Egyetem

Hóban is sikeres nyílt nap: legyél te is szegedi egyetemista! + FOTÓK, VIDEÓ

Hóban is sikeres nyílt nap: legyél te is szegedi egyetemista! + FOTÓK, VIDEÓ

2012. február 4., szombat
Hóban is sikeres nyílt nap: legyél te is szegedi egyetemista! + FOTÓK, VIDEÓ

Tárt kapuval várta a Szegedi Tudományegyetem központi, Dugonics téri épületébe a felvételi előtt álló diákokat és szüleiket. Bár a nagy havazás számos vidéki érdeklődőt távolmaradásra késztetett, összességében 200-250 érdeklődő látogatott el a nyílt napra.

„Olyan pályát tudok elképzelni magamnak, ahol az alkotásom többletet ad a hétköznapokban” – ilyen és hasonló kérdéseket tartalmazott az az összesen 51 állításból álló képzési orientációs teszt, melyet az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó kínált kitelepült standjánál a diákoknak. A teszt végén kiderült: a szegedi egyetem mely szakja lenne leginkább testhezálló a tanulónak – tudtuk meg

Tápai Dorina

önkéntestől.

Közgazdászok és jogászok asztala

Az egyetem készült: a 12 kar standjai mellett a központi szervezetek, mint az SZTE Klebelsberg-könyvtár, a Kulturális Iroda is megjelent a rendezvényen. A felvételi keretszámok ismeretében – melyek igen mostohán, nulla állami helyet juttattak a szegedi Gazdaságtudományi Karnak (GTK), illetve a jogász szaknak – a gazdasági és a jogi kar asztalához vettük az irányt. Berki Viktor marketinggyakornoktól megtudtuk, a GTK saját kari, illetve külső céges forrásokat felhasználva nagy valószínűséggel lehetőség nyílik majd arra, hogy minden évfolyamon tanulmányi eredmények alapján 40 hallgatónak könnyítsék meg a terheit: 20 embernek teljes, 20-nak pedig részleges fizetési támogatást nyújtsanak. A jogász szakra felvételiző jól teljesítő tíz hallgatónak az első féléves tanulmányi eredmény alapján kiválósági ösztöndíj formában visszatérítik az önköltséget – és ez még csak a kezdet, tervezik további ösztöndíjak alapítását a jogi karhoz közel álló szakmai partnerek bevonásával – ezt már Karsai Krisztina, a szegedi Állami- és Jogtudományi Kar közkapcsolati dékánhelyettese mondta el portálunknak. A dékánhelyettes azt is hangsúlyozta, különböző támogatási formákkal, valamint digitális tananyagokkal igyekeznek a tankönyvekkel járó költségek redukálására is, valamint felhívják a figyelmet az önköltségesek részletfizetési és halasztott befizetési kedvezményeire is.

Ha igazán jó vagy…

A mérnöki képzési terület most jól áll, így reménykedve jöhetett a nyílt napra a szegedi Ábrahám Norbert, aki a mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök szak iránt érdeklődött. Helybéli lévén kézenfekvő neki az SZTE, bár azt is elmondta, az intézmény színvonala is lényeges számára. Illés Réka azért látogatott el a rendezvényre, mert kommunikáció szakra készül. „Sok mindent megtudtam az ösztöndíjakról. Bár csökkent az államilag támogatott helyek száma, nem csüggedek, elmagyarázták, hogy át lehet kerülni önköltségesből állami helyre is. Az egyetem is reménykedik abban, hogy ez a helyzet meg fog változni” – így Réka. Azt is hozzátette: nem tartja igazságosnak az új feltételrendszert, hamarabb kellett volna jelezni a döntéshozóknak, mi a szándékuk. „Nem félek, mert ha azzal foglalkozom, ami érdekel, akár a legjobb is lehetek, és fel tudom magam tornázni olyan helyre, ami biztos állást és fizetést ad: tanulni kell – ez a kulcsszó” – mondta el a felvételi előtt álló diák. A vidékről érkezett Hámos Alexandra az anglisztikát célozta meg. „Kicsit megijedtem, mikor hallottam az állami helyek csökkenéséről, mert nem tudunk megengedni magunknak egy költségtérítéses képzést, így az állami helyet kell elérnem” – mondta el portálunknak Alexandra. Hozzátette: azt a tájékoztatást kapta, hogy ha mégsem sikerül, érdemes egy OKJ-s képzést végeznie, és egy év múlva megpróbálni újra. Neki is azt mondták, ne csüggedjen, ha nagyon szereti és jó a választott területen, bekerülhet bármikor.

