Közélet

Helyenként akár félméteres hó is lehet

Helyenként akár félméteres hó is lehet

2012. február 2., csütörtök
Helyenként akár félméteres hó is lehet

Az időjárás ugyan még az évszaknak megfelel, az extrém hidegre való felkészülés azonban már valóban extrém méreteket ölt. Alább folyamatosan frissülő csütörtöki hírfolyamunk a témában.

Összeírták a betegeket Békésben

Összeírták Békés megyében a vesebetegeket, a közvetlenül szülés előtt álló kismamákat és a krónikus betegeket, hogy a várható rendkívüli időjárásban fokozottan figyelhessenek rájuk. A megyei egészségügyi védelmi bizottság alelnöke, Mucsi Gyula az MTI-nek elmondta: a lista a védőnői hálózat, a mentőszolgálat és a járóbeteg-szakellátás adatai alapján készült, azért, hogy a betegek és a kismamák a szokatlan hidegben is folyamatos egészségügyi ellátást kapjanak. Ha szükséges lesz, akkor a megye kórházai és járóbeteg-szakellátói eszközöket, orvosokat és szakápolókat csoportosítanak át a veszélyeztetett területekre, fogadják a sérülteket, intézkednek a folyamatos gyógyszerellátásukról. Szerdán és csütörtökön soron kívül üléseztek Békésben a helyi védelmi bizottságok, és Orosházán például arról is döntöttek, hogy elhalasztják a Táncsics Mihály Gimnázium szombatra tervezett szalagavatóját. Kijelölték a védekezésben segítséget nyújtó katonai alakulatot is; Békés megye a Szentesen állomásozó műszaki ezredtől kap majd segítséget – mondta el Éliás György, a megyei védelmi bizottság titkárságának vezetője.

A jeges árvíz elleni készültség a Közép-Tisza vidékén

A jeges árvíz elleni készültséget léptetett életbe a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötikövizig); a teendők egyelőre a megelőzésre való felkészülést szolgálják, és beindult a jégfigyelés - mondta el a vízügyi szervezet sajtóreferense csütörtökön az MTI-nek. Nagy Réka tájékoztatása szerint a Közép-Tisza vidékén idén januárban a sokéves átlagnál mintegy harminc százalékkal kevesebb csapadék hullott, és a hőmérséklet csaknem két Celsius-fokkal volt magasabb. Az elmúlt napokban azonban az eddiginél lényegesen hidegebb időjárás uralta a térséget, ennek hatására a jégképződés intenzívebbé vált. A Kötikövizig területén Tiszabábolna és Kisköre között a Tiszán megszakításokkal áll a jég, míg a Kisköre alatti szakaszon a vízfelület 60-90 százalékán úszó jég figyelhető meg. A Tisza-tó területén az egyre alacsonyabb hőmérséklet miatt a jégképződés folyamatos, a nagyobb felületű öblözetekben azonban még nincs összefüggő jégtakaró. A védett holtágakon már beállt a jég, ennek ellenére még nem biztonságos, és a szakemberek mindenkit óva intenek attól, hogy a jégen tartózkodjon - tette hozzá a sajtóreferens.

Szolnokon nem engedik a vízilabdameccs megtartását

A szolnoki katasztrófavédelem nem engedélyezi a szombaton 16 órára kiírt Szolnok – Kalo-Méh CS&K Szentes OB I-es férfi vízilabda-mérkőzés megrendezését. A döntés oka az elmúlt évekbelihez képest szokatlanul szélsőségesnek ígérkező időjárás. A szolnoki katasztrófavédelem úgy véli, az előrejelzések szerinti hatalmas havazást nem biztos, hogy kibírja a medencét fedő sátortető. A két klub megegyezett, hogy a lehetőségekhez mérten, a bajnoki mérkőzést február 8., szerda 17 órára halasztják.

Péterfalvi: szélsőséges időjárás esetén a veszélyben lévők adatai hozzájárulásuk nélkül is kezelhetők

