Közélet

Az LMP szerint Lázár János közpénzből tőzsdézett (FRISSÍTVE)

Az LMP szerint Lázár János közpénzből tőzsdézett (FRISSÍTVE)

2012. február 3., péntek
Az LMP szerint Lázár János közpénzből tőzsdézett (FRISSÍTVE)

Az LMP szerint Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője Hódmezővásárhely polgármestereként "közpénzből tőzsdézett" a város rábízott vagyonával, amivel eljátszotta hitelét.

Szilágyi Péter

, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője pénteken, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján azt mondta,

Lázár Jánost

politikai felelősség terheli tetteiért, amik után szerinte a kormányoldal már soha többé nem emelheti fel szavát hitelesen a "spekulatív tőkemozgások" ellen. Lázár János 2007-ben személyesen dicsekedett azzal, hogy több mint egymilliárd forintos hasznot hozott Hódmezővásárhelynek az árfolyamnyereségre spekulálással - emlékeztetett. Az LMP politikusa elfogadhatatlannak nevezte, hogy a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője a kétharmados parlamenti többség tudatában "zsarolja" azt a bankot, amellyel szerződésben áll az általa vezetett város. Mint mondta, nagyon álságos, hogy Lázár János a saját hibájából eredő árfolyamveszteségért már nem vállalja a felelősséget. Az ellenzéki képviselő ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a bankok felelőssége mellett sem szabad elmenni, ugyanis a pénzintézetek is tehetnek egyes önkormányzatok eladósodásáért. Szilágyi Péter szerint azonban nem lehet egyenlőségjelet tenni a közé, amikor egy kistelepülés saját fenntartása miatt kénytelen hitelt felvenni, vagy amikor az önkormányzatok "különböző spekulatív mozgásokkal" igyekeznek tovább növelni a beruházásaikra felvett hitelt. Kiemelte: az LMP szerint a települések gondjaira egy önkormányzati kockázati alap felállítása jelentené a megoldást, amelyben az önkormányzatok közösen állapodhatnának meg a számukra kedvező feltételekben. Szilágyi Péter arra kérte

Budai Gyula

elszámoltatási kormánybiztost, vizsgálja ki frakcióvezetője és a hódmezővásárhelyi közgyűlés elmúlt években tett gazdasági lépéseit. Felidézte továbbá, hogy az LMP korábban - Lázár Jánoshoz hasonlóan - felvetette egy az önkormányzatok eladósodottságával foglalkozó parlamenti vizsgálóbizottság felállítását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.