Bulvár

Tamarinok születtek a vadasparkban

Tamarinok születtek a vadasparkban

2012. február 22., szerda
Tamarinok születtek a vadasparkban

Két újszülött tamarinnal gazdagodott a Szegedi Vadaspark állatvilága. A kicsiket a látogatók is megtekinthetik, bár még elég ijedősek.

A nemzetközi törzskönyv keretében tartott arany- vagy vöröskezű tamarin pár 2010-ben állt össze, és azóta másodszor örvendhetünk 2 kismajom születésének. A szegedi születésű apa és az Angliából érkezett anya gondos szülőnek bizonyult, most is probléma nélkül cserepednek a kölykök. Bár szabad szemmel, látogatók számára is jól láthatók, egyelőre még nagyon nehéz lefotózni a kicsiket. Elsősorban az apa vállalja a legtöbbet a kölykök hordásából, de az idősebb testvérek is besegítenek neki. A hímeknek azért jut ennyire fontos szerep jut utódgondozásban, mert bár amúgy kicsik, a felnőttekhez képest viszonylag nagy méretűek a kölykök, így az anya egyedül nem bírná a terhüket. Jelenleg a Szegedi Vadasparkban a karmosmajmok nyolc faját tartják, ebből ötöt nemzetközi fajmegmentési program részeként szaporítanak. A természetben ezeket a majmokat leginkább az élőhelyük elvesztése veszélyezteti, nem egy a kihalás szélén áll. Az illegális befogásuk és kereskedelmük szintén problémát jelent, a Liszt-majmocskákból például csak az Egyesült Államok 30 ezret szállítottak a 60-as és 70-es években – jelenleg mindössze 2000 él belőlük vadon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.