Közélet

Továbbra is egészségtelen Szeged levegője

Továbbra is egészségtelen Szeged levegője

2012. február 10., péntek
Továbbra is egészségtelen Szeged levegője

Tizenhét város levegőjét minősítette veszélyesnek a friss mérési adatok alapján az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI). A fővárosban továbbra is érvényben van a szmogriadó tájékoztatási fokozata.

A honlap péntek reggeli adatai szerint Ajka, Várpalota, Székesfehérvár, Tatabánya, Pécs, Százhalombatta, Budapest, Esztergom, Salgótarján, Eger, Putnok, Sajószentpéter, Kazincbarcika, Miskolc, Oszlár, Nyíregyháza és Debrecen levegője minősült veszélyesnek, mindegyik városban a szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt. Ezen városok többségében a szálló por koncentrációja elérte, vagy meghaladta a 100 mikrogrammos riasztási értéket. Emellett hét város (Sopron, Győr, Veszprém, Dunaújváros, Vác, Szeged és Abony) levegőjét egészségtelennek minősítették. Kifogásolt a levegő minősége, ezért az OKI térképén zöld színnel szerepel Tököl és Hernádszurkok. A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát. A Főpolgármesteri Hivatal pénteki tájékoztatása szerint Budapesten fenntartják a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, ugyanakkor jelezték: a riasztási fokozat elrendeléséhez az első napi feltétele teljesült, ugyanis 11 mérőálláson meghaladta a köbméterenként 100 mikrogrammot a szálló por koncentrációja. A riasztási fokozatot - a kisméretű szálló por esetében - akkor kell elrendelni Budapesten, ha három fővárosi mérőállomáson, egy időben mért légszennyező anyag koncentrációja két egymást követő nap átlagában meghaladja a riasztási küszöbértéket és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható. Székesfehérváron pénteken lépett életbe a szmogriadó riasztási fokozata, de a gépjárművek közlekedésére vonatkozóan ezúttal nem vezettek be korlátozást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.