Közélet

Egy éve ingyenes a parkolás a rakparton

Egy éve ingyenes a parkolás a rakparton

2012. február 6., hétfő
Egy éve ingyenes a parkolás a rakparton

Amióta ismét ingyenes a parkolás a rakparton, szinte alig lehet ott szabad helyet találni. 2007-ig nem kellett fizetnie annak, aki ott rakta le autóját, 2011-től pedig Haág Zalán Fidesz-KDNP-s képviselő javaslatára vették ki a fizetős zónából a szakaszt.

„Egy városnak nem az a feladata, hogy minden lehetséges módon pénzt szedjen be az emberektől, hanem az, hogy élhető feltételeket teremtsen polgárai számára” – Haág Zalán szerint ehhez járul hozzá, hogy immár egy éve ismét ingyen parkolhatnak az autósok a Huszár Mátyás rakparton. Amikor 2007-ben bevonták a fizetős rendszerbe a szakaszt, a parkolóhelyek mindössze 5-10%-a volt kihasználva. A belvárosi parkolási gondokat az ingyenessé tétel nem oldja meg, csak mérsékli a zsúfoltságot, hiszen ahogy a Fidesz-KDNP-s városatya rámutatott, az ezerkétszáz belvárosi parkolóhelyből mintegy négyszáz szűnt meg, illetve fog megszűnni. „A parkolóhelyek csökkenése nem kis bosszúságot okoz a közlekedőknek és lakosoknak egyaránt. A környékbeliek viszont pozitív tapasztalataikról is beszámoltak, hiszen amióta nem kell fizetni a rakparti parkolásért, a felesleges autóforgalom csökkent a kis utcácskákban, nem köröznek annyian szabad helyek után kutatva” – tette hozzá. Kimutathatatlan, hogy az SZKT-nak vesztesége származott volna az ingyenes rakparti parkolásból Haág szerint, ugyanis eleve rengeteg parkolóhely szűnt meg a belvárosban. A képviselő úgy látja, maximum a korábbi 10%-os kihasználtsághoz tud viszonyítani a társaság. Ritkán parkol csak a belvárosban

Olajos Attila

, akivel a rakparton találkoztunk. Drágának tartja a parkolójegyek árát, ezért ha autóval is kell közlekednie, leggyakrabban ingyenes parkolási lehetőséget keres. Üres helyet találni egyébként nem mindig egyszerű tapasztalatai szerint, sokszor végeláthatatlan a kocsisor. „Most parkolok itt először. Igazából a belvárosban szeretnék, de ott nem mindig lehet helyet találni. Sokszor Alsóvároson leteszem az autót, s onnan gyalog vagy busszal jövök el a belvárosig” – mondta el portálunknak

Csüllög Lászlóné.

Figyelnie kell azonban minden autósnak, hiszen a rakparton van olyan sáv, mely kizárólag a buszoknak, illetve a múzeum dolgozóinak van fenntartva. Aki ezekre a helyekre parkol engedély nélkül, annak gépjárművét elszállíttatják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.