Közélet

Másfél méter magas jégszigetet robbantottak a Tiszán + FOTÓK

Másfél méter magas jégszigetet robbantottak a Tiszán + FOTÓK

2012. február 17., péntek
Másfél méter magas jégszigetet robbantottak a Tiszán + FOTÓK

A Tisza középső szakaszán az összetorlódott jégtömeget robbantották fel a rendőrség tűzszerészei, Szeged környékén egyelőre nem kell jeget törni, utoljára 1981-ben volt erre példa.

A Közép-Tiszán Tiszaroff térségében helyenként másfél méter vastagságban torlódott fel az álló jég. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság elrendelte a jégtörést búvárok és robbantási szakértők bevonásával, hogy az ne zárja el olvadáskor a víz útját, és ne okozzon jégtorlaszt, a megemelkedő vízszint miatt pedig ne kerüljenek veszélybe a töltések és a védett területek.

Helikopterről szálltak a jégre

A Készenléti Rendőrség tűzszerészei - a helyi vízügyi szakemberekkel együttműködve - a tiszaroffi komp térségében a jégen megközelítették a feltorlódás helyszínét. Kisebb töltetekkel léket robbantottak a jégbe, majd nagyobb hatóerejű töltetek robbantásával megbontották a torlódást. Néhány jégtorlaszt a partról nem tudtak megközelíteni, így a robbantási szakemberek a Készenléti Rendőrség Légirendészeti Parancsnokságának helikopteréről leereszkedve helyezték el a tölteteket, majd azokat távirányítással robbantották fel. A robbantáskor több - eddig Magyarországon nem alkalmazott - módszernek a jégre gyakorolt romboló hatását is megvizsgálták a szakemberek, amelyek mindegyike eredményesnek bizonyult. A folyó többi szakaszán továbbra is kisebb megszakításokkal 10-25 centiméteres vastagságban áll a jég, míg a torlódásokban a jégvastagság 40-60 centiméter, de helyenként eléri a 1,5 métert is.

Szegednél utoljára 1981-ben törtek tiszai jeget

Felkerestük az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATI-VIZIG) műszaki osztályát, ahol azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az elmúlt hétvége óta az ATI-VIZIG által kezelt Alsó-Tisza szakaszon és a Maros folyó magyarországi szakaszán a jéghelyzetben lényeges változás nem történt. Mindkét folyószakaszon a jég beállt, mozdulatlan. Korábban is volt példa – így 1981-ben, illetve a 2004-2005. évi téli időszakban, legutóbb 2008 januárjában a mostanihoz hasonló jégállapotokra. Jeget törni utoljára 1981 telén kellett a Maros folyó Szeged-Deszk közötti szakaszán, illetve rendszeres jégtörést a Szegedi Medencés Téli Kikötő területén végeztek az ott telelő úszóművek védelme érdekében. A tiszai jéghelyzetről készült cikkünket

itt

olvashatják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.