Közélet

Csuka és süllő lehet a fagyban a lékhorgászok zsákmánya + FOTÓK

Csuka és süllő lehet a fagyban a lékhorgászok zsákmánya + FOTÓK

2012. február 14., kedd
Csuka és süllő lehet a fagyban a lékhorgászok zsákmánya + FOTÓK

Több mint egy évtizedes kihagyás után ismét horgászbörzét rendezett a Szegedi Herman Ottó Horgászegyesület. A zord téli hidegben csak kevesen mennek el lékhorgászni, ám tapasztalat-, illetve felszereléscserére ilyenkor is van igény.

Az egyesület tíz évvel ezelőtt folyamatosan szervezett horgászbörzéket, s most újra felelevenítették a régi hagyományt. Az első alkalmat sikeresnek tartotta

Halász László

, a

Szegedi Herman Ottó Horgászegyesület

halőrzési csoportvezetője, hiszen mintegy harmincöten mentek el a börzére. „A vizeink le vannak fagyva, de a jégvastagság sok helyen nem éri el a megfelelő vastagságot, hogy biztonsággal lehessen lékről horgászni, illetve jelentős mennyiségű hó is van a jégen. Ezért tagjaink zöme nem is horgászik, viszont az eszme- és felszereléscserére van igény” – fogalmazott. Kilenc vizet kezel az egyesület, melyekbe még januárban 2-3 kilós pontyokat és tiszai keszegeket telepítettek. Amíg nem köszöntött be az igazán zord tél, addig folyamatosan pecáztak a tagok, idén még a telepítés után sem rendeltek el horgászati tilalmat. Halász László elmondta, a halak a hideg időben lelassulnak, s nem úgy esznek, mint nyáron, ezért ilyenkor ragadozóhalakat lehet fogni, például csukát, ami egy kimondottan téli hal. Lék alól a csukán kívül süllők szoktak még horogra akadni.

Folyamatosan harcolnak a rapsicok ellen

„Örülök, hogy egyre jobban erősödik az a sporthorgászközösség, akik elmennek horgászni, s valóban csak annyi halat visznek el, amennyire szükségük van. Sajnos azonban nem mindenki gondolkodik így” – magyarázta. Hozzátette, a szabályok szerint naponta három nemes halat vihetnek el a horgászok, melyek közül kettő lehet azonos fajta. Egyes horgászokat arról próbálnak meggyőzni, hogy csak annyi halat vigyenek haza, amennyire szükségük van, s ne hallal próbáljanak fizetni például a szomszédnak. „Nincs értelme úgy halat telepíteni, ha egy hét alatt kifogják. Ha valaki ugyanis minden nap lemegy a vízhez, s elvisz haza három halat, az egy hét leforgása alatt már huszonegy. Senki ne mondja nekem, hogy annyit bárki is megeszik” – mondta a halőrzési csoport vezetője. A horgászok harmadik típusába tartozók pedig a három darab nemes halra vonatkozó előírást sem tartják be, hanem mindenféleképpen annyit visznek el, amennyit csak tudnak. Halász László szerint ők már jóformán a rapsic kategóriába tartoznak. A halőrzési csoportot tavaly ősszel szervezték újjá, s a húsztagú csapat minden lehetséges eszközzel próbálja betartatni a szabályokat. Megtudtuk, Szeged környékén vannak orvhalászcsoportok is. Már beazonosították őket, tudják hol laknak, és milyen autóval közlekednek. „Ők már hálóval, elektromos eszközökkel rabolják a halakat. Az ellenük folytatott harcban partner a rendőrség, illetve a polgárőrökkel is együtt dolgozunk azért, hogy megvédjük vizeinket az orvhalászoktól. A jogszabályok változása is kedvező a rapsicok elleni harcban, ugyanis ha tiltott halászati eszközt használnak, az állatkínzásnak minősül, ami letöltendő börtönbüntetéssel is sújtható.”

Tavakon és holtágakon lehet csak lékhorgászni

„Az élő Tiszán és Maroson egyáltalán nem lehet rámenni a jégre, így értelemszerűen a lékhorgászat is tiltott. Holtágakon és a tavakon pedig akkor lehet horgászni, ha a jégvastagság eléri a biztonságos szintet. Ez 10 centiméterben van meghatározva, de én mindenkinek azt javaslom, hogy 15 centinél vékonyabb jégre ne merészkedjen” – hangsúlyozta. Halász László szerint az is fontos, hogy soha ne egyedül menjen a jégre, aki lékhorgászni szeretne, kell, hogy legyen vele valaki, aki szükség esetén tud segíteni. Célszerű kötelet is magukkal vinniük a horgászoknak, hogy ki tudják húzni társukat. A kezelésükben lévő újszegedi Holt-Marosnál nem javasolja a lékhorgászatot, ott ugyanis van egy minimális vízmozgás a jég alatt, s ez szerinte veszélyes. A hétvégén vizeik jegéről a havat is letakarították az egyesület tagjai, hogy minél több természetes fény jusson le a jég alá. Erre természetesen nem a halak miatt van szükség, hanem a vizek algásodása indokolja a hó eltakarítását. Mint megtudtuk, a vizek oxigén-utánpótlása miatt feladatuk továbbá a lékvágás is. A lékeket dokumentálják, illetve egy belügyminiszteri rendelet értelmében az egy négyzetméteresnél nagyobbakat külön meghatározott módon jelölik is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.