Kultúra

Többszólamú kultúra Tápén + FOTÓK

Többszólamú kultúra Tápén + FOTÓK

2012. február 2., csütörtök
Többszólamú kultúra Tápén + FOTÓK

A tápéi művelődési házban is bemutatta a Csongrád megyei küldöttség azt a műsorát, amit az I. Magyar Világtalálkozón adtak elő tavaly nyáron. Az estről olvasói levélben küldtek szerkesztőségünkbe élménybeszámolót.

V. Szilágyi Árpád, a küldöttség vezetőjének levele:

Panoráma Világklub Csongrád megyei Társklub kezdeményezésére megyénkből egy ötven fős kulturális csoport vett részt az I. Magyar Világtalálkozón Balatonlellén 2011. július 3-án. A küldöttség tagja volt a Török József Hagyományőrző Egyesület (Tápé), a Sándorfalvi Budai Sándor Citerazenekar, a Sándorfalva Városi Énekkar Kamarakórusa, Mizsei Zoltán és zenekara (Szeged), Mátó Mátyás Tárogató művész (Apátfalva), Publik Antal versmondó előadó művész (Szeged) és

Takács Éva

(Szeged) népdal-énekes előadóművész. A küldöttséget vezette

Vitéz Szilágyi Árpád

, a Magyar Kultúra Lovagja. A nagy sikerű bemutatkozást, szereplést követően a küldöttség tagjai elhatározták, hogy 2012. január folyamán –a Magyar Kultúra Napja alkalmából- Szegeden is bemutatják a népi hagyományokon alapuló műsorukat. Erre került sor 2012. január 28-án Tápén a művelődési házban.

A szereplők profi módon zenéltek, szavaltak, énekeltek, táncoltak, amit a hozzáértő közönség több ízben vastapssal jutalmazott. A mély érzelemmel megszólaló tárogató hangja, vagy a nemzeti imánkat a himnuszt szavaló Publik Antal előadása, majd a műsor zárásaként megszólaló Székely Himnusz és a Szózat sokunknak könnyet csalt a szemébe. A műsor után a közönséggel együtt a tápai vendéglátók által készített egyszerű libazsíros-lilahagymás kenyeret, pogácsát, üdítőt és a finom házi bort állófogadáson fogyasztottuk el. E sorok írója köszöni Bodóné Erikának a Művelődési Ház igazgatójának, hogy lehetőséget biztosított (ingyenesen) a csodálatos előadás lebonyolítására. Örömmel fogadom a jelen lévő Kakas Bála úrnak, Sándorfalva város polgármesterének azt az ígéretéért, hogy lehetővé teszi a nyár folyamán a most bemutatott műsor megismétlését Sándorfalva közönsége előtt a Kastély kertben. Köszönöm az együtteseknek, szólistáknak, hogy kérésemre eljöttek, és szereplésükkel öregbítették Csongrád megye kulturális hírnevét. Köszönöm Takács Szabolcs barátomnak, hogy kamerával rögzítette a műsort, Erdélyi Józsefné Rózsikának a profi fotókat, melyből a tisztelt olvasó megállapíthatja, mennyire sikeres volt ez az este. Köszönöm Erdélyi József barátomnak az est megszervezésében nyújtott önzetlen segítségét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.