Közélet

FGSZ: csütörtökön 73 millió köbméter gáz fogyhat

FGSZ: csütörtökön 73 millió köbméter gáz fogyhat

2012. február 9., csütörtök
FGSZ: csütörtökön 73 millió köbméter gáz fogyhat

Magyarország várható földgázfogyasztása csütörtökön 73 millió köbméter, a szerdaival gyakorlatilag megegyező lesz az FGSZ Földgázszállító Zrt. tájékoztatása szerint.

A társaság közölte azt is, hogy mind a keleti, mind a nyugati irányból valamennyi importforrás visszaigazolta a beszállítást. A közlemény idézi

Zsuga Jánost

, a cég vezérigazgatóját, aki elmondta: csütörtökön Magyarország ellátása gázipari szempontból biztosított. A tájékoztatás szerint a magyar földgázmezők, a kereskedelmi tárolók és a stratégiai tároló kereskedelmi része zavartalanul táplálják be a földgázt a nagynyomású szállítórendszerbe. Az ország szerdai földgázfogyasztása 73,2 millió köbméter volt, műszaki hiba, ellátási zavar a nagynyomású rendszeren nem volt. Az FGSZ Zrt. mint rendszerirányítói engedélyes folyamatos kapcsolatban áll az import betáplálási pontokkal, a hazai termelési pontokkal, a földalatti gáztárolókkal, valamint a hazai gázpiaci szereplőkkel. Csütörtökön az MMBF Földgáztároló Zrt. tárolójából 19 millió köbmétert tároltak ki a meglévő 375 millióból. A biztonsági tárolóban változatlan 900 millió köbméteres mennyiség van - tájékoztatta a cég vezérigazgatója, Gáti István csütörtökön az MTI-t.

Egyházi Nikoletta

, az E.ON Hungária szóvivője az MTI kérdésére elmondta, hogy a Földgáz Storage Zrt. négy (Zsana, Pusztaederics, Hajdúszoboszlóm Kardoskút) földalatti gáztárolóiban a nyáron betárolt gázmennyiség fele még mindig rendelkezésre áll, ez 30,5 százalékos telítettséget jelent. Az E.ON Földgáz Storage jelenleg napi 30 millió köbméter gázt, az ország gázellátásához szükséges mennyiség közel 40 százalékát táplálja a belföldi nagynyomású gázvezetékrendszerbe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.