Adósság és esélyegyenlőség

A szegedi egyetem második a statisztikában közel 4 ezres diákhitelesével. A visszafizetésnél 2-3 százalékkal adódnak visszafizetési problémák. A felmondott szerződéseket az adóhatóság hajtja be, a nem fizetők felkerülnek a BAR-listára is. Több mint tíz éve működik a diákhitel, azóta több mint 300 ezren éltek a lehetőséggel. Élen jár az egyetem abban is, hogy hiteligénylési pontként működik, a hallgató közvetlenül leadhatja a Hallgatói Szolgáltatási Irodán a hiteligénylési lapot. A Diákhitel Direkten keresztül az egyetemista online figyelemmel kísérheti hitelszámláját, és díjmentesen bármikor lehetősége nyílik törleszteni, vagy előteljesítenie. „Nem az eladósodás a cél, hanem az esélyegyenlőség megteremtése” – hangsúlyozta Barbócz Judit, hozzátéve, hogy a diákhitel azoknak is lehetőséget ad a tanulásra, akiknek a családi háttere ezt nem engedni meg.

Szülőkkel is értekeztek

Szinte telt ház előtt tartotta meg „szülői értekezletét” Homoki-Nagy Mária oktatási rektorhelyettes, aki az új felsőoktatási törvényről, az állami ösztöndíjas keretszámokról, az önköltségi díjakról és új ösztöndíjakról is beszélt. A legkeresettebb standok szokás szerint a bölcsész-, természettudományi és informatikai, a jogi és a gazdasági karoké, illetve a Juhász Gyula Pedagóguskaré voltak, valamint folyamatosan érkeztek diákok az 5-ös terembe, ahol a felvételi lapok kitöltésében segédkeztek a szervezők – tudtuk meg Gusztosné Thékes Andrea PR-referens-től, aki azt is hozzátette: rendkívüli népszerűségnek örvendett a diákhitel-tájékoztatás, igen sok szülő is megfordult az asztalnál.

Diákhitel újratöltve

A történet új szereplője a Diákhitel 2., más néven a kötött felhasználású, kétszázalékos kamattal működő diákhitel, melyet az önköltség fizetésére lehet fordítani, és a teljes önköltség erejéig felvehető – mondta el portálunknak Barbócz Judit, a Diákhitel Központ regionális képviselője. Az igényelt összeg félévente egy az egyben közvetlenül az intézményhez kerül. A Diákhitel 2. mellett a hallgató felveheti a korábbi típusú, nyolc százalékos kamattal ketyegő szabad felhasználású hitelt is félévenként maximum 250 ezer forintig. A korhatár 40-ről 35 évre módosult. Ez azt is jelenti, hogy ha valaki 34 évesen igényli, akkor a 35-dik évébe lépésétől meg kell kezdenie a törlesztést. Az év közben keletkezett kamat a naptári évfordulóval – december 31-gyel – a tőkéhez hozzáíródik, a következő év január 1-jétől a kamatszámítás alapja már ez az összeg lesz. A kötelező törlesztés a hallgatói jogviszony megszűnését követő negyedik hónap első napjától nyílik meg mind a kétfajta diákhitel esetében. A törlesztőrészlet a mindenkori minimálbér 6 százaléka az első két évben, a harmadik évtől jövedelem függvényében határozzák meg a részletet. A kötött felhasználású diákhitelnél legalább 4, de az eladósodottság mértékének függvényében 20-24 százalék is lehet ez a szám. http://www.youtube.com/watch?v=295Sg6yW3D8

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.