Közélet

Tízezer köbméter havat szállítottak el Szegedről + VIDEÓ

Tízezer köbméter havat szállítottak el Szegedről + VIDEÓ

2012. február 19., vasárnap
Tízezer köbméter havat szállítottak el Szegedről + VIDEÓ

A közlekedést nem akadályozó hókupacok minden bizonnyal olvadásig maradnak, ugyanakkor a kiszórt síkosságmentesítő anyagok feltakarítása még komoly feladatot ró a környezetgazdálkodásra.

A Szegeden az elmúlt két hétben leesett hó mennyisége a nem várt kategóriába tartozott - így foglalta össze a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. szállítási és logisztikai részlegvezetője a város lakóinak életét alaposan megnehezítő extrém időjárás tapasztalatait.

Bakacsi Zoltán

elismerte: a hatalmas havazás komoly kihívás elé állította a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-t is.

A rakpart mellett a Fokát is rakodóhellyé kellett tenni

A szakember a Telin TV-nek elárulta: miközben a költségvetésükben 26 millió forint áll rendelkezésre a hó elleni védekezésre, az idei tél munkái már legalább 60 milliót emésztettek föl, amit a cégnek magának kell kigazdálkodnia. A környezetgazdálkodásnak 2 millió 100 ezer négyzetméternyi felület, összesen mintegy 1040 utca, 520 megálló, 70 kilométer kerékpárút takarításáról, síkosságmentesítéséről kell gondoskodnia a megyeszékhelyen. A folyamatos hóesés mellett a rendelkezésre álló gépparkkal, illetve 100 emberrel fizikailag lehetetlen volt, hogy mindenhonnan azonnal eltüntessék a "fehér égi áldást", ugyanakkor - mint fogalmazott - az egyes területeket a vonatkozó rendeletekben foglaltaknak megfelelő ütemezéssel tisztították, gépeik és munkatársaik állandóan dolgoztak, s alvállalkozókat is bevontak. Megtudtuk: Szegedről összesen körülbelül 10 ezer köbméter havat és jeget szállítottak el a fagyos napok során. Ennek folyamata úgy néz ki, hogy előbb tolólapos járművekkel összetolják, majd rakodógépekkel szállítójárművekre rakják, végül következhet a szállítás. Az első számú, erre a célra kijelölt hely a rakpart volt, ahová azonban hamar ki kellett tenni a "megtelt" táblát, ezt követően a régi Foka homoktelepre vitték a további adagokat.

A hókupacokkal az időjárás bánhat el

Bár időközben kisütött a nap, s beköszöntöttek a plusz Celsius-fokok, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. feladatai nem szűnnek meg egy csapásra. Bakacsi Zoltán elmondta: a kiszórt síkosságmentesítő anyagot fel kel takarítaniuk, mivel az nem folyhat a csatornaszemekbe. Az út szélén feltornyosult hókupacok "elbontása" viszont nem az ő feladatuk. Így amelyik nem akadályozza a közlekedést, az feltehetőleg olvadásig a helyén marad. A parkolóhelyek felszabadítása pedig a Szepark illetékességi körébe tartozik - tájékoztatott.

Tekintse meg a Telin TV Bakacsi Zoltánnal a szegedi hóhelyzetről készített interjúját (Szegedi Panoráma, 2012. február 17.)!

http://www.youtube.com/watch?v=eRWtYBePD04&list=UUZbymfkMQWfoGHPLq56ttLw&index=3&feature=plcp

Nézze meg a SZEGEDma.hu a hóelszállításról készített videóját is!

http://www.youtube.com/watch?v=KDUJZDRQvKU

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.