Közélet

Hiller: meghatározó az idei év az MSZP-nek

Hiller: meghatározó az idei év az MSZP-nek

2012. február 11., szombat
Hiller: meghatározó az idei év az MSZP-nek

Hiller István korábbi pártelnök szerint az idei év meghatározó lesz az MSZP számára, a szocialistáknak lehetőségük nyílik arra, hogy maguk mellé állítsák azokat a választókat, akik két éve nem ideológiai alapon döntöttek a Fidesz mellett.

Az MSZP szociáldemokrata társulásának elnöke szombaton sajtótájékoztatón - azután, hogy újraválasztották a platform elnökévé - ugyanakkor hangsúlyozta: a kormánypártból kiábrándult választók megszólítása nem megy automatikusan, megszűnt az a kilencvenes évek végétől létező ingahatás, hogy sokan a két nagy párt szavazótábora között ingadoznak.

Hiller István

, aki 2004 és 2007 között volt a szocialista párt elnöke, elmondta, az MSZP-nek világos és vonzó szakpolitikai alternatívát kell nyújtania a Fidesz-kormánnyal szemben minden területen, s a szociáldemokrata platform ezt kidolgozott programokkal kívánja segíteni. Az MTI kérdésére közölte, a szociáldemokrata társulás még nem hozott döntést arról, hogy az MSZP március végi tisztújító kongresszusán mely jelölteket támogatja, a jelölési időszak lezárulta után azonban nyilvánosságra fogják hozni álláspontjukat. Kiemelte viszont, hogy a platform - amelynek vezetőségébe mások mellett Lendvai Ildikó korábbi pártelnököt,

Horváth Csabát

, a szocialisták budapesti elnökét, illetve

Bárándy Gergelyt

és

Kunhalmi Ágnest

, a pártelnökség két tagját is újraválasztották, csakúgy mint

Burány Sándor, Göndör István, Mandur László

és

Steiner Pál

országgyűlési képviselőket - célja az MSZP politikájának alakítása, ezért arra törekednek, hogy minél több tagjuk kapjon helyet az országos és a területi vezetőtestületekben. Hiller István arra az újságírói kérdésre, egykori kormánytagként hihetőnek tartja-e, hogy a kabinetnek nem voltak ismeretei a ferihegyi repülőtér több száz milliárd forint értékű privatizációjának részleteiről - így arról, hogy a Malév csődje hatalmas fizetési kötelezettséget rakhat az államra -, úgy válaszolt: 2003 óta aktívan részt vett a kormányüléseken, de nem emlékszik arra, hogy ez szóba került volna. "A szakminiszter feladata, hogy a rábízott felelősséget kellő határozottsággal, szakértelemmel és tisztességgel viselje" - jegyezte meg, hozzátéve: ő azokban az esetekben számolt be szakmai döntéseiről a kormánynak, ha úgy érezte, hogy az a kabinet kompetenciája.

Kökény Mihály

korábbi egészségügyi miniszter a sajtótájékoztatón arról az egészségügyi konferenciáról beszélt, amelyet az MSZP szociáldemokrata platformja szombatra szervezett, és amelyen rajta kívül két egykori szakminiszter, Rácz Jenő és Székely Tamás, valamint

Sinkó Eszter

, a Semmelweis Egyetem menedzserképző intézetének oktatója fejtette ki véleményét. Az MSZP-s politikus azt mondta: vészhelyzet van az egészségügyben, és bár a problémák nem most kezdődtek, a válság még sebezhetőbbé tette a befejezetlen reformok miatt törékeny és nehezen alkalmazkodó ellátási rendszert. Bírálta a kormányt, mondván, hogy egyetlen az ágazatnak tett ígéretét sem teljesítette, miközben továbbra is a Fidesz ellenzéki magatartásának a foglya, ezért hajt végre államosításokat, ami azonban Kökény Mihály szerint visszalépés a múltba. A megbeszélés céljaként azt határozta meg, hogy a szocialista párton kívüli szakértőkkel együtt vitassák meg, mit kellene tenni az egészségügyben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.