Gazdaság

Meghosszabbítják az árfolyamrögzítést

Meghosszabbítják az árfolyamrögzítést

2012. február 8., szerda
Meghosszabbítják az árfolyamrögzítést

A kormány várhatóan 2017. június 30-ig kitolja a kibővített árfolyamrögzítés rendszerét - írta az index.hu a birtokába került, a kormány szerdai ülésére készített törvénytervezetre hivatkozva.

A javaslat indoklása szerint az új gyűjtőszámlahitel-szerződések megkötésére legkorábban áprilistól kerülhet sor, ezért az eredeti, 2016 év végi határidőig csak négy és félév lenne hátra. Az index.hu birtokába került tervezet szerint a hosszabbítást a Bankszövetség támogatta. A kedvezményre jogosultak körét is bővítheti a kormány: a javaslat a lízingeseket is bevonná a kedvezményezettek közé, az indoklás szerint azért, mert a végtörlesztést is kiterjesztették erre a körre, így most indokolatlan lenne a kizárásuk. A devizában törlesztők viszont hátrányba kerülnek, ők jelen állás szerint nem kérhetik a rögzítést. A tervezethez csatolt vezetői összefoglaló azonban emlékezteti a minisztereket, hogy végül a végtörlesztés szabályait nekik kedvezően módosították, egyelőre tehát nem zárható ki, hogy a véglegesített javaslatba őket is bevonják - írja az index.hu. A kedvezményes törlesztésre áprilistól idén, év végéig lehet bejelentkezni. A közszféra dolgozóit a bankok soron kívül bírálják el és egyszeri, vissza nem térítendő támogatást is kapnak az államtól július 1-jéig, ami 10 milliárdos költségvetési kiadást jelent. A dokumentum szerint az árfolyamrögzítés 60 hónapja alatt a 300-450 ezer érintett kamattámogatása 103-154 milliárd forintos költségvetési kiadást jelent. A portál megjegyzi, hogy a birtokába került javaslat főbb vonalaiban megegyezik a korábban megismert kormányzati elképzelésekkel, amelyek lényege tömören: a rögzített árfolyam feletti tartozásrész az adós gyűjtőszámláján halmozódik, ennek kamatait az állam és a pénzintézetek fele-fele arányban fizetik. A rögzítés azért nagyon kedvező az adósoknak, mert tartozásuk jelentős részét lényegében elengedik, nekik csak a rögzített szint feletti tőketartozást kell visszafizetni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.