Gazdaság

Jelentős szegedi lépések a szivacsos agysorvadás megismerésében

Jelentős szegedi lépések a szivacsos agysorvadás megismerésében

2012. február 17., péntek
Jelentős szegedi lépések a szivacsos agysorvadás megismerésében

A Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont egy hazai és EU-s forrásokból is támogatott projekt keretein belül vizsgálta a szivacsos agysorvadás betegségét, elsősorban a diagnosztizálás hatékonyságának növelése érdekében.

A szivacsos agysorvadás betegségeinek molekuláris szintű leírása egyelőre nem megvalósítható, az idegsejtek pusztulásának oka és mechanizmusa – részint a rendelkezésre álló eszközök elégtelensége folytán – nem ismert. Emiatt a betegségnek sem megbízható diagnózisa, sem pedig hatékony terápiája nincsen. Ugyanez a probléma áll fenn más hasonló neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór esetében is. A Szegedi Tudományegyetem Molekuláris Biológiai Tanszék, valamint az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biokémiai Intézet közös, hazai és EU-s forrásokból is támogatott TÁMOP 4.2.2-08/1-2008-0005 projektjében foglalkozik a szivacsos agysorvadás megértésével, illetve a lehetséges diagnosztikai eljárások kifejlesztésével. A 327 millió forintos támogatással segített, „Innovativ, multidiszciplináris kutató team létrehozása neurodegeneratív betegségek kutatása” című pályázat során sejtmodell rendszer segítségével vizsgálták meg a betegséget.

„A szivacsos agysorvadás egy Alzheimer-kórhoz hasonló tüneteket produkáló, annál gyorsabb lefolyású, jellemzően időskori, és sajnos gyógyíthatatlan betegség” – magyarázta

Welker Ervin

tudományos tanácsadó, a projekt vezetője. Mint mondta, a betegség gyógymódjának egyik legfőbb gátló tényezője, hogy pontos diagnózisa sincsen, csupán a beteg halála után lehet megállapítani a kór jelenlétét. Közel negyven fő vett részt a kutatásban, melynek során az újonnan felfedezett Shadoo fehérjét túltermelő transzgenikus állat létrehozásán is dolgoztak. A mindeddig ismeretlen funkciót ellátó fehérje vizsgálata számos, a betegséggel is kapcsolatba hozható folyamatok megértését segíti. „Ez a betegség elsősorban a fejlett világnak okoz rendkívül sok problémát. Vizsgálatára egy speciális laboratóriumot hoztunk létre, ahol a betegség diagnosztizálásának kifejlesztésére tettünk komoly lépéseket. Felfedeztük, hogy a prion fehérje család tagja, a Shadoo fehérje a sejtmagban is tud lokalizálódni, ami meglepő jelenség egy membrán fehérjétől. Ez az eredmény egy új kutatási irányt indíthat el, ami talán magyarázatot adhat a betegség során megfigyelt idegsejt pusztulására” – emelte ki Welker Ervin.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.