Közélet

ORFK: alaptalanok az Európai Roma Jogi Központ aggodalmai

ORFK: alaptalanok az Európai Roma Jogi Központ aggodalmai

2012. február 2., csütörtök
ORFK: alaptalanok az Európai Roma Jogi Központ aggodalmai

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerint alaptalanok az Európai Roma Jogi Központ (ERCC) aggodalmai, amelyeket a rendőrség egyik utasításával kapcsolatban fogalmazott meg a szervezet.

Az ORFK szóvivői irodája ezt arra reagálva közölte csütörtökön az MTI-vel, hogy a roma jogi központ levélben fordult

Pintér Sándor

belügyminiszterhez és Hatala József országos rendőrfőkapitányhoz, aggodalmát fejezve ki az ORFK "multikulturális környezetben végrehajtott" rendőri intézkedésekről szóló utasítása miatt. A rendőrség közleménye szerint a jogvédő szervezet figyelmen kívül hagyta a rendőrség törekvését, amely kizárja a sztereotípiák és a diszkrimináció kialakulásának még a lehetőségét is.

Hatala József

ugyanakkor elismerésként kezeli, hogy az ERCC ügyvezetője üdvözölte a rendőrség abbéli szándékát, hogy konstruktívan tevékenykedjen a multikulturális környezetben. Mint hangsúlyozták, Hatala József szerint az ERCC aggodalmai félreértésen alapulnak és szeretné eloszlatni azokat az aggályokat, amelyek szerint az utasítás bármely kisebbségi csoportra nézve negatív vagy hátrányos intézkedéseket határozna meg. Ezért intézkedett, hogy a jogvédő szervezet érdemben tehessen észrevételeket az utasítással kapcsolatban. A budapesti székhelyű Európai Roma Jogi Központ (ERCC) az MTI-hez kedden eljuttatott, a központ ügyvezető igazgatója, Dezideriu Gergely által szignált levélben a december 30-án közzétett utasítással kapcsolatban azt írta, bár üdvözlik a rendőrség szándékát, hogy "konstruktívan tevékenykedjen multikulturális környezetben", az utasítás néhány szempontja nem világos, és attól tartanak, ez sztereotípiákhoz és diszkriminációhoz vezethet. Az ERCC attól tart, hogy az utasításban használt nyelvezet egy része nem erősíti a rendőrség és a roma közösségek együttműködését, hanem mélyítheti a romákkal szembeni előítéletet és tápot ad a bizalmatlanságnak. Példaként említik, hogy a főkapitányi utasítás eltérő magatartási normákkal és értékekkel rendelkező csoportokra utal, amelyeket a többség "deviánsnak" tekint. Az utasítás arra kéri a rendőröket, hogy "figyeljenek" a más eltérő kulturális hátterű közösségekre és kövessék nyomon a többség és az eltérő kulturális hátterű közösségek viszonyának alakulását; mivel a nyomon követés, "monitorozás" módját nem határozzák meg, ez a romák zaklatásához vezethet - írta a központ ügyvezető igazgatója.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.