Közélet

Zajlik a jég a Tisza szegedi szakaszán + FOTÓK

Zajlik a jég a Tisza szegedi szakaszán + FOTÓK

2012. február 1., szerda
Zajlik a jég a Tisza szegedi szakaszán + FOTÓK

Fagyot hozott a kutya hideg idő, melynek eredményeképpen zajlik a jég a Tisza szegedi szakaszán is. Egyre nagyobb és több jégtábla úszik le a folyón.

A hirtelen jött jelentős lehűlés következtében jégtáblák lepték el a Tiszát. A tartósan negatív léghőmérséklet hatására akkor fagyhat be a folyó, ha a napi negatív átlaghőmérséklet összege eléri a mínusz 150 Celsius-fokos értéket. Ez az úgynevezett negatív hőösszeg, és a napi átlag hőmérsékletek összeadásából áll össze. Ha tíz napig -15 fok, vagy 15 napig -10 fok a napi átlag, akkor lesz az adott időszak hőösszege -150 fok. Azonban csak addig lehet ezeket az értékeket összegezni, amíg azok negatívak. Jégvédelmi készültséget csak akkor kell elrendelni, ha a folyó felszínének több, mint a felét borítja a jég. 2009-ben már történt jelentős jégzajlás, fagyás a Maros folyó és a Tisza szegedi szakaszán. Akkor a téli kikötőben két jégtörő hajót állomásoztattak a szakemberek. A folyó idei befagyását a rendkívül alacsony vízállás is elősegítheti.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.