Kultúra

Az Új Színház nem lesz az antiszemitizmus színpada

Az Új Színház nem lesz az antiszemitizmus színpada

2012. február 26., vasárnap
Az Új Színház nem lesz az antiszemitizmus színpada

Tarlós István nem engedi, hogy az Új Színház az antiszemitizmusnak vagy a szélsőségesség más formáinak biztosítson megjelenési lehetőséget, a budapesti főpolgármester ezt a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című vasárnapi német konzervatív lap riportjában jelentette ki.

A FAS A gonosz színpada címmel közölt budapesti riportot az Új Színházról a lap politikai rovatában. A szerző, Reinhard Veser írásának bevezetőjében megállapította, hogy az Új Színház mostanáig művészi szempontból "szolidan vezetett" és "nem különösebben feltűnő" intézmény volt, Dörner György kinevezésével azonban "ez már a múlt". A budapesti főpolgármester "kissé eltúlzottnak" tartja a vezetőváltás körüli felháborodást - jegyezte meg a FAS, emlékeztetve egyebek között arra, hogy egyes vélemények szerint politikai megfontolások vezettek Dörner kinevezéséhez. Tarlós István ezt a lapnak nyilatkozva visszautasította, és elmondta: azért választotta Dörner pályázatát, mert abban szerepel, hogy a művész a magyar irodalom klasszikusait kívánja színpadra állítani hagyományos rendezésben, ilyen programmal működő színház pedig eddig nem volt Budapesten. Tarlós a kinevezést követő felháborodásra utalva hozzátette: nem számított erre a heves és kiterjedt reakcióra. "Csodálkozása őszintének hat, éppen úgy, mint az alig leplezett ingerültség" a kinevezés körülményeinek hamis ábrázolása miatt, ami mindenekelőtt külföldön tapasztalható - írta a lap. A főpolgármester ezzel kapcsolatban kiemelte: "nem bocsátottam el az előző igazgatót, a szerződése egyszerűen lejárt". Tarlós elmondta: mostanáig valamennyi budapesti színházigazgató ugyanahhoz a világnézeti miliőhöz tartozott, ez a "rózsaszíntől a mélyvörösig" tartó színárnyalatokkal jellemezhető tábor. Most változik a helyzet - fejtette ki a főpolgármester. Ugyanakkor "a saját táboromban keletkezett ellenállás dacára a 15 színházigazgató közül 13-hoz hozzá se nyúltam" - tette hozzá. Tarlós elmondta: nem engedi, hogy az Új Színház az antiszemitizmus vagy a szélsőségesség más formáinak színpada legyen. Ennek legcsekélyebb jelét is főpolgármesteri figyelmeztetéssel szankcionálja. "Második figyelmeztetés nem lesz", helyette olyan reakció következik, amely "egész Európát meggyőzi" - mondta Tarlós István a német lapnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.