Közélet

Országszerte magas a légszennyezettség

Országszerte magas a légszennyezettség

2012. február 11., szombat
Országszerte magas a légszennyezettség

Továbbra is magas a levegő szennyezettsége országszerte. Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) legfrissebb mérései alapján szombat délelőtt tizenhat településen volt veszélyes a levegő minősége a szálló por magas koncentrációja miatt.

Az OKI térképén a veszélyes levegő minőségét piros színnel jelzik, ezek a települések: Budapest, Százhalombatta, Esztergom, Tatabánya, Dunaújváros, Székesfehérvár, Várpalota, Veszprém, Ajka, Győr, Pécs, Szeged, Salgótarján, Putnok, Kazincbarcika és Sajószentpéter. Ezen helyeken a szálló por (PM10) köbméterenkénti koncentrációja 100 mikrogramm feletti. A levegő minősége egészségtelennek számít, ezért narancssárga színnel jelöltek hét települést. Ezek: Miskolc, Oszlár, Eger, Debrecen, Szolnok, Tököl és Sopron. Ezeken a településeken a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75-100 mikrogramm. Kifogásolt a levegő minősége, ezért az OKI térképén zöld színnel szerepel: Vác. Szombaton egyetlen települést, Hernádszurdokot jelölték az elfogadható levegőminőséget jelző kék színnel. A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát. A vidékfejlesztési tárca korábban azt közölte: a jogszabály szerint szmogriadótervet kell készíteni minden városban, ahol a lakosság száma eléri a 200 ezret, továbbá minden olyan településen, ahol a légszennyezettség az egészségügyi határértéket a mért napok 30 százalékában meghaladja, vagy ahol fennáll a riasztási küszöbérték túllépésének veszélye. Szmoghelyzet esetén minden településen az érvényes szmogriadóterv szerint kell eljárni. Azokon a településeken, ahol nincs beavatkozási lehetőség, a lakosság tájékoztatása a fő feladat. A szálló por magas koncentrációja miatt szerdán Tatabányán elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. Putnok polgármestere

Tamás Barnabás

(Fidesz) azt mondta: a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településnek nincs szmogriadóterve, de a lakosokat folyamatosan tájékoztatják a levegő szennyeződésének mértékéről. Péntek óta Székesfehérváron a szomgriadó riasztási fokozata van érvényben. Emellett Szolnokon és Szegeden a szmogriadó tájékoztatási, míg Debrecenben a riasztási fokozatát rendelték el. Szombaton a fővárosban és Salgótarjánban is a szmogriadó riasztási fokozata lépett életbe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.