Az állampolgárok életét, testi épségét közvetlenül fenyegető veszély esetén az adatkezelő akkor is kezelheti az érintettek személyes adatait, ha ehhez még nem járultak hozzá, mivel a beleegyezésük beszerzése a körülmények, például a szélsőséges időjárás miatt nem lehetséges - állapította meg Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke. Péterfalvi Attila az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: a jelenlegi és az elkövetkező napokban várható rendkívül hideg időjárásra tekintettel szükségessé válhat a fogyasztók személyes adatainak azonnali továbbítása a közüzemi szolgáltatóktól a segítségnyújtásban közreműködő állami- és önkormányzati szervekhez a rászorulók életének és testi épségének megóvásáért. A hatóság álláspontja szerint a rendkívüli időjárás az adatkezelés szempontjából az információs önrendelkezési jogról és információszabadságról szóló törvényben szereplő elháríthatatlan oknak minősül. Ennek alapján a személyes adatok védelméhez fűződő jog érvényesítése nem lehet akadálya az emberi élet, a testi épség és az egészség védelmének, illetve az ezeket fenyegető veszély megelőzésének - olvasható az állásfoglalásban. A törvénynek megfelelően tehát "adatvédelmi szempontból nem kifogásolható, hogy - sürgős intézkedés keretében - a közüzemi szolgáltatók átadják az illetékes állami és önkormányzati szerveknek azon állampolgárok személyes adatait, akiknél a szolgáltatás véglegesen vagy ideiglenesen nem érhető el, és emiatt veszélynek vannak kitéve" - áll a közleményben. Péterfalvi Attila mindazonáltal arra figyelmeztet: ez az adatszolgáltatás csak a rendkívüli helyzetre tekintettel teljesíthető, és csak azokra a személyes adatokra terjedhet ki, amelyek a kívánt cél eléréséhez elengedhetetlenek. Továbbá az érintett hozzájárulását be kell szerezni, amint az lehetséges, illetve az adatokat átvevő szerveknek azonnal törölniük kell azokat, amennyiben az adatokra a veszély elhárítása és megelőzése érdekében már nincs szükség. Szerdán a budapesti VIII. kerületi önkormányzat azt közölte, hogy nyolcszáz józsefvárosi háztartásban nincs gázfűtés; a Fővárosi Gázművek nem szolgáltathatott adatot arról, melyek ezek az ingatlanok, így azonban a kerület - hiába szeretett volna - nem tudott intézkedni az érintettek védelmében.

Az E.ON-nál megerősített készenlét a havazásra készülve

Az E.ON Hungária Zrt. felkészült a rendkívüli hidegre és havazásra, ehhez megerősített készenlétet biztosít, szükség esetén alávállalkozók bevonásával - közölte az energiaszolgáltató társaság csütörtökön az MTI-vel. Az E.ON közleményében emlékeztet arra, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat által a hétvégére előre jelzett rendkívüli nagy havazás, szél, hófúvás okozhat előre nem látható üzemzavarokat a hálózatokon. Az időjárási előrejelzések alapján az E.ON csoport egyeztetett a védelmi bizottságokkal és a katasztrófavédelemmel, felkészült a rendkívüli időjárási helyzetre, és az esetleges meghibásodások minél gyorsabb elhárítására. A téli rendkívüli időjárás többféle módon okozhat üzemzavart, ilyen, amikor a hó súlya alatt, a viharos széllökések miatt a biztonsági övezeten kívülről fák dőlnek a hálózatra, vagy elszakad az elektromos vezeték, kidől egy villanyoszlop - ismertette az E.ON. A társaság hangsúlyozza: az elektromos vezetékek javítási munkái során elsőbbséget élveznek a nagy- és középfeszültségű hálózatok, mert azzal egyszerre több fogyasztó ellátását lehet helyreállítani. Ezután következnek a kevesebb számú fogyasztót érintő helyi hibák. Nagy kiterjedésű üzemzavar esetén előfordulhat, hogy a sok beérkező hívás miatt foglaltat jelez a hibabejelentő vonala, ez estben türelmet kérnek - hívta fel a figyelmet az E-ON. Az E.ON Hungária Zrt. áramszolgáltató társaságai a Dunántúlon és a Tiszántúlon szolgáltatnak villamos energiát, gázszolgáltatói a Dunántúlon működnek. A cégcsoport közel két és félmillió ügyfelet lát el villamos energiával, és több mint fél millió ügyfeléhez juttatja el a gázt 15 megyében. A cégcsoport e mellett számos, 100 megawattnál kisebb kapacitású korszerű erőművet is működtet az országban. A vállalat jelentős szereplője a hazai hőpiacnak is, számos város és vállalat hőszolgáltatójaként és partnereként.

