Közélet

Öltözködjön rétegesen + VIDEÓ, FOTÓK

Öltözködjön rétegesen + VIDEÓ, FOTÓK

2012. február 3., péntek
Öltözködjön rétegesen + VIDEÓ, FOTÓK

A SZEGEDma.hu szerkesztőségében járt a réteges öltözködés egyik neves szakértője. A titkokról próbáltuk kérdezni, azonban sürgős dolga akadt, így nekünk kellett utánanéznünk, hogyan is védjük magunkat a hideg ellen.

A réteges öltözködés nem új találmány, mint ahogyan vendégünkön is látszik. Az állatvilágban jól ismert „fogás”, amikor nemcsak a vastag bunda, dús toll, hanem a levegő szigetelő hatását is a javukra fordítják. A korai alpinisták, sőt még hideg környezetben élő őseink is tudták, hogy a réteges öltözködés jól variálható, külső környezethez remekül igazítható és elemeiben is frissíthető, fejleszthető módja a test külső elemektől való védelmének.

A réteges öltözködés

Az őszi és téli hidegben nem feltétlenül az jut először eszünkbe, hogy levegyünk magunkról akár csak egy pulóvert is. Inkább még jobban felöltöznénk. Ez azonban nem feltétlenül az egyetlen megoldás. Lássuk, milyen rétegeket kell magunkra ölteni ahhoz, hogy ruházatunk ne csak divatos legyen, hanem a hideg ártalmaitól és ez által a megfázástól, a náthától is megvédjen bennünket. A réteges öltözködés különösen testedzéskor nagyon fontos, hiszen így a keletkező izzadságot könnyedén elpárologtatja az öltözet, nem alakul ki a vizes érzés. A hideg beköszöntével érdemes betartani a réteges öltözködés szabályait, hiszen ezzel komoly lépéseket tehetünk a betegség megelőzése érdekében. A legalsó réteg Nagyon fontos, talán téli öltözetünk legfontosabb rétege. Télen elengedhetetlen a szárazon tartás, ezért muszáj, hogy a legalsó rétegnek megfelelő ruhaneműt válasszunk. Olyat, amely felszívja és elpárologtatja a nedvességet. A középső réteg Ez a réteg segít megőrizni a meleget, ezért hőtartó rétegnek is nevezzük. Ám nem mindenkinek van szüksége még plusz melegre. Ebben a rétegben könnyű, de hőtartó, polár anyagokból készült darabokat viseljünk! Felső réteg Ez a réteg az „attól függ” kategória. Azaz az időjárás függvénye, hiszen itt a szélálló dzsekiről, kabátról van szó. Ez elengedhetetlen a hideg téli szél ellen. Olyan darabot válasszunk, amely nem engedi, hogy a szél a nyirkos alsó rétegig hatoljon, de kiengedi a hőt.

Vitaminok, mozgás, friss levegő

Természetesen a téli egészségmegőrzésnek még sok-sok fontos eleme van, így nem szabad megfeledkezni a vitamindús táplálkozásról, a gyümölcsök, zöldségek rendszeres fogyasztásáról, a rendszeres testmozgásról, a szabadlevegőn végzett sétáról, és a gyakori, rövid ideig tartó szellőztetésről. http://www.youtube.com/watch?v=qU9F86FMB_k Forrás: HáziPatika.com

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.