Gazdaság

Csökkent a biztosítók díjbevétele tavaly

Csökkent a biztosítók díjbevétele tavaly

2012. február 17., péntek
Csökkent a biztosítók díjbevétele tavaly

A múlt évben 821 milliárd forint díj folyt be a hazai biztosítótársaságokhoz, ami 2,69 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi 843,8 milliárd forinttól, a biztosítási szerződések száma 60 ezerrel csökkent, így 2011 végén 11 millió darab szerződést kezeltek a biztosítók - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

A közlemény idézi

Molnos Dánielt

, a MABISZ főtitkárát, aki szerint feltételezhető, hogy az életbiztosítási szerződések darabszámának 47 ezres csökkenése mögött a végtörlesztés lehetősége, illetve az a tendencia áll, hogy a lakosság - a hitelei kiváltása érdekében - megpróbálta mobilizálni megtakarításait. A 821 milliárdos díjbevételből 439,7 milliárd forint jut az életbiztosításokra, míg 381,3 milliárd a nem élet jellegű biztosításokra. Az előbbi 0,64 százalékkal, míg az utóbbi 5 százalékkal kevesebb a 2010. évi díjbevételnél. Reálértékben a díjbevétel a teljes piacra vetített 2,69 százaléknál is jobban csökkent, hiszen figyelembe kell venni az inflációt is. A 439,7 milliárd forintos életbiztosítási díjbevételt a MABISZ statisztikája korrigálja az egyszeri díjas életbiztosításokkal úgy, hogy ez utóbbiaknak csak 10 százalékát adja hozzá a folyamatos díjas életbiztosításokhoz. Ennek az az indoka, hogy a folyamatos díjas életbiztosításokból származó díjbevételek kiszámíthatóan növelik a biztosítók bevételeit, míg a befektetésnek számító egyszeri díjas életbiztosítások rövid távúak. Miután tavaly az egyszeri díjas életbiztosítások 156,2 milliárd forintra rúgtak, a korrigált életbiztosítási díjbevétel 299,1 milliárd forint volt. A MABISZ közleménye megjegyzi, hogy a korrigált díjbevétel tavaly 8 milliárddal több volt a 2010. évinél, amely arra enged következtetni, hogy a piac a folyamatos díjbevételű életbiztosítások felé mozdul. Ezen a piacon a teljes bevétel alapján három biztosító ért el kétszámjegyű részesedést. Ezek: az ING 17,2, az Allianz 11, míg a Groupama Garancia 10,4 százalékkal. A korrigált díjbevétel alapján a sorrend: ING 22,45, az Aegon 12,8, míg a Generali-Providencia 12 százalékkal. A nem életbiztosítások 381,2 milliárd forintos díjbevételéből a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) képviselte a legnagyobb részt, 98.2 milliárddal. Ezt követi a tűz és elemi kockázatokra kötött biztosítás - némi korrekcióval ez jelenti a lakásbiztosításokat - 89,7 milliárddal, majd a casco biztosítások következnek 72,3 milliárd forinttal. Ezen a piacon az Allianz vezet 25,1 százalékkal, második a Generali-Providencia 20,7 százalékkal, majd a Groupama Garancia és az Aegon következik 11,4, illetve 11 százalékkal. Az ötödik helyezett az Uniqa 7,6 százalékos részaránnyal. A nem életbiztosítási díjbevételt vezető kgfb-vel kapcsolatban a MABISZ közleménye megjegyzi, hogy a tavalyi év végi kampányban is tovább mérséklődtek a díjak. Ennek tudható be, hogy a szövetség előzetes adatai szerint 730 ezren cseréltek kötelező biztosítót. Ugyanakkor évről évre kevesebben váltanak biztosítót a kampányban: a 2009-es, 1,5 milliós csúcsot követően 2010-ben 1,23 millióan, tavaly pedig már csak a csúcsévben tapasztaltnak kevesebb, mint a fele váltott kötelező biztosítót. A teljes díjbevétel alapján a biztosítók élén a következők állnak: Allianz (17,5 százalék), Generali-Providencia (14,5), Groupama Garancia (10,9), Aegon (10) és az ING (9,2 százalék).

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.