Közélet

Nobel-díjasokkal ismerkedhetnek a dél-alföldi diákok + FOTÓK

Nobel-díjasokkal ismerkedhetnek a dél-alföldi diákok + FOTÓK

2012. február 17., péntek
Nobel-díjasokkal ismerkedhetnek a dél-alföldi diákok + FOTÓK

Kilenc Nobel-díjas érkezik Szegedre márciusban Szent-Györgyi Albert tiszteletére, aki 75 évvel ezelőtt részesült ebben az elismerésben. A rendezvény egyik programjaként középiskolás diákok mutatják majd be a tudósokat, válogatójukat csütörtök és péntek délután tartották a Rektori Hivatalban.

75 éve annak, hogy az éppen akkor Szegeden élő és dolgozó Szent-Györgyi Albert kutatásaiért elnyerte az orvosi Nobel-díjat. A Szegedi Tudományegyetem, a tudós egykori munkahelye 2012. március 22-25. között konferencián emlékezik meg a jeles eseményről, amely számos különlegességet tartogat. A rendezvényre 9 Nobel-díjas tudós is elfogadta a meghívást, őket kilenc szerencsés dél-alföldi középiskolás diák mutatja majd be a nagyközönségnek: a tanulók kivezetik a professzorokat, nagyjából öt percben bemutatják őket, majd személyes kérdéseket is tehetnek fel nekik. Több mint hetven fiatal vállalkozott a feladatra, közülük válogatta ki

Pál József

, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese,

Végh Ágnes

, az SZTE ÁOK Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet egyetemi tanára, valamint

Pálfi György

, az SZTE TTIK Biológus Tanszékcsoport Embertani Tanszék tanszékvezető egyetemi docense a legkiválóbbakat. A csütörtök és péntek délután tartott meghallgatásokon a diákok kommunikációs készségét, angol tudását és felkészültségét is tesztelték.

Diákok és díjazottak

"Nem tartom jó dolognak visszaűzni a tudományt a laboratóriumokba. Ritka alkalom, hogy ennyi kiváló ember tartózkodjon egyszerre itt Szegeden, önző dolog lenne, ha ezt csak egy zárt csoportnak tennénk elérhetővé" - emelte ki Pál József rektorhelyettes. Mint mondta, a fiatalok számára is szerették volna közvetlenebbé tenni ezt a jeles eseményt, egyfajta kapocsként kötné össze a géniuszokat és a nagyközönséget a jól felkészült, talpraesett diák. A Dél-Alföld területéről több mint tíz iskolából érkeztek pályázók: legtöbb jelentkező a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnáziumból jött (11 fő), de számos diák adott be pályázatot az orosházi Táncsics Mihály Gimnáziumból (10 fő) is. Szegeden legaktívabbak a Tömörkény István Gimnázium (9 fő), illetve a Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium (7 fő) tanulói voltak. "Évezredek óta az európai kultúra toposza, hogy az új generáció soha nem oly sikeres, mint az előző volt. Ezt meghazudtolta a tegnapi válogatás, ahol számos elképesztően ügyes diákot ismerhettünk meg" - dicsérte a pályázókat a rektorhelyettes. "Érdekes, kreatív módon közelítették meg a tanulók a kérdést. Voltak, akik tényszerűen próbálták bemutatni a Nobel-díjasok életútját, mások pedig kicsit humoros módon, egy-egy téma körüljárásával - például a sport, a hobbijuk, vagy a tudomány és a család összeegyeztetése - beszéltek róluk. Igen tehetséges, talpraesett diákokkal találkoztunk, főleg az orosházi és a makói iskola tanulóit illeti dicséret" - emelte ki Végh Ágnes. Szerinte az ideális előadás a kettő kombinációja lehet, egy viszonylag rövid, velős összegzés személyes vonulattal színesítve. "Számos kiváló, jól felkészült diákkal találkoztunk, nem lesz egyszerű közülük kilencet kiválasztani" - tette hozzá a professzor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.