Közélet

Kerékpárral Szerbiába Újszentivánon át + FOTÓK

Kerékpárral Szerbiába Újszentivánon át + FOTÓK

2012. február 29., szerda
Kerékpárral Szerbiába Újszentivánon át + FOTÓK

Szeged belvárosából akár Szerbiába is átbiciklizhet bárki nemsokára, megkezdődik ugyanis annak a huszonöt kilométer hosszú kerékpárútnak az építése, mely Szőregtől Újszentivánon át Tiszasziget határáig tart, illetve a szerbiai Törökkanizsa belterületén.

Négy település, Újszentiván, Szeged, Tiszasziget és a szerbiai Törökkanizsa fogott össze, és egy határon átnyúló uniós projekt keretében kerékpárutat építenek. Ez a pályázat a biztonságos közlekedés mellett a települések közötti kapcsolatot is szorosabbra fűzi – hangzott el a projektnyitó rendezvényen Újszentivánon. Szőreg és Újszentiván között különösen veszélyes

Putnik Lázár

szerint biciklizni, hiszen az erdős részen nincs közvilágítás sem. Szerencsére halálos baleset nem történt még azon a szakaszon, ám a kerékpárútra nagy szükség van. Újszentiván polgármestere hozzátette, az ötlet már 2006-ban megfogalmazódott, ám csak 2009-ben találtak megfelelő határon átnyúló pályázati lehetőséget. „Ekkor kerestem meg a tiszaszigeti és szegedi polgármester kollégákat, s szerencsére mindketten támogatták az ötletet. Újszentivánnak régóta van kapcsolata a szerbiai Törökkanizsával, így ők is örömmel csatlakoztak a projekthez” – magyarázta. Mint elmondta, eredetileg február végén már be kellett volna fejezniük a projekt első ütemét, ám haladékot kértek, így október végére kell elkészülniük. Az építkezés első fázisának projektértéke több mint másfél millió euró, azaz hozzávetőleg 440 millió forint. „Az engedélyes és kivitelezési tervek már elkészültek, jelenleg a kerékpárút építéséhez kapcsolódó PRAG beszerzési eljárások lebonyolítása zajlik” – tudatta a polgármester. A kerékpárút ezen szakasza a 43-as számú főút Szőregről, a Szerb utcai körforgalom leágazásától indulva Újszentivánon és Tiszaszigeten keresztül a község határáig vezet, illetve Törökkanizsa belterületén épül ki. A magyar és szerb oldalon elkészült szakaszokat várhatóan 2013-ban kötik majd össze.

Orosz Csilla,

a törökkanizsai önkormányzat projektmenedzsere portálunknak elmondta, számukra is fontos a kerékpárút kiépítése, hiszen ez összeköti a két országot. Ő sokat jár Törökkanizsáról Tiszaszigetre, így rendszeresen látja, hogy nagy a kerékpáros forgalom. A projektmenedzser úgy véli, amennyiben elkészül az út, még többen fognak a délvidéki településről átjárni a hazánkba, például falunapokra, fesztiválokra. A beruházás során tavasszal átépül Szőregen a Hősök tere is. „A képviselői alapomból biztosítottam forrást az Emese kút elkészítésére, amit az alkotó márciusban fog leszállítani. Ez egy működő kút lesz, azért csináltatjuk, hogy pihenőpark lehessen a tér. Így aki Szegedről biciklivel jön, meg tud pihenni, mielőtt továbbkerekezik például Törökkanizsa felé” – magyarázta

Rózsavölgyi József

Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő.

Bodó Imre

tiszaszigeti polgármester a SZEGEDma.hu-nak kifejtette, térségünk egyik kitörési pontja a turizmus lehet. A számos látnivaló mellett itt található hazánk például legmélyebb pontja, illetve a Tisza. Így a két szomszédos országot összekötő kerékpárút kiváló túraútvonallá is válhat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.