Egészség

Súlyos zavarok lehetnek a lakossági gyógyszerellátásban?

Súlyos zavarok lehetnek a lakossági gyógyszerellátásban?

2012. február 22., szerda
Súlyos zavarok lehetnek a lakossági gyógyszerellátásban?

A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) szerint a gyógyszertámogatások további csökkentésével a gyógyszertárak árrésbevételei is tovább csökkenhetnek, ez pedig akár a lakossági gyógyszerellátás súlyos zavarait is okozhatja.

Hankó Zoltán

, a kamara elnöke szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az MGYK elnöksége súlyos aggodalmát fejezte ki a Magyar Közlöny keddi számában megjelent, a 2012. évi gyógyszertámogatások csökkentésére és 2013. évi gyógyszertámogatásokat érintő további megtakarításra vonatkozó kormányhatározat miatt. Mint kifejtették, a 2012-es költségvetés a járóbeteg-gyógyszerkasszában az előző évi kiadáshoz képest már így is 100 milliárdos megtakarítást tartalmaz, a Széll Kálmán-terv pedig 2013-ra és 2014-re 120-120 milliárdos megtakarítást irányoz elő. "Ezek az intézkedések mintegy 30 százalékkal csökkentik a gyógyszertámogatást" - hangsúlyozta az MGYK. Megjegyezték, hogy a gyógyszertárak csaknem egynegyede évek óta veszteségesen működik, a 350 gyógyszertárat működtető patikai vállalkozás már rég felélte vagyonát, és a körbetartozás mértéke meghaladja az ágazat éves árrésbevételének háromnegyedét. Ennek következtében gyorsuló ütemben növekszik a bezáró gyógyszertárak száma - írta az MGYK, kiemelve: az elmúlt négy évben a tevékenységüket beszüntető gyógyszertárak fele 2011-ben jutott erre a sorsra. "Ezért minden olyan intézkedés, amely a gyógyszertárak árrésbevételeit tovább csökkenti, a lakossági gyógyszerellátás súlyos zavarait okozhatja" - hangsúlyozták. Az MGYK elnöksége értetlenségét fejezte ki amiatt is, hogy a kormánydöntés előtt semmilyen egyeztetés nem volt a tervezett lépésekről. Így a döntés lehetséges következményeinek mérlegelésére sem volt lehetőség - tették hozzá. Mint írták, az MGYK elnöksége tisztában van az ország súlyos gazdasági helyzetével. Ugyanakkor fel kell hívniuk a kormány figyelmét arra, hogy "a lakossági gyógyszerellátás térbeli és időbeli kiegyensúlyozottsága a gyógyszertámogatás mértékén túlmutató egészség- és társadalompolitikai elvárás, amelyhez további kompenzációra van szükség" - fogalmazott közleményében Hankó Zoltán. Hozzátette: a gyógyszerész-társadalom újabb terhek viselésére nem képes. A keddi Magyar Közlönyben közzétett kormányhatározat szerint - amely a 2012. és 2013. évi költségvetési hiánycél biztosításához szükséges további intézkedésekről címet viseli -

Réthelyi Miklós

nemzeti erőforrás miniszternek

Matolcsy György

nemzetgazdasági tárcavezető bevonásával február 29-ig javaslatot kell tennie a gyógyszertámogatások idei csökkentésére. A kabinet arra is felhívja a két minisztert, hogy a Széll Kálmán-tervben bejelentett, a jövő évi gyógyszertámogatásokat érintő lépéseken felül március közepéig tegyenek indítványt további megtakarítási intézkedésekre. A kormányhatározat több olyan intézkedést is tartalmaz, amely az idei és a jövő évi költségvetési hiánycél biztosításához szükséges: így a minisztereknek javaslatot kell tenniük a budapesti közösségi közlekedés jövő évi támogatásának - a 2012-eshez viszonyított - csökkentésére, és a dokumentum a kormányzati beszerzési stopot is rögzíti.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.