Közélet

Haág: Fiktív számokra épült Botka költségvetése + VIDEÓ

Haág: Fiktív számokra épült Botka költségvetése + VIDEÓ

2012. február 22., szerda
Haág: Fiktív számokra épült Botka költségvetése + VIDEÓ

Több mint nyolcszázmillió forintot csoportosítana át a Fidesz-KDNP frakció a Botka László polgármester által benyújtott költségvetési előterjesztésben. A negyvenhat pontos módosító javaslat például városrészi fejlesztésekre és az iskoláknak juttatna több forrást.

Ahogy korábban írtuk

, kedden nyújtotta be költségvetési módosító indítványát a Fidesz-KDNP frakció, ez több mint nyolcszázmillió forint átcsoportosítását irányozná elő. „Komolytalan a

Botka László

által beterjesztett költségvetés. Papíron mutatja csak az egyensúlyt, hiszen olyan fiktív számok is szerepelnek benne, mint például a Szegedi Várás és Piac Kft.-től 332 millió forint tagi kölcsön visszafizetése” – jelentette ki

Haág Zalán

. A Fidesz-KDNP-s politikus emlékeztetett, a korábbi ügyvezető vállalása volt a tagi kölcsön visszafizetése, ami most bizony súlyos következményekkel járna, a cégnek ugyanis nincs ennyi pénze. „Ezért fiktív ez szám, s ezt a szocialisták is pontosan tudják” – jegyezte meg.

Erre fordítana a Fidesz

A Fidesz-KDNP frakció 50 milliót javasol a „pályázati keret új fejlesztésekhez” költségvetési sorhoz, az idősügyi és városrészi programokra pedig 5 millió forintos keretet hoznának létre. 47 és fél milliót fordítanának a sportcélú támogatási keretre, 40 milliót a kiskerti utakra, míg a tavaly elkezdett játszótér-felújítást idén 35 millió forintból folytatnák. Közterületek rekonstrukciójára 50 milliót irányoz elő a frakció, a sportdecentrumok fejlesztésére 20 milliót, míg a részönkormányzatoknak 35 milliót. A polgárőrök támogatására 15 milliót csoportosítanának át, és új közlekedésbiztonsági fejlesztési keretet alkotnának 25 milliós keretösszeggel. A közoktatási intézmények felújítása, fejlesztési és intervenciós keretet 80 millió forintos kiadással javasolják elfogadásra. Úthálózat-rekonstrukciós keretet hoznának létre 292 millió forinttal, a járdakeretben pedig felújításra 15 millió, beruházásra 15 millió 910 ezer forintot indítványoznak.

A lakosságért van a büdzsé

A legnagyobb képviselőcsoport éppen ezért különböző átcsoportosításokra tesz javaslatot, mellyel széles társadalmi rétegek érdekeit kívánja szolgálni. A polgármesteri hivatal dologi kiadásaiból 10%-os elvonást indítványoznak, ami a hivatal működőképességét a frakció álláspontja szerint nem veszélyezteti, vagyis nem drasztikus elvonásról van szó, hanem annyiról, ami még kigazdálkodható. Ezt a forrást, illetve olyanokat, melyeket nem tart a frakció teljesen indokoltnak – ilyen például a városmarketing – elvonnák, s közösségi célokra fordítanák. „Kiskerti utak fejlesztésére, részönkormányzatoknak nyújtandó támogatásra, vagyis olyan dolgokra kell pénzt fordítani, melyeket a lakosság közvetlenül érzékel, hiszen értük van a költségvetés” – magyarázta Haág Zalán. Fontos, hogy a Dorozsmán, Tápén vagy épp Szőregen élők dönthessenek arról, hogy mire lenne leginkább szükségük. A politikus úgy látja, egy a hivatal második emeleti irodájában dolgozó nem biztos, hogy megfelelően ismeri az adott körzetet, ezért logikus a részönkormányzatok támogatása. „Botka László előterjesztésében több elvonás is szerepel. Az önkormányzati cégeknél a tavalyi esztendőt tekintik bázisnak, de nem számoltak inflációt és ÁFA-emelést. Még a 2011-es forrásokat sem adnák oda a szocialisták több városi cégnek, miközben a bérminimumot ki kell fizetni, s van egy elvárt béremelés is” – indokolta Haág Zalán, hogy módosító javaslataiban miért juttatna több forrást az eredeti költségvetési javaslathoz képest önkormányzati cégeknek. Hozzátette, a szocialista polgármester kevesebb támogatást adna például a városi televíziónak és a Riteknek, 20-30%-kal azonban a politikus szerint nem lehet visszavágni egy cég működési költségeit. „Ezért vannak olyan cégek, amelyeknek többet javaslunk, hiszen vagy nem tudnák ellátni feladataikat, csődbe is mehetnek, illetve munkavállalók elküldésére is kényszerülhetnek, ha nem kapják meg a működésükhöz szükséges forrásokat” – közölte.

Álságosnak tartja Kozma késői aggodalmát az iskolákért

A Fidesz-KDNP frakció szerint érdekes, hogy az MSZP-nek két indítványa is van, egyiket a polgármester nyújtotta be, a másikat pedig (módosítóként) a képviselőcsoport vezetője,

Kozma József

. „Nem kellett volna 800 millió forintot elvonni jogellenesen az iskoláktól egy költségvetési puccsként, s akkor most nem kellene ennek egy részét most visszaadni” – érvelt Haág. Politikai trükknek nevezte Kozma részéről, hogy – akárcsak a Fidesz-KDNP-s javaslat – az MSZP frakcióvezetője is az oktatási intézményektől elvont összeg egy részét (283 millió forintot) adná vissza az ágazatnak. Haág meggyőződése szerint ezt nem az önkormányzati cégektől kellene elvonni – ahogy Kozma javaslata tartalmazza –, hanem átcsoportosíthatnának további forrásokat a polgármesteri hivataltól is.

Tekintse meg a Telin TV Kohári Nándorral készített interjúját a Fidesz-KDNP költségvetési módosító csomagjáról (Szeged Ma hírműsor, 2012. február 22.)!

http://www.youtube.com/watch?v=aDNBE-eIaA8&list=UUZbymfkMQWfoGHPLq56ttLw&index=1&feature=plcp

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.