Sport

Az MLSZ szabálymódosításokkal védi a sportág tisztaságát

Az MLSZ szabálymódosításokkal védi a sportág tisztaságát

2012. február 14., kedd
Az MLSZ szabálymódosításokkal védi a sportág tisztaságát

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) szabálymódosításokat vezet be a játék tisztaságáért, melyek szerint a bundabotrányban gyanúba került sportemberek jogerős ítéletig nem térhetnek vissza.

Az MLSZ honlapjának beszámolója szerint a jogi apparátus tagjai - gyakorló bírók, ügyészek és ügyvédek - az elnökség felkérésére vizsgálták meg a hatályos szabályokat, és végül egyhangúan döntöttek arról, hogy a fogadási csalásokkal összefüggésben kialakult jogi helyzet miatt, a sportág tisztaságának megvédése érdekében szabálymódosításokra van szükség, amelyeket elnökségi határozatban is rögzítettek. A verseny- és a fegyelmi szabályzat módosításait a fogadási csalások ügyében zajló nyomozás elhúzódása indokolta, lévén a jogerős ítéletek megszületéséig akár évek is eltelhetnek, és eddig vitatott volt, hogy a csalással, vesztegetéssel gyanúsított labdarúgók, játékvezetők, sportszakemberek, ügynökök az ítéletig tartó átmeneti időszakban folytathatják-e sporttevékenységüket. Ezzel kapcsolatban az új versenyszabályzat így rendelkezik: "Az a sportszakember, továbbá labdarúgó, aki ellen labdarúgó-mérkőzés eredményének vagy eseményeinek bármilyen módon történő jogellenes befolyásolása okán közvádas, szándékos bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás indult, az MLSZ versenyrendszerében semmilyen tevékenységet nem folytathat az eljárás jogerős befejezéséig, megszüntetéséig." A fegyelmi szabályzatban megjelenő új passzus szerint a fogadási csalásért jogerősen elítélt labdarúgókat, sportszakembereket, súlyos esetben akár örökös eltiltással is sújthatják. A rendelkezések március 1-jével lépnek életbe. "Az elnökség azt a vákuumot tölti ki ezzel a határozattal, amely a meggyanúsított sportszakember, továbbá labdarúgó jogerős ítélet előtti, versenyrendszertől való távoltartását fogalmazza meg. Üzenete pedig az, hogy azok a nézők, akik március elsejétől helyet foglalnak a lelátón, ne olyan labdarúgót vagy edzőt lássanak, akire fogadási csalás vagy bundázás árnyéka vetül" – mondta a szabálymódosításokról

Borbély Zoltán

, az MLSZ jogi és sajtóirodájának vezetője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.