Meteorológia: helyenként akár félméteres hó is lehet

Péntek déltől erős havazást és szélvihart prognosztizál az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az ország területére; vasárnap estére helyenként akár félméteres is lehet majd a hó. Az OMSZ csütörtök délutáni tájékoztatás szerint egy mediterrán ciklon hatására péntek délelőtt az ország déli részén havazás kezdődik, amely lassan észak, északkelet felé terjeszkedik, majd szombatra virradó éjszaka a Kárpát-medence északnyugati részére is átterjed. Vasárnap délelőttől - nyugatról indulva - kezd majd megszűnni a hóesés. Az OMSZ közleménye szerint vasárnap estére a hó vastagsága a jelenlegi számítások szerint a Dunántúl délkeleti részén és az Alföldön várhatóan 30-50 centiméter között alakul, a legkevesebb, 3-10 centiméternyi hóra északnyugaton lehet számíthat, a főváros térségében pedig 15-25 centis hó várható. Szombaton a megerősödő északi, északkeleti szél a középső országrész kivételével többfelé okozhat hófúvást, a legerősebb szél a Nyugat-Dunántúlon és az északkeleti országrészben várható (50-70 kilométer/órás) Hófúvásokra még vasárnap is számítani kell, továbbra is főként észak-keleten és a Nyugat-Dunántúlon. Hétfőn újabb mediterrán ciklon érkezése várható, de már kevesebb hó valószínű. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint folytatódik a nagyon hideg idő, legalább tíz napig lényeges enyhülés nem lesz. Pénteken mínusz 5 és mínusz 18 fok között alakul a hőmérséklet, a leghidegebb hétfőn várható. Az előrejelzés szerint mínusz 16 és 21, egyes helyeken mínusz 25 fok is lehet a leghidegebb hőmérséklet.

Nem jelentett problémát a növekvő gázfogyasztás

Az MMBF Földgáztároló Zrt. tárolója kifogástalanul működik, amit mutat az is, hogy a napi 13-14 millió köbméter gáz kitárolása a kereskedelmi készletből fennakadás nélkül történik - mondta Gáti István, a cég vezérigazgatója csütörtökön az MTI-nek. Hozzátette: a kitárolás néhány napja emelkedett 10 millió köbméter fölé, mert a kereskedelmi és üzleti partnereik megkezdték a gáz kivételét. Mint mondta, nem jelent majd problémát az sem, ha következő napokban tovább nő a kitárolt mennyiség. A vezérigazgató jelezte: most csak a kereskedelmi készlet fogy, a stratégiai nem. A stratégiai földgáztárolóban - a rendelet szerinti mennyiség - 915 millió köbméter földgáz van, és további 500 milliót tartalmaz a stratégiai tárolót üzemeltető MMBF kereskedelmi tárolója. A stratégiai tárolót június végéig kell feltölteni 1,2 milliárd köbméterre. A tárolóból a kitárolási kapacitás napi 20 plusz 5 millió köbméter. A törvény szerint a biztonsági földgáztárolóban legalább 600 millió, legfeljebb 1,2 milliárd köbméter, mintegy 60 napra elegendő készletet kell tárolni. A földgázkészletek másik része az E.ON Földgáz Storage kereskedelmi tárolóiban van. Ezekben jelenleg összességében 36,4 százalékos a telítettség, 1,538 milliárd köbméter földgázkészlet van bennük a kereskedői igényeknek megfelelően. A hét elején Egyházi Nikoletta, az E.ON Hungária Zrt. szóvivője az MTI-nek, hogy a napokban napi 15-20 millió köbmétert tároltak ki a kereskedők igényeinek megfelelően, és a szerződésben lekötött maximum napi 39 millió köbmétert is biztosítani tudják. Zsuga János, az FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy csütörtökön kismértékben 64 millióról várhatóan 69 millió köbméterre emelkedik a gázfogyasztás. Véleménye szerint, ha nem lesz műszaki probléma, akkor a magyar rendszerben nem lesz ellátási zavar, még akkor sem, ha tovább csökken a hőmérséklet. Megjegyezte: az elmúlt téli hónapokban az átlag gázfogyasztás 10-15 százalékkal alacsonyabb volt Magyarországon, mint a megszokott.

