Gazdaság

Február végén fogadhatják el a főváros költségvetését

Február végén fogadhatják el a főváros költségvetését

2012. február 17., péntek
Február végén fogadhatják el a főváros költségvetését

A február 29-i ülésen egy nap alatt, két ütemben kívánja elfogadtatni a főváros az önkormányzat idei költségvetését - írta pénteki számában a Népszava.

A lap információi szerint az immár véglegesnek tekinthető változat fő számait tekintve nem sokban tér el a tavaly decemberben első olvasatban már a közgyűlésben tárgyalt koncepcióval. A decemberihez képest a Népszava birtokába került, február 29-én tárgyalandó végleges javaslat legfontosabb változása, hogy a BKV átmeneti finanszírozása érdekében egyes önként vállalt feladatok finanszírozását, illetve a működési kiadási előirányzatok 10 százalékát zárolnák. Továbbra is csak a legszükségesebb fejlesztésekre jut pénz, mert nő a kamatteher, és maga a főváros – nagyrészt euróban fennálló – adósságállománya is nőtt 2011 végére 10 milliárd forinttal. A lap azt írta: az idén minden területen megszorításokra kell számítani, de az év "vesztese" lesz különösen az egészségügyi, az oktatási és a kulturális terület, valamint a városrendezési feladatok. Az előterjesztésből kiderül, hogy a működési bevételek 2011-hez képest 24 milliárd forinttal, csaknem 11 százalékkal csökkennek az idén – a fővárosi fenntartású kórházak még le nem zárt átvétele miatti 77 milliárdos mínuszon felül –, ami reálértékben további 5 százalékkal kisebb pénzügyi mozgásteret jelent.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.