Kultúra

Poznan és Budapest 1956-os képei az Emlékpontban

Poznan és Budapest 1956-os képei az Emlékpontban

2012. február 23., csütörtök
Poznan és Budapest 1956-os képei az Emlékpontban

A Poznanban és a Budapesten történt 1956-os eseményeket bemutató tárlat nyílt szerdán Hódmezővásárhelyen, az Emlékpont múzeumban.

Az 1956-ban Poznanban és Budapesten történtek bizonyítják Lengyelország és Magyarország demokrácia és Európa iránti elkötelezettségét – mondta a tárlat megnyitóján

Lázár János

hódmezővásárhelyi polgármester. A Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője hangsúlyozta, a lengyel és a magyar nemzeten kívül Európában nem volt még egy, amely ekkora áldozatokat hozott volna a nyugati világ érdekében. Aki végignézi a mártírok arcát, az oroszok által szétlőtt épületeket, választ kap arra, vajon demokrácia ügyében elkötelezettek vagyunk-e vagy sem - tette hozzá a politikus.

Roman Kowalski

, Lengyelország budapesti nagykövete hangoztatta, a magyaroknak és a lengyeleknek még sokat kell tenniük azért, hogy a világ megismerje a két nép különleges kapcsolatát, barátságát. A lengyel Nemzeti Emlékezet Intézet Poznani Részlege és magyar partnerei által összeállított, 32 fényképekkel gazdagon illusztrált tablóból álló kiállítás a magyarországi 1956-os forradalom és szabadságharcnak és előzményének, a poznani júniusnak állít emléket. A poznani munkások az alacsony bérek, a norma megemelése és az évek óta tartó megalázottság ellen 1956. június 28-án kezdték meg a tüntetésüket, amely fokozatosan kiszélesedett és konkrét követeléseket megfogalmazó forradalmi megmozdulássá lett. A Sztálin Fémművek dolgozói a pártbizottsághoz vonultak, politikai szabadságot, vallásszabadságot és az anyagi feltételek javulását követelve. Mivel a pártvezetés szóba sem állt velük, behatoltak az épületbe. A tüntetéssorozat kiteljesedését a hatalom egy háromezer fős páncélos alakulat kivezénylésével és támadásával fékezte meg. A katonai beavatkozásnak 57 áldozata volt, köztük egy tizenhárom éves diák, Romek Strzałkowski, akit lesből lőttek le. A megtorlás során hétszáz embert börtönöztek be. A vérbe fojtott ellenállás hatása azonban továbbgyűrűzött: a lengyel társadalmi viszonyok – a pártvezetésben bekövetkezett változások következtében Gomulka visszatérésével – valamelyest javultak, de az áldozatokra való emlékezés jó ideig tabu maradt Lengyelországban. A poznani felkelés szolgált előzményül a magyar nép 1956 őszi szabadságküzdelmének. 1956. október 23-án a budapesti Műszaki Egyetem hallgatói a lengyel nép melletti szolidaritási tüntetésre határozták el magukat, amely világtörténelmi eseménysorrá alakult. Poznan emlékezete még erősebb szolidaritásérzetet váltott ki a lengyel nemzetben a magyar forradalom reményteljes kezdetekor: a lengyelek szó szerint vérüket adták a magyar szabadságért, hiszen hatalmas mennyiségű és összegű adományokat, valamint vérszállítmányokat juttattak a szovjetek és a kommunista karhatalom által ostromlott Budapestre. A két nemzet összetartozását és sorsközösség vállalását erősítette e két tragédia. A március 25-ig látható tárlat a Csongrád Megyei Önkormányzatnak a Lengyel-magyar barátság napjához kapcsolódó rendezvénysorozata első eseménye.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.