Közélet

Hamarosan indul a Wekerle-terv

Hamarosan indul a Wekerle-terv

2012. február 27., hétfő
Hamarosan indul a Wekerle-terv

A Kárpát- medence magyar kis-és középvállalkozásait támogatja

Hamarosan a kormány elé kerül a kis- és középvállalkozások Kárpát-medencei fejlesztését támogató Wekerle-terv, melynek célja a hazai kis- és középvállalkozások támogatása, valamint a Kárpát-medence gazdasági összefonódásának élénkítése - tudtuk meg Szatmáry Kristóf államtitkártól.

Az EU által támogatott Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program projektjei teljes mértékben illeszkednek ahhoz a koncepcióhoz, amely a magyar gazdaság fejlesztési irányait tekintve az egyik legfontosabb célként a hazai kis- és középvállalkozások támogatását jelölte meg a Kárpát-medencében. Hamarosan a kormány elé kerül a kis- és középvállalkozások Kárpát-medencei fejlesztését támogató Wekerle-terv. Az ötlet tavaly májusban Mórról indult útjára, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Enterprise Europe Network közép-dunántúli regionális irodája, a Fejér Megyei Hírlap és a Magyar Közgazdasági Társaság Fejér megyei szervezete által rendezett Kárpát-medencei gazdasági fórumán jelentette be

Matolcsy György

nemzetgazdasági miniszter. Már a határon túl is komoly műhelymunka folyik, fontos azonban, hogy a helyi magyar közösségek meg tudják határozni saját fejlesztési elképzeléseiket, hogy az együttműködésnek és a magyar vállalkozások helyzetbe hozásának aránya megfelelő legyen. Az eurozóna déli, délnyugati sávja elveszítette azt a lendületet, amely sokáig jellemezte, az Unió új motorja az újonnan csatlakozott keleti tagállamok által alkotott sáv lehet, amelynek középpontjában Magyarország, a Kárpát-medence van. E területen már most óriási a verseny, a fő kérdés nem az, mik lesznek a húzóágazatok, hanem az, ki lesz e folyamat integrátora.

Kárpát-medencei összefogás

A Wekerle-terv célkitűzése a kis- és középvállalkozások pozícióinak erősítése, célterülete a Kárpát-medence, kivéve Ausztriát, amely a térségétől teljesen eltérő utat jár be. A dokumentum az Európai Unió következő, 2014. és 2020. közti programozási időszakában születendő döntések iránytűje lesz, addig azonban konszenzusra kell jutni a Kárpát-medencei gazdaságfejlesztési elképzelésekben. Egyesek szerint a jármű- és gépipari beszállítói hálózatok mellett a mezőgazdaság és a zöldenergia is kiemelt figyelmet érdemelne, mindehhez azonban stabil jogi környezetre is szükség lesz.

Szatmáry Kristófot

, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárát a terv készültségi szintjéről és a prioritásokról faggattuk. Elmondta, a terv nemsoká a parlament élé fog kerülni. A magyar kormányzat a környező országokban élő magyar közösségek által elkészített fejlesztési tervekben gondolkodik, amelyek összeadódnának és együttesen alkotnák a Wekerle-tervet. Erdélyben már elkészült a nemzeti tanács által felvállalt Mikó Imre-terv. „Ugyanígy szeretnénk ösztönözni a többieket, a kárpátaljai, felvidéki, délvidéki, horvátországi magyarokat is, hogy dolgozzák ki saját gazdasági programjukat” - erősítette meg Szatmáry Kristóf.

A Wekerle-terv 3 pillére

A Széchenyi-tervvel kiegészülve lenne tulajdonképpen a határon túli közösségek programjának summája a Wekerle-terv. Az elemzések szerint - s ezt az élet is meg tudja erősíteni - egy magyar vállalkozó, aki nem kizárólag a belföldi piacon működik, ahhoz, hogy egy szinttel továbblépjen, a határ menti együttműködésre kell összpontosítania. Ha ez működik, utána jöhetnek a nyugat-európai piacok. Fontos, szinte megkerülhetetlen lépcsőfok ez, véli az államtitkár, hogy először itt, a szomszédban próbáljon szerencsét a magyar kis-és középvállalkozó, itt keressen és találjon együttműködő gazdasági partnereket, cégeket. A kormányzat számára ezért is fontos, hogy minden olyan projektet támogasson, amely ebben segíti a vállalkozókat. Az államtitkár példaértékűnek nevezte a minap útjára indított Innolnfo projektet, amely egyfajta előfutára is lehet a Wekerle-tervnek, s melynek a szegedi Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara volt a főpályázója, partnere pedig a vajdasági Kishegyes Község Önkormányzata. A 146 481 euró összértékű projekt egy információs portál és egy vállalkozói információs központ, inkubátorház létrehozásáról szól magyar és szerb vállalatok számára, hogy hatékonyabban elősegítse a határ menti régióban a KKV-k megalakulását, működését és együttműködését. A háromnyelvű honlap létrehozása az egyik legfontosabb lépése lehet a gazdasági kapcsolatok megteremtésének, az inkubátorház pedig éppen az alakuló vállalkozások számára jelenthet komoly szakmai, jogi, logisztikai segítséget. Az államtitkár elmondása szerint a Wekerle-tervben még nincsenek konkrét források, lévén még teljes egészében el sem készült, és el sem fogadták. Azt azonban már lehet tudni, hogy a keretében megvalósuló projektek alapvetően 3 pilléren nyugszanak majd: egyrészt magukban foglalják a magyarországi nemzeti forrásokat, a határon átnyúló forrásokat, valamint az adott nemzeti kormányok uniós eszközeit. A mostani, 7 éves uniós pályázati rendszer kifutóban van, azért kell elkészülnie a Wekerle-tervnek, hogy 2020-ig be tudják építeni azokat a később pályázható elképzeléseket, amiket Brüsszelben kell jóváhagyatnia a magyar kormánynak, véli az államtitkár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.