Írjon nekünk

Egyház

Együtt szeretni Istennel a másikat – lezárult a Házasság Hete + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

A szegedi evangélikus templomban tartott istentisztelettel zárult a Házasság Hete idei rendezvénysorozata, melynek keretében számos előadás, egy héten át tartó filmvetítések a Belvárosi moziban, “alternatív Valentin-nap”, családterápiás műhely, “talk-show” és fórumbeszélgetés várta az érdeklődőket. A hét során mindenkit szerettek volna megszólítani: házasság előtt állókat, házasokat, szkeptikusokat egyaránt.

A záróistentiszteleten Gáncs Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke hirdetett igét. Az alkalmon a Szegedi Ökumenikus Kórus közreműködött Baloghné Kovács Magdolna és Szántó Lajosné vezetésével. A záró imádságot pedig Kiss Imre, a Szeged-Csanádi Egyházmegye általános püspöki helynöke mondta.

Ma Magyarországon sajnos hírértéke van annak, ha egy házaspár évek óta együtt van, hiszen a statisztikák szerint a házasságok fele tönkremegy. A házasság mondhatni “veszélyes üzem”, olyan, mint az autóvezetés: be kell csatolni az övet, felkészülni az ütközésre és a hirtelen kanyarokra, arra, hogy olykor túlhevül a motor, van, mikor önző módon nem is a másikat, hanem önmagunkat szeretjük, vagy éppen kihűl a kapcsolat – kezdte gondolatait Gáncs Péter püspök. Sokat emlegetik, minek az a papír… De azt is sokan mondták már, minek a biztonsági öv, én biztosan tartom a kormányt.

A keresztyén házasság háromszöge

”Engedelmeskedjetek egymásnak, Krisztus félelmében. Az asszonyok engedelmeskedjenek férjüknek, mint az Úrnak; mert a férfi feje a feleségnek, ahogyan Krisztus is feje az egyháznak, és ő a test üdvözítője is. De amint az egyház engedelmeskedik Krisztusnak, úgy engedelmeskedjenek az asszonyok is a férjüknek mindenben. Férfiak! Úgy szeressétek feleségeteket, ahogyan Krisztus is szerette az egyházat, és önmagát adta érte” – idézett a püspök Pál Efezusiakhoz írt levelének 5-dik fejezetéből. Gáncs Péter kiemelte, Pál párhuzamba állítja a férfi és a nő, valamint Krisztus mint vőlegény és az egyház mint menyasszony kapcsolatát. Jézus a boldogmondásokban többesszámban beszél a boldogságról, hiszen az ember egyedül nem lehet boldog, csak Istennel és a másik emberrel. Pál Ferenc atyát idézve úgy fogalmazott, a házasságban együtt szeretünk Istennel egy harmadik személyt, a házastársat. Ez egy pozitív értelemben vett szerelmi háromszög, melyben Isten azért van jelen, hogy összetartsa a házas feleket, védőkorlátot nyújtson nekik. A házasság hasonlít a magyarországi klímához: van benne tavasz, nyár, ősz és fagyos téli napok is, hisszük, hogy ezek után is lehet újra tavasz. Hisszük, hogy a házasságokat nem csak elrontani lehet, hanem helyrehozni és meggyógyítani is, ha nem két ember szövetsége csupán, hanem Isten köteléke segít összetartani azt – fogalmazott a püspök. Hozzátette: a Szentháromság mintájára megélhetjük a “profán” hármasságot is az anya, az apa és a gyerekek példáján keresztül.

Áldott állapotban

Gáncs Péter arról is szólt, a boldogság nem egy felfokozott érzelmi, hanem “áldott állapotot” jelent: az élet ajándékát kapjuk, hordozzuk, a másikban fölfedezzük és tovább tudjuk adni. Már a teremtéstörténetben is elhangzik Istentől, hogy nem jó az embernek egyedül lenni. Hozzátehetjük, hogy Isten nélkül sem jó lenni, sőt Istennek sem jó az ember nélkül: azért teremtette, mert hiányzott neki. Ilyen csodálatosan mély ez a mondat: az embernek nem jó ember és Isten nélkül lenni, ha a kettőt összetesszük, Krisztusról mint valóságos Istenről és emberről beszélünk. Ezért mikor magunkhoz öleljük gyermekeinket, unokáinkat, éljük azt a csodát, hogy Isten is átölel minket az Ő szeretetközösségében.

Az istentisztelet végén Erhardt Krisztina és Erhardt Gyula mondott köszönetet a rendezvénysorozat valamennyi szervezőjének és közreműködőjének. Mint fogalmaztak, ahogyan a házasságban megtapasztalhatjuk, hogy ha egymást szeretjük, Jézus ígérete szerint köztünk van, a Házasság Hetét szervező kiscsoport is átélhette ezt a szeretetet. És ahogy férfi és nő ugyan különbözik, úgy a különböző felekezetek képviselői is mind más meggyőződéssel érkeztek, mégis tudtak együtt munkálkodni, és megmutatni a világnak, hogy csak a szeretetben tudunk egyek lenni.

Gáncs Péter evangélikus püspökkel készített anyagunkat a hét folyamán olvashatják.

Kommentek

Egyház

Erdő Péter: Mindszenty József boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország egykori prímásának mielőbbi boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szombaton Budapesten, a Hit pajzsa díj átadó ünnepségén. Kommentek

Tovább olvasom

Egyház

Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltánt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

Advent második hetének szombatján, Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltán V. éves szeged-csanádi papnövendéket.

Tovább olvasom

Egyetem

Új-zélandi módszerrel lépnek fel az iskolai problémák ellen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

A Gál Ferenc Főiskolán a resztoratív módszerről tartottak konferenciát hazai és külföldi előadókkal. Már most támogatja a szemlélet elterjesztését az EMMI, de az újabb szabályozások kialakításában sokat segíthetnek a hasonló tanácskozások.

Tovább olvasom

Aktuál