Gazdaság

Gyarapodhat az állami földvagyon

Gyarapodhat az állami földvagyon

2012. február 28., kedd
Gyarapodhat az állami földvagyon

Az állami földvagyon gyarapítása érdekében a kormány döntött, hogy 2 milliárd forintot átcsoportosít a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz. A forrásból 1,5 milliárd forintot a nemzeti park igazgatóságok használhatnak fel, 500 millió forintot a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet.

A Kormány és a vidékfejlesztési tárca határozott célja, hogy védje és bővítse az állami termőföldvagyont és megakadályozza a feltételezhetően jogellenes külföldi földhasználatot, és tiltott tulajdonszerzést. A törvényi szabályozás szerint a védett és védelemre tervezett természeti területeket 2015 végéig állami tulajdonba kell venni, tehát a kormányhatározat jelentősen segíti a nemzeti park igazgatóságokat e feladatuk teljesítésében. Az igazgatóságok a területek vagyonkezelőjeként később az érintett földeket hasznosíthatják, így bérbe adhatják olyan magyar vállalkozóknak, akik a természetvédelemmel összhangban gazdálkodnak. A döntéssel a Kormány a Birtokpolitikai Irányelveknek megfelelően támogatja a helyi kis – és közepes vállalkozásokat, a családi gazdaságokat és segíti a vidéki foglalkoztatottság bővülését. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet az átcsoportosított 500 millió forint segítségével érvényesíteni tudja az elővásárlási jog gyakorlását, és ezzel a földpiac aktív szereplőjeként léphet fel. Az elővásárlási jog gyakorlása mellett a forrás lehetőséget biztosít az állami földvagyon megóvására és gyarapítására is. Tavaly év végén a Kormány első lépésként már 450 millió forintot átcsoportosított az Őrségi Nemzeti Parkhoz, hogy legalább 500 hektár feltehetően „zsebszerződéssel” érintett természetvédelmi oltalom alatt álló termőföldet megvásároljon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.