A tartós, kemény hideg veszélyezteti a repcetáblákat

Az őszi vetésű növények közül a repcét veszélyezteti leginkább a várható tartós, kemény hideg - mondta el az MTI-nek csütörtökön az MTA Agrártudományi Kutatóközpont megbízott főigazgatója. Bedő Zoltán tájékoztatása szerint az aszályos ősz miatt gyengén keltek, ritkásak, fejletlenek a repcevetések. Ennél fogva rosszabb a télállóságuk, a szokottnál érzékenyebbek a kemény hidegre, s ha a kemény fagyok megérkezésekor nem fedi be őket a védelmüket szolgáló hótakaró, sok helyen elfagyhatnak. Bár a búzavetések is megsínylették az őszi csapadékhiányt, többnyire a szokottnál gyengébb volt a növények kelése, s nem megfelelő fejlettségi állapotban várták a telet, az eddigi hideg idő nem okozott kárt bennük. Ha azonban tartósan mínusz 15 fok alá csökken az éjszakai hőmérséklet, s a nappalok sem lesznek mínusz 5-8 foknál melegebbek, valamint elmarad a hótakaró, egyes, kevésbé védett területeken károsodhatnak a növények. Ha azonban a levelük zöld marad, jó esély van rá, hogy a bokrosodási csomóból tavasszal újra kihajtanak. A vetésterület jelentős részét elfoglaló martonvásári nemesítésű búzafajták sikerrel birkóznak meg a hideggel. A nemesítők ugyanis minden új fajtajelöltet szelekciós rendszerben, mínusz 15-18 fokos hőmérsékleten is tesztelnek, sőt az összkomfortos növénynevelőben, a fitotronban némelyik búza fagytűrését mínusz 40 fokon is kipróbálják.

Időseket költöztetnek ki a Csongrád környéki tanyákról

A hétvégén várható rendkívüli hideg és jelentős mennyiségű hó miatt két idős és beteg embert költöztettek ki a polgárőrök, rendőrök és a tanyagondnoki szolgálat munkatársai csütörtökön a Csongrád környéki tanyákról.

Részletek külön cikkünkben!

Teával és tűzifával segít a Magyar Református Szeretetszolgálat

Forró teával, étellel és tűzifával is segíti a rászorulókat a Magyar Református Szeretetszolgálat a rendkívüli hidegben. Budapesten és Debrecenben ételt, forró teát és C-vitamint osztanak a hajléktalanoknak és rászorulóknak a szeretetszolgált munkatársai, önkéntesei. A "Majd ha fagy" elnevezésű teajárat szerdától vasárnapig tart, de ha az időjárás szükségessé teszi, a szervezet folytatja a hajléktalanok ellátását - közölte a szeretetszolgálat csütörtökön az MTI-vel. A rendkívül hideg időjárás nem csak az otthontalanokat veszélyezteti, ezért a Magyar Református Szeretetszolgálat évek óta működő Tűzifa programjával is segíti a rászorulókat. Országszerte sok család jelentkezett a segélyszervezetnél, hogy a mindennapi betevő beszerzése után nem jut pénz a tüzelőre a családi költségvetésből. A többgyermekes családoknak és az egyedül élő nyugdíjasoknak is nehézséget okoz eldönteni, hogy ennivaló vagy meleg legyen otthon, ezért a szervezet tűzifát is juttat a fagyoskodóknak. A szeretetszolgálat önkénteseinek száma országszerte meghaladja a 10 ezer főt, őket arra buzdítja a szervezet, hogy figyeljenek a környezetükben élőkre és jelezzék a hivatalos szerveknek, ha bajba jutott emberrel találkoznak.

A kormány arra kér minden szervezetet, nyissanak melegedőket

A kormány arra kér minden szervezetet, intézményt és egyházat, hogy lehetőség szerint nyissák meg az összes olyan helyiséget, ahol a hajléktalanok fűtött helyen vészelhetik át a rendkívüli hideget - közölte a kormányszóvivő csütörtökön. Giró-Szász András a Parlament előtt, a szabadban tartott kihelyezett kormányszóvivői sajtótájékoztatón ugyanakkor azt mondta: a hatóságok számításai szerint "minden hajléktalan számára lehetővé válik, hogy akár melegedőben, akár egyéb (...) menhelyen fedett helyre vonulhasson a zord időjárás időszakában". A kormányszóvivő a lakosságot arra kérte, jelzéseikkel, bejelentéseikkel segítsék a hatóságok, így a rendőrség és a mentőszolgálat munkáját. A kormány azt szeretné - mondta -, ha társadalmi összefogás jönne létre a kormányzati, önkormányzati karitatív és egyházi szervezetek között annak érdekében, hogy mindenkit meg tudjanak védeni az időjárás viszontagságaival szemben. Utalt arra, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat péntektől 11 megyében rendelt el elsőfokú figyelmeztető jelzést, és emlékeztetett arra is, hogy a kormány az elmúlt időszakban sok, hajléktalanellátást szolgáló intézmény felújítását rendelte el. Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője közölte, hogy a rendkívüli hideggel kapcsolatban a rendőrség már megtette a szükséges intézkedéseket, és az országos főkapitány külön tervben határozta meg a rendőri szerveknek, illetve valamennyi rendőrnek a speciális feladatokat. Mint mondta, szükség esetén a rendőrség teljes, mintegy 48 ezres személyi állománya bevethető, amennyiben azt a "kritikus helyzet" megkívánja. Közölte, kifogástalan műszaki állapotban vannak azok a technikai eszközök - köztük különleges terepjárók, nehézgépjárművek - is, amelyeket ilyen kritikus helyzetben be lehet vetni. Bejelentette, hogy mostantól kezdve öt helikopter is állandó készenlétben áll. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője arról számolt be, hogy az elmúlt 24 órában egyetlen olyan esetről sem tudnak Magyarországon, ahol "egyértelműen és bizonyíthatóan a hideg okozta volna valakinek a halálát". Hozzátette, továbbra is mindent megtesznek azért, hogy senki se haljon meg a hideg miatt. A szóvivő ennek érdekében arra kért mindenkit, figyeljenek jobban oda azokra, akik esetleg nem tudnak magukról gondoskodni. Jelezte, hogy az elmúlt órákban már több olyan bejelentést kaptak, amikor szomszédok hívtak segítséget rossz egészségi állapotban lévő emberekhez. Mint mondta, ilyen esetekben a mentőszolgálat gondoskodik a kórházi elhelyezésről. Arra is figyelmeztetett: a szén-monoxid-mérgezés veszélyét növeli, hogy a hideg miatt sokan "barkácsolt" fűtési eszközöket használnak. Győrfi Pál elmondta, a mentőszolgálat 743 mentőegysége mellett a speciális, négykerék-meghajtású autóikat is készenlétbe állították, és az ország hét légi bázisán lévő mentőhelikoptereket is be tudják vetni szükség esetén, például a nehezen megközelíthető települések elérésére.

