Közélet

Elfogták a magyar turisták gyilkosait Etiópiában? (FRISSÍTVE)

Elfogták a magyar turisták gyilkosait Etiópiában? (FRISSÍTVE)

2012. február 7., kedd
Elfogták a magyar turisták gyilkosait Etiópiában? (FRISSÍTVE)

Elfogták a január közepén Etiópiában megölt európai - köztük két magyar - turisták támadóit - jelentette internetes felületén a Prensa Latina kubai hírügynökség kedden. Hivatalosan nem erősítették meg.

A jelentés az afrikai ország biztonsági szerveinek és rendőrségének a közleményére hivatkozik. A kubai hírügynökség utalt arra, hogy január 16-án fegyveresek az etiópiai Afar körzetében egy 27 tagú európai turistacsoportot támadtak meg. Két németet, két magyart és egy osztrákot megöltek, többeket megsebesítettek és elhurcoltak. Az etióp szervek - a Prensa Latina szerint - nem közölték az elfogott támadók személyazonosságát, nemzetiségét és letartóztatásuk helyszínéről sem tettek említést, mondván, hogy a nyomozás még folyik. Megjegyezték viszont, hogy a támadók az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz tartoznak, és a szervezet a jelek szerint további akciókra készül a térségben. A turisták az Erta Ale vulkánhoz tartottak. A támadásban a Szegedi Tudományegyetem két munkatársa,

Fábián Tamás

53 esztendős geográfus és

Szabad Gábor

39 éves kutatóorvos meghalt,

Vizler Csaba

, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológia Központjának kutatója pedig súlyosan megsérült.

Winter Zoltán

, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának munkatársa és

Puskás Irén

, a Szegedi Tudományegyetem természeti földrajzi tanszékének posztdoktori munkatársa, akik szintén a helyszínen voltak, január 23-án sajtótájékoztatón elmondták, hogy a vulkánnál huszonegy turista tartózkodott fegyveres kísérőkkel és vezetőkkel. A magyarok a táborukban az éjszaka közepén lövésekre ébredtek, majd két fegyveres kizavarta őket alvóhelyükről. A kunyhók közötti nagyobb szabad területre sorakoztatták fel őket, majd lövéseket adtak le rájuk. Az első lövések Fábián Tamást érték, aki azonnal meghalt. Ezután a mellette álló Szabad Gábor is súlyosan megsebesült. A kutatónő elmondta: a lövéseket hallva elrejtőztek, néhány perccel később - miután a fegyveresek távoztak - előbújtak, és már csak sebesült társuk ellátásával és mentésével foglalkoztak.

Hivatalosan nem erősítették meg

Zajlik az információgyűjtés, de egyelőre sem a külügy, sem a Terrorelhárítási Központ szakemberei nem tudták megerősíteni azt a kubai sajtóhírt, hogy elfogták volna Etiópiában a magyarok gyilkosait – közölte az MTI érdeklődésére a Miniszterelnökség kedden.

Havasi Bertalan

, a miniszterelnök sajtóstábjának vezetője hozzátette: amint lesz új információ az ügyben, azt megosztják a nyilvánossággal. A Prensa Latina kubai hírügynökség kedden - az afrikai ország biztonsági szerveinek és rendőrségének a közleményére hivatkozva - jelentette azt, hogy elfogták a január közepén Etiópiában megölt európai turisták támadóit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.