett Európai Sport Részegyezményről (EPAS) is. A konzultáción elhangzott: "Magyarország fontosnak tartja, hogy az európai 47 tagállam többsége csatlakozott a Részegyezményhez. Hazánk alapító tagja volt az EPAS-nak és igen aktívan dolgozik az alapítás óta eltelt időszakban is. Támogatjuk az EPAS további működését, többek között a majdani bunda elleni egyezmény szövegének elkészítését, valamint az európai szakmai és szakmapolitikai eszmecserék megszervezését is." A kétévente esedékes tanácskozáson Czene Attila már második alkalommal vett részt, 2010-ben, Bakuban is ő képviselte Magyarországot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.