Közélet

Budai: a szocialisták el akarják hárítani a politikai felelősséget

Budai: a szocialisták el akarják hárítani a politikai felelősséget

2012. február 24., péntek
Budai: a szocialisták el akarják hárítani a politikai felelősséget

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos nem támogatja a Malév és a Budapest Airport privatizációját vizsgáló bizottságról szóló indítványához érkezett módosító javaslatokat és a légitársaság csődjében az Orbán-kormány szerepét vizsgáló új vizsgálóbizottság felállítását sem, mert szerinte ezekkel a szocialisták csak a politikai felelősséget akarják elhárítani maguktól - a fideszes politikus erről pénteken beszélt az MTI-nek.

Budai Gyula

a múlt héten kezdeményezte, hogy hozzanak létre parlamenti vizsgálóbizottságot, amely a Malév és a Budapest Airport "szocialisták és szabad demokraták általi" privatizációját, a légitársaság visszaállamosítási körülményeit valamint a társaság felszámolását előidéző, 2002-2010 között meghozott intézkedéseket az ebben az időszakban felmerülő döntéshozói felelősség kérdéskörét vizsgálná. Az MTI azzal kapcsolatban kérdezte Budai Gyulát, hogy

Józsa István

és

Szekeres Imre

szocialista képviselők a Malévval kapcsolatban egy másik vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezték, amely a 2010-ben hivatalba lépett Orbán-kormány intézkedéseit és felelősségét vizsgálná meg az ügyben. Emellett Józsa István az eredeti, Budai Gyula által jegyzett javaslathoz két módosító indítványt is benyújtott: az egyik 180 napról, 90 napra rövidítené le az MSZP-s képviselő szerint "politikai hangulatkeltés célzatával létrehozandó" testület működését, míg a másik azt rögzítené, hogy a vizsgálat nem érinti az Orbán-kormány felelősségét, mert azt az általuk kezdeményezett másik bizottság vizsgálná. Budai Gyula ezekkel kapcsolatban kijelentette: az eredeti változatban tartja fenn a vizsgálóbizottságról szóló előterjesztését, amelyet hétfőn tárgyal majd a parlament. Szerinte a szocialisták a módosítókkal és az új bizottság kezdeményezésével hiteltelenné akarják tenni az egészet ügyet, és a politikai felelősséget akarják magukról elhárítani. Holott szerinte teljesen egyértelmű, hogy Malév csődjét a 2007 és 2010 közötti kormányok, a Gyurcsány és Bajnai-kabinet intézkedései okozták, a 2010 utáni Malévnak nyújtott támogatásnak ehhez semmi köze. A vizsgálóbizottság kezdeményezéséhez az LMP-s

Scheiring Gábor

is benyújtott egy módosító javaslatot, amelyben megváltoztatná a bizottság elnevezését, és 2012-ig hosszabbítaná meg a vizsgált időszakot. A Házszabály szerint ugyanakkor az ideiglenes bizottság létrehozatalára irányuló határozati javaslathoz nem lehet olyan módosító javaslatot benyújtani, amely vizsgálóbizottság elnevezésére és a vizsgálat tárgyára vonatkozik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.