Meteorológia: egyre erősebb lehűlés várható

A leghidegebb nappalok várhatóan szombaton és vasárnap lesznek, a jövő héten viszont további erőteljes lehűlés várható, a leghidegebb éjszakák a jövő hét második felében várhatók - közölte Vadász Vilmos, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa csütörtökön az MTI-vel. Mint kifejtette: pénteken hajnalban az ország túlnyomó részén mínusz 10 és mínusz 18 Celsius-fok közötti hőmérséklet várható, a legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 5 és mínusz 10 fok között alakul. Pénteken az ország nagy részén már kevés napsütés valószínű, dél felől egyre több felől megnövekszik a felhőzet. Szombaton egy mediterrán ciklon hatására sokfelé várható a havazás. A jelenlegi előrejelzések szerint az Alföldön nagyjából 20-30, a nyugati országrészben 10-20 centiméter vastag hótakaró lehet. A legkevesebb hó észak-nyugaton várható, ott várhatóan nagyjából 1-5 centiméter hó hull majd - mondta Vadász Vilmos. A hőmérséklet szombat hajnalban várhatóan mínusz 9 és mínusz 15, délután mínusz 8 és mínusz 14 fok között alakul. Vasárnap hajnalban mínusz 10 és mínusz 15 fok várható, de a nappali maximum is mínusz 7 és mínusz 13 fok között alakul. Vasárnap délelőtt is sokfelé várható még havazás, de a nap folyamán fokozatosan felszakadozik a felhőzet. Ezt követően hétfőn változóan felhős, majd kedden ismét borult lesz az ég. Kedden északon 1-2 centiméter, de az ország déli területein ismét akár 15 centiméter hó is hullhat - hangsúlyozta a meteorológus. A hét közepén csökken a felhőzet, ezzel együtt pedig egyre erősebb lehűlés várható. Különösen az éjszakák lesznek hidegek, a hét második felében mínusz 17, mínusz 22, de a tartósabban derült, mélyebben fekvő területeken mínusz 25 fok körüli értékek is várhatók - mondta Vadász Vilmos. Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja szerint az extrém hideg idő miatt jelenleg az ország hat megyéjében - Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén - van érvényben citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés.

Tizenegy megyében van elsőfokú figyelmeztetés

Péntektől tizenegy megyére adott ki elsőfokú figyelmeztető jelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök reggel a fagy, illetve a várható havazás miatt. A szolgálat honlapján olvasható adatok szerint a rendkívül hideg időjárás miatt kilenc megyében (Pest megye kivételével az összes, Dunától keletre fekvő megye) van elsőfokú veszélyjelzés. Csongrád, Békés és Bács-Kiskun megyékben nem csak a hideg, hanem már a havazás miatt is figyelmeztetés van érvényben péntekre. Ezeken a területeken az egy nap alatt lehullott hó mennyisége meghaladhatja a 10 centimétert. Emiatt további két megyében, Tolnában és Baranyában van még érvényben elsőfokú figyelmeztetés.

Az egyre zordabb időjárás elmúlt napokbeli krónikái:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.