Közélet

Lázár: Összehangolt akció az önkormányzati szektor ellen

Lázár: Összehangolt akció az önkormányzati szektor ellen

2012. február 2., csütörtök
Lázár: Összehangolt akció az önkormányzati szektor ellen

A Napi Gazdaság szerint Hódmezővásárhely "tőzsdézett" a kötvénypénzzel. A külföldi bankok az egész önkormányzati szektor ellen összehangolt akciót indítanak - mondta ezzel szemben Lázár János a Magyar Hírlapnak.

Hódmezővásárhely csütörtöki testületi ülésén foglalkozik az Erste Bank válaszával, amelyet Lázár János december végi levelére adott; a polgármester azt kívánta elérni, hogy a bank osztozzon az önkormányzattal a svájci frank árfolyamának meglódulásából következő (kötvény)veszteségén - írja a Napi gazdaság csütörtöki számában. Azokban az években, amikor a város nyert a pénzeken, fel sem merült a "terhek megosztása". Maga

Lázár János

"büszkélkedett" 2007 augusztusában, hogy az egy évvel korábban kibocsátott kötvényből származó pénzt befektették, amiből a kamat- és árfolyamkülönbségen több mint egymilliárd forint bevétele származott a városnak - írja a lap. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2009-es jelentése szerint a város közgyűlése 2007 júliusában egyszeri alkalomra szóló, majd novemberben folyamatos megbízást adott a polgármesternek, hogy származékos devizaműveleteket végezzen a kötvénykibocsátásból még rendelkezésre álló összeggel. Az ÁSZ kimutatása szerint a városnak a származékos ügyleteken, a devizanemek átváltásából származó árfolyamnyereségen és opciós díjbevétel címen 2007-2008-ban további, összesen 1,611 milliárd forint bevétele származott. Időközben - 2008 őszén - azonban beütött a pénzügyi válság, ami miatt az utolsó két év nyereségével arányos vesztesége keletkezett a településnek. Lázár János idén nyáron sajtónyilatkozatában maga jelezte, hogy a városnak sikerült átütemezésben megállapodnia a hitelt nyújtó bankkal, s ekkor még maga is arról beszélt, hogy a Magyar Bankszövetség - és a települési szövetségek - álláspontjához hasonlóan erre - átütemezésre - ösztökélné a többi települési önkormányzatot is - írja a Napi Gazdaság. A Napi Gazdaság szerette volna a polgármester véleményét is közreadni, ám nem érte el. A Magyar Hírlapnak sikerült megszólaltatnia: a külföldi bankok az egész önkormányzati szektor ellen összehangolt akciót indítanak, megpróbálják a helyhatóságokat lehetetlen helyzetbe hozni, céljuk, hogy kikényszerítsék az állami konszolidációt - mondta arról, hogy az Erste Bank elzárkózott a település hitelkockázatának megosztásától. "Ugyanazt akarják elérni, mint a megyei önkormányzatok esetében. A kormány ott átvállalta az adósságokat, a bankok most valamennyi önkormányzatnál ezt akarják kikényszeríteni. Az viszont nem járható út, hogy minden kockázatot az emberekre, az önkormányzatokra és a kormányra akarnak hárítani" - idézi a Magyar Hírlap. Lázár János elmondta továbbá, hogy a peres eljáráson kívül azt javasolja majd a város képviselő testületének, hogy mérlegelje a kormánytól vagy a törvényhozástól való segítségkérés lehetőségét is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.