Közélet

Elmarasztalták a Lázár Jánost rágalmazó férfit

Elmarasztalták a Lázár Jánost rágalmazó férfit

2012. február 23., csütörtök
Elmarasztalták a Lázár Jánost rágalmazó férfit

Rágalmazás vétségében nem jogerősen bűnösnek találta a Szegedi Városi Bíróság Raguczki Gábort, akit a Magyar Jelen című újságban megjelent interjúja miatt Lázár János (Fidesz), Hódmezővásárhely polgármestere perelt be.

A bíróság csütörtöki, első fokú ítéletében

Raguczki Gábort

egy évre próbára bocsátotta, és kötelezte a bűnügyi költségek megfizetésére. Az ítélet szerint Raguczki Gábor Hódmezővásárhely polgármesteri hivatalának kisebbségi referense volt 2008-ban, és feladatkörébe tartozott az az év májusában megtartott nemzetközi zsidókonferencia lebonyolítása. A konferencia teljes körű cateringszolgáltatására az önkormányzat képviseletében

Lázár János

polgármester vállalkozási szerződést kötött egy budapesti székhelyű céggel. A vádlott 2009 nyarán a Magyar Jelen című újság főszerkesztőjének adott interjújában úgy nyilatkozott Lázár Jánosra utalva, hogy "volt tavaly májusban egy nemzetközi zsidókonferencia, amiből elég szépen profitált, mert az összbekerülési költség 2 millió 800 ezer forint volt, de 9 millióról írták ki a számlát. (…) Gondolom, ha ezt Lázár ennél a rendezvénynél megcsinálta, akkor a többinél is így megy." Az interjú 2009 augusztusában, majd 2010 áprilisában, az újság különszámában is megjelent Hódmezővásárhelyen és környékén több száz példányban. Akkor már a háztartásokba a választási kampány kiadványaként juttatták el a lapot a jobbikos aktivisták. Az ítélet szerint a bíróság igazoltnak találta, hogy Raguczki Gábor kijelentései becsületsértésre alkalmasak voltak, hiszen az átlagolvasóban a korrupt politikus benyomását kelthették. Lázár János 2009-ben már tudomást szerzett az egyébként fizetős újságban megjelent cikkről, de 2010 áprilisában sokkal nagyobb körben terítették a lap ingyenes különszámát, így a korábbinál többen olvashatták az interjút a választási hajrában. A bíróság ítéletében a próbára bocsátást találta indokoltnak a védő által javasolt megrovás helyett. A bíróság megállapította, hogy Raguczki Gábor elkövette a rágalmazás vétségét, és kötelezte a vádlottat az eljárási költségek megfizetésére. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott védője a tényállás és bűnösség téves megállapítása miatt fellebbez, így az ítélet nem jogerős.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.