Közélet

Lázár: Válasz az LMP és az Erste Bank sajtóban megjelent hazugságaira

Lázár: Válasz az LMP és az Erste Bank sajtóban megjelent hazugságaira

2012. február 3., péntek
Lázár: Válasz az LMP és az Erste Bank sajtóban megjelent hazugságaira

Lázár János, Hódmezővásárhely polgármestere az alább olvasható közleményben reagált az LMP és az Erste Bank sajtóban megjelent vádjaira.

A polgármester közleményét alább változtatás nélkül közöljük. Szívesen elmagyarázom

Szilágyi Péternek

, és amennyiben még van, az LMP frakciónak is, hogyan működik egy város, és mi egy polgármester feladata és kötelessége. Polgármesterként a képviselőtestület jóváhagyásával jártam el, amikor az árfolyamok kedvező mozgását kihasználva nyereséget realizált a város a kötvényhez kötődő határidős opciós ügyletekkel. Ebben az Erste bank javaslataira, tanácsaira és szolgáltatásaira támaszkodtunk, a hasznon pedig osztoztunk a pénzintézettel. Az Állami Számvevőszék részletesen megvizsgálta és törvényesnek találta mind a kötvény kibocsátásának menetét, mind annak felhasználását, mind pedig a pénzügyi műveleteket, amelyek mintegy 1,8 milliárd forint hasznot hoztak a városnak. Az árfolyamnyereséget realizáltuk és ezzel csökkentettük a város adósságát. Nem a tőzsdén, hanem a pénzpiacon. A hódmezővásárhelyi önkormányzat által kibocsátott kötvényt soha nem jegyezték a tőzsdén, a kötvényből befolyó pénzt soha nem fordította a képviselőtestület tőzsdei műveletekre.

Szilágyi Péter

és az LMP tehát hazudik, és a bank érdekeit képviselve támadja Hódmezővásárhely városát. Szeretném továbbá részletesen ismertetni mi történt 2008-ban, mikor Hódmezővásárhely Önkormányzata a svájci frank alapú kötvényt forint alapú kötvénnyel akarta kiváltani, mert a pénzintézet sajtóban megjelent hazugságai ellenére a tranzakció az Erste Bank hozzáállása miatt hiúsult meg. Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata az Erste Bank vezérigazgatójával és önkormányzati üzletág vezetőjével folytatott hosszas tárgyalásokat követően 2008. július 11. napján levelében is megkereste az Erste Bankot azzal, hogy a 2006-ban kibocsátott Hódmezővásárhely I. kötvényt forint alapú, illetve multicurrency típusú kötvénnyel kívánja kiváltani. Ekkor a CHF árfolyama a kötvény kibocsátásakor 173 forintos árfolyamhoz képest 20-30 forinttal alacsonyabban volt. Az Erste Bank 2008. július 30. napján kelt válaszlevelében kérte a Közgyűlés által elfogadott féléves beszámolót. Önkormányzatunk másnap, tehát a 2008. július 31-én kelt és ugyanezen a napon postára adott levelével megküldte a kért dokumentumokat, egyúttal kérte az Erste Banktól a soron kívüli eljárást. Majd eltelt két hónap válasz nélkül. A 2008. szeptember 19. napján kelt levélben önkormányzatunk kérte, hogy a levél kézhezvételét követő 8 napon belül jöjjön létre megállapodás. A válasz végül 2008. októberére érkezett meg, a város közgyűlése ekkor döntést is elfogadott arról, hogy milyen feltételekkel váltja ki a svájci frank alapú kötvényt forint alapú kötvénnyel, ekkorra azonban a svájci frank árfolyama olyan mértékben megerősödött, ami veszteségessé tette volna a tranzakciót. A város így végül elállt az ügylettől. Szeretném felhívni a figyelmet, hogy 2006-ban a kötvény kibocsátásakor a folyamatban szervezőként részt vevő Erste Bank az ajánlattételétől számított két héten belül lejegyezte a kötvényt, sőt, annak ellenértékét átutalta a város számára! 2008-ban ezzel szemben hónapok teltek el válasz nélkül! A devizaalapú kötvény kiváltása forintalapú kötvénnyel csak és kizárólag az Erste Bank negatív magatartása miatt hiúsult meg milliárdos károkat okozva ezzel városunknak. Hódmezővásárhely megválasztott polgármestereként szeretnék mindenkit tájékoztatni arról, hogy a kötvény kibocsátását és a városnak nyereséget hozó határidős opciós ügyleteket magam kezdeményeztem, és kértem a képviselőtestület hozzájárulását. Meggyőződésem, hogy polgármesteri eskümből fakadó kötelességem szerint jártam el, ezért minden felelősséget vállalok. Amennyiben a bank nem csak a kötvény kibocsátásakor, hanem azt követően is partnere marad a városnak, mindketten jobban jártunk volna.

Lázár János

Polgármester

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.