Kultúra

Legenda – emlékest Paál István rendezőről

Legenda – emlékest Paál István rendezőről

2012. február 15., szerda
Legenda – emlékest Paál István rendezőről

„A kezdetektől a végéig” címmel, eddig nem ismert kép-és hangfelvételek társaságában a Szegedi Egyetemi Színpadról, Paál Istiről beszélget felVági Laci és Balog József.

Kapkodni a fejet a sárkányleheletbűzös világban. Zihálva nézni, ahogyan fölmarja tiszta cselekedetű, szép emberek ép tekintetét. Mozdulna kéz, nyúlna utána, tartaná még, védené őrzőn, s csak lehull bénán, tehetetlen. Aztán megállni, percre csupán, csöndben maradni, mély levegőt venni. Sóhaj lesz abból. Az emlékezésé. A nem múló barátságé. A lemondásé. A remény sóhaja, hogy talán majd mégis… Volt egyszer egy színház. Még az idők kezdetén, 1965-ben indult, és tíz éven át volt verőere a hazai kereső színházaknak. Fiatal, lélekben erős, igazságra, szépségre, jóságra törekvő hitű majdhogynem gyerekek, éppen csak felnőttek. Az egykor méltán nagy hírnevet szerzett Szegedi Egyetemi Színpad.

Paál István

, Isti tartotta tenyerében ezt az apró csodát. Korszakalkotó előadásaik: Örök Élektra, Óriáscsecsemő, Kőműves Kelemen, Petőfi-rock. Wraclawban ,’74-ben Jerzy Grotowski a kor kimagasló rendező óriása elragadtatásában beáll a darabuk végén velük játszani. Laboratóriumi színház és még több annál.

Dúró Győző

szavaival „teremtő rendező” a fiatal Paál Isti. Elsősorban közösséget teremt. Sajátságos színpadi munkamódszerét csak saját, összeforrt csapattal hozhatta világra. Olyan emberek kohézióját kovácsolta össze, akik ma is, 40-50 év távlatából is egymásra tekintenek. A nagy csapat tagjai voltak –teljesség nélkül-

Dózsa Erzsébet

drámatanár,

Fehér Ildikó

színművész,

Ács János

rendező,

Árkosi Árpád

rendező,

Kohler Katalin

tanár,

Krékits József

pszichiáter,

Solténszky Tibor

dramaturg,

Papp László

tanár,

Varga Gyula

orvos,

Dúró Győző

dramaturg,

Vági László

filmrendező, zeneszerző,

Geréb Ágnes

szülészorvos. Bennük még ma is ott él Isti hagyatéka. Egy fiatal férfié, aki teremtett, majd elhagyta teremtményét. A Napot akarta elérni, s zuhant szárnyak nélkül. A vég végéig. Barátja,

Vági Laci

, most felébreszti egy estére a legendát. Hogy feledés ne szégyenítse. Képekben, szavakban. Hogy élt egyszer a világon valahol… A rendezőről február 16-án, csütörtök este 19 órakor emlékeznek meg a Grand Caféban (Szeged, Deák Ferenc u.18.).

Dobó Anita Anna

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.