Kultúra

Skanzen találkozó volt Ópusztaszeren

Skanzen találkozó volt Ópusztaszeren

2012. február 27., hétfő
Skanzen találkozó volt Ópusztaszeren

2003 óta minden évben szakmai találkozó keretében cserélnek tapasztalatot az ország skanzenjeinek munkatársai. Idén ennek a fontos fórumnak az Emlékpark volt a házigazdája.

A 2012. február 23-24-én tartott találkozón a szentendrei, a sóstói, a szennai és az ópusztaszeri múzeumfalu vezetői, munkatársai osztották meg egymással sikereiket, örömeiket, de bánataikat, kudarcaikat is. A bemutatkozások, önértékelések, szakmai előadások és vitaindító beszélgetések kiváló alkalmat adtak a nehézségek közös elemzésére, megoldások keresésére, a kapcsolatok további építésére és ápolására. A fő téma ebben az évben a szabadtéri néprajzi gyűjtemények "élővé" tételének lehetőségei és fontossága volt. A kulturális intézmények munkatársai egyetértettek abban, hogy rendkívül nehéz év áll mögöttük, a forráselvonások következtében sok helyen létszámcsökkentésre is kényszerültek. Nehéz gazdasági körülmények között, belső átcsoportosítások mentén, pályázati lehetőségek kihasználásával igyekeznek hivatásukat és küldetésüket szolgálni: szellemi és kulturális örökségünket őrizni és továbbadni. A szellemi kulturális örökségvédelem 2009. április 1-je óta állami feladat, melyet szakmai hálózatok, a SZKÖ megyei referensi rendszere, az önkéntes szakmai hálózat és határon túli magyar szakértők hajtanak végre. A részletekről

Csonka-Takács Eszter

, a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság igazgatója beszélt a résztvevőknek.

Cseri Miklós

a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum igazgatója kiemelte: a mai világban kevés, hogy a skanzenek a "nosztalgiázás helyszínei" legyenek, minden kiállítást, látnivalót valahogy a jelenhez kell kapcsolni: mi az, amit a látogatónak üzen a mára nézve, mi az, amit ma hasznosítani tud ebből. Természetesen nagyon fontos, hogy minden korhű legyen, de emellett meg kell keresni a kapcsolódási pontokat a mai társadalommal, hogy átadhatóvá váljanak a kulturális értékek. Ahhoz, hogy a múzeumok megtartsák látogatóikat, nagyon fontos, hogy "több lábon álljanak", bennmaradjanak a köztudatban. A múzeum kreatív osztályvezetője Kovács Zsuzsa beszélt a 2011-es év sikeres projektjeiről: az Örökség iskola – múzeumpedagógiai programjukról, a sikeres Skanzen a Pünkösdi Sokadalom c. fesztiválról, bemutatta az Önkéntes programjukat, s a legfrissebb "Nagyi pontok a Skanzenben" elnevezésű programelemüket.

Nyulassy Ágnes

, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark múzeumi csoportvezetője a skanzenek oktatásban betöltött hangsúlyos szerepét emelte ki, s bemutatta az Emlékpark múzeumpedagógiai stratégiáját és a látogatóegységekhez kapcsolódó foglalkozásokat. A találkozón résztvevők egyetértettek abban, hogy a jövőben még nagyobb hangsúlyt kell kapnia a skanzenek együttműködésének, közösen nagyobb eséllyel pályázhatnak egyéb forrásokra. A jövő évi találkozóra a tervek szerint a szennai múzeumfaluban kerül sor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.