Gazdaság

Hárommilliárdból köti kutatási csokrát a Szegedi Tudományegyetem + FOTÓK, VIDEÓ

Hárommilliárdból köti kutatási csokrát a Szegedi Tudományegyetem + FOTÓK, VIDEÓ

2012. február 17., péntek
Hárommilliárdból köti kutatási csokrát a Szegedi Tudományegyetem + FOTÓK, VIDEÓ

Poszterkiállításon és nyílt napon mutatkozott be az SZTE Kutatóegyetemi Kiválósági Központ öt alprogramja. Az uniós finanszírozású projekt a lézerkutatástól az orvostudományon át az informatikáig számos területet ölel át.

Tíz magyar felsőoktatási intézmény egyikeként a Szegedi Tudományegyetem - mint a kutató-elitegyetemi cím büszke birtokosa - két évvel ezelőtt nyert TÁMOP 4.2.1-es pályázaton csaknem 3 milliárd forintot öt kiemelt kutatási területének fejlesztésére. A 2010. július 1-jétől 2012. június 30-áig tartó (95 százalékos uniós támogatási intenzitású) projekt átfogó célkitűzése, hogy a Kutatóegyetemi Kiválósági Központ (KKK) létrehozásán keresztül elősegítse az SZTE hazai és nemzetközi kutatás-fejlesztési, oktatási-tudományos és üzleti versenyképességének javítását a "Harmadik Generációs Egyetem" koncepció mentén. Szintén fontos szándék az alapkutatások interdiszciplináris jellegének erősítése, ennek megfelelően hoztak létre közös kutatócsoportokat különböző karok, intézetek - mondta el a csütörtöki rendezvényen

Künsztler Etelka

projektmenedzser. Ismertette: az SZTE KKK igazgatótanácsának elnöke Rácz Béla általános rektorhelyettes, a projektigazgató

Kovács Tibor

, a tudományos igazgató pedig

Varró András

tudományos és innovációs rektorhelyettes.

Az SZTE Kutatóegyetemi Kiválósági Központot a TÁMOP-4.2.1.B-09/1/KONV-2010-0005, Kutatóegyetemi Kiválósági Központ létrehozása a Szegedi Tudományegyetemen című pályázat részeként mutatták be. További információ:www.u-szeged.hu/kkkpalyazat.

Az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban közel 30 poszteren vonultatták fel eddig elért eredményeiket, illetve öt színes kiselőadásban vázolták fel tevékenységüket az alprogramok (szuperlézer - vezetője:

Szabó Gábor

akadémikus; kémia, anyagtudomány, gyógyszerkutatás - vezetője:

Fülöp Ferenc

akadémikus; molekuláris biológiai, genetika, orvostudomány - vezetője:

Penke Botond

akadémikus; környezettudomány, energetika - vezetője:

Kovács Kornél

professzor; információs társadalom - vezetője:

Z. Karvalics László

egyetemi docens). A beszámolókból kiderült, a lézerkutatásokkal foglalkozó első alprogram keretében a szegedi tudósok tevékenyen készülnek arra, hogy majdan részt vehessenek a Szegeden felépülő ELI szuperlézer tudományos munkájában. Az a tendencia figyelhető meg, hogy a kutatók egyre rövidebb impulzusú, illetve növekvő intenzitású sugarakat vizsgálnak. A második csokorban az alapkutatások mellett helyet kap a preklinikai, klinikai fázis is. A nagy lendülettel folyó klinikai gyógyszerkutatások keretében a kifejlesztett molekulák kipróbálása kezdődik, egyre növekvő számban bevont betegen. Komoly eredményeket értek el például a diabéteszes lábszárfekély területén. A harmadik alprogramban ígéretes molekuláris biológiai és genetikai kutatások folynak (ilyen a pikkelysömörre hajlamosító gén csendesítése), illetve a neuropszichiátriai (így a krónikus szkizofrénia) és neurodegenerációs betegségek (Alzheimer-, Huntington-, Parkinsor-kór stb.) kialakulásának okait, terápiájának lehetőségeit vizsgálják a szakemberek. Elhangzott többek között az az érdekesség, hogy az Alzheimer korai diagnózisához DNS-diagnosztikára lenne szükség, hiszen a káros folyamatok sejtszinten kezdődnek.

Folytatva a sort, a környezettudomány és az energetika terén jelentősnek számítanak a klímaváltozással, a globális felmelegedéssel, a környezetvédelemmel, a különféle szennyezések eltávolításával, valamint a megújuló energiák (bioetanol, biogáz, biohidrogén) előállításával foglalkozó kutatások. Utóbbiakhoz kapcsolódóan a Sándorfalvi út mellett biogázüzem létesül, mely áramot állít majd elő. Ami pedig az információs társadalmat a legkülönbözőbb (gazdasági, jogi, informatika, matematikai, társadalom- és bölcsészettudományi, digitalizálási) szempontokból górcső alá vevő ötödik alprogramot illeti, ott olyan, a mindennapokban is az érdeklődés középpontjában álló témákat tudnak feldolgozni, mint például a szellemi szabadságjogok és szellemi tulajdonok internetes védelme vagy éppen a kormány e-aláírással kapcsolatos elképzelései, állásfoglalásai. Az SZTE KKK nyílt napján a szakemberek elmondták, az ilyen és ehhez hasonló projektek nyújtotta finanszírozásra égető szüksége van a kutatásnak a felsőoktatás jelenlegi helyzetében. Éppen ezért a szegedi egyetem arra törekszik, hogy a programzárást követően a megindult, multidiszciplináris, s számos, a mindennapi élet szempontjából is hasznos eredménnyel kecsegtető kutatási tevékenységek támogatása hézag- és zökkenőmentesen folytatódhasson a TÁMOP 4.2.2-es kiírás keretében. Tekintse meg a Telin TV Künsztler Etelka projektmenedzserrel készített interjúját is (Szeged ma hírműsor, 2012. február 17.)! http://youtu.be/54bga5ElgLs

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.