Közélet

Hagyományláncolat és modernitás

Hagyományláncolat és modernitás

2012. február 28., kedd
Hagyományláncolat és modernitás

Vallási néprajzi konferencia az SZTE-n

Az SZTE-BTK Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszékének, az Országos Rabbiképző–Zsidó Egyetemnek, a Gál Ferenc Főiskola Bálint Sándor Valláskutató Intézetének és a Szegedi Zsidó Hitközségnek társszervezésében kétnapos konferenciát tartanak Szegeden.

Szegeden az Egyetem utca 2. szám alatti SZTE-BTK Kari Konferenciateremében kétnapos vallási-néprajzi konferenciát tartanak. Előadások hangzottak el a szegedi zsidóság folklorisztikájáról, a zsidó hagyományok és a modernitás kapcsolatáról. Emellett a Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszékének folyosógalériáján március 20-ig megtekinthető az „Újratapasztalt óhaza” című, a makói zsidóság világtalálkozóját bemutató tárlat. Szerdán az előadások a Szegedi Zsidó Hitközség Gutenberg utca 20. szám alatti dísztermében folytatódnak reggel 9 órai kezdettel.

A program:

9.00 Változó életvilágok

Fenyves Katalin: Mi mozog a zöldleveles bokorban? Magyar „népdalok” jiddis fordítása a Magyar Zsidó Szemlében Fényes Balázs: Zsidó apologetika – zsidó apologéták – asszimilációs és disszimilációs stratégiák XIX-XX. századi zsidó apologetikus írások tükrében Ábrahám Vera: Löw Lipót temetése a hitközségi bejegyzések tükrében Glässer Norbert: Orthodox kóser tömegirodalom?

11.00 Női világok hagyomány és modernitás között

Hrotkó Larissa: A nemek társadalmi esélyeiről a pesti zsidó közösség hivatalos jegyzőkönyve alapján Földvári József: A „zsidó nő” ideje és a hagyomány teremtésének láncolata – adaptációs stratégiák működtetése a Múlt és Jövő folyóiratban Frauhammer Krisztina: Nők, szerepek és elvárások a XIX. századi protestáns, katolikus és zsidó imakönyvekben Toronyi Zsuzsanna: A mi szobánk – zsidó élet Szombathelyen tegnap és ma

14.00 Hagyomány és elmosódó határok

Balázs Gábor: Modernizmus, posztmodernizmus és tradíció a Jesájáhu Leibowitz filozófiájában Vincze Kata Zsófia: Hagyomány és poszt-tradicionalizmus – a magyarországi zsidóság identitásváltásai Povedák Kinga: Az „éneklő rabbitól” a haszid reggae királyáig – gondolatok a kortárs zsidó vallásos zene kapcsán Somodi Éva: A vallási fesztivalizáció jelensége a szegedi zsidó közösségben Borzován Eszter: „Semmi közünk nincs az indiaiakhoz!” – a származástudat módosulása egy vallási kisközösségen belül

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.