Gazdaság

Szócska Miklós: az egészségügy fejlődik

Szócska Miklós: az egészségügy fejlődik

2012. február 2., csütörtök
Szócska Miklós: az egészségügy fejlődik

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szerencs mellett a térség további harminc településén élő közel ötvenezer embernek biztosít magasabb szintű járóbeteg-szakellátást a település rendelőintézetében megvalósult több mint 800 millió forintos beruházás, amelyet csütörtökön adtak át.

Szócska Miklós

, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára az átadón azt mondta: a gazdasági világválság ellenére az egészségügy fejlődik, korszerűsödik, erről jószerivel alig beszélünk, a gondokról annál többet. Az uniós forrásoknak, az Új Széchenyi Tervnek, a korábban indult fejlesztéseknek köszönhetően, egyre többen gyógyulhatnak és dolgozhatnak ilyen korszerű körülmények között - közölte az államtitkár a szerencsi intézményre utalva. Mint mondta, az egészségügy legnagyobb baja, hogy hosszú éveken keresztül nem volt stratégiája. A projekt révén a húsz évvel ezelőtt átadott Szerencs és térsége egészségügyi alap- és középfokú ellátását biztosító

Szántó J. Endre

Egészségügyi és Szociális Intézmény magasabb szintű járóbeteg-szakellátást tud biztosítani, és mód nyílik egynapos sebészeti, műtéti beavatkozásokra is, kúraszerű ellátásokra. Szócska Miklós szólt arról, az ilyen intézményekben dolgozók nyugodtan nézhetnek a jövő elé, mert a rendszer úgy alakul, hogy akit lehet, azt járóbetegként gyógyítsanak meg, a cél az, hogy a nagy kórházakból a beteg lehetőleg a járóbeteg-intézményekbe menjen. Az egészségügyi intézmény a közösség kiszakíthatatlan része, ezt "nem fogjuk kisgörgőkön áttolni Budapestre", a tárca azon lesz, hogy a helyi közösségek integráns része maradjon a rendelőintézet - utalt a kórházak államosítása miatti esetleges helyi aggodalmakra. Az egészségügyi dolgozókat az államtitkár megnyugtatta: minden pénz, amit a tárca megtakarít, illetve ami a népegészségügyi termékadóból beszed az állam - az idén ez mintegy 30-40 milliárd forintra tehető, "és minden pénzt amire kezünket rá tudjuk tenni - elképzeléseink még vannak - azt mind a bérekre fordítjuk". Szerencs 795 millió forintot nyert a projektre, ezt negyven millió forinttal egészítette ki a város. A fejlesztés egyik legjelentősebb eredménye, hogy heti 98 órával emelkedik a szakrendelések óraszáma. Az építési munkák költsége 450 millió forint, a műszer- és az eszközbeszerzésekre csaknem ugyanennyit fordítottak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.