Bulvár

Asszony is, meleg is verve jó Szerbiában?

Asszony is, meleg is verve jó Szerbiában?

2012. február 2., csütörtök
Asszony is, meleg is verve jó Szerbiában?

Szerbiában a 14 és 19 év közötti fiúk mintegy 40 százaléka az elmúlt egy év során megütötte egy másik, ugyancsak az „erősebbik” nemhez tartozó kortársát, a megkérdezettek 58 százalékának „soha nem lenne homoszexuális barátja”, míg 38 %-uk részére igazolt a homoszexuálisokkal szembeni erőszak, derül ki az E8 Központ felméréséből, amely a nemeken belüli erőszakot kutatta, olvasható a vajdasag ma.info hírportálon.

A felmérés - 16 város és község 1461 polgárát ölelte fel - eredményei szerint a megkérdezett fiatalemberek 42%-a úgy véli, a háztartásban el kell különíteni a férfi és női munkákat, 36% úgy véli, a férfi a döntéshozó a házban, míg a megkérdezettek egyharmada gondolja úgy, hogy a gyerekek étkeztetése és fürdetése kizárólag az anya feladata. A megkérdezettek 40%-a véli úgy, hogy a sértegetés az erőszak valamilyen formája, s 12%-uk szerint rendben van az, hogy „a szülő veri a gyermekét”. A megkérdezettek majd 40%-a fenyegetett meg az elmúlt évben egy másik férfit, 13%-a részt vett egy másik személy bántalmazásában, akiről azt hitte, hogy homoszexuális vagy túlságosan nőiesnek tűnt számára. A felmérés eredményei azt bizonyítják, hogy a megkérdezettek kétharmada egyezik azzal az állítással, miszerint „undorodom attól, ha a férfiak úgy viselkednek, mint a nők”, a megkérdezettek 38%-a pedig úgy véli, hogy a homoszexuálisok elleni erőszak minden esetben indokolt. Azt, hogy a lány megérdemli a pofont, vagy egyéb bántalmazási formát, amennyiben nem tesz eleget kötelezettségeinek, 8% támogatja, 2% szerint mindez akkor indokolt, ha a lány szitkozódik és káromkodik, 1% szerint akkor is, ha kihívóan öltözködik, 8% szerint akkor, ha szemtelen, míg a fiúk 71%-a véli úgy, hogy a problémákat soha nem szabad erőszak útján megoldani. Az elmúlt három hónapban a megkérdezett fiatalemberek 6%-a ismerte el, hogy megütötte vagy megfenyegette barátnőjét vagy más fiatal nőt, míg 14%-uk megsértette vagy megalázta őket. A felmérés szerint a megkérdezettek 45%-a már kipróbálta a cigarettát, 58%-uk már lerészegedett, 12% már kipróbált valamilyen kábítószert, 6%-uk pedig tartósan használja is azokat. A megkérdezettek negyede véli úgy, hogy az alkoholfogyasztás vicces, 23% úgy érzi, ez szabadítja meg őket a stressztől, 6%-uk viszont állandó alkoholfogyasztók környezetében él. A felmérés eredményei azt mutatják, hogy a fiúk 74%-ának otthon van kivel elbeszélgetnie a problémáiról, 57% elégedett a testével, míg 10%-uk közömbös, amikor baráti társaságban van. A megkérdezett fiatalok 62%-a szerint a családnak közös döntéseket kel hoznia, s a felelősség is közös. A fiatal 14-19 éves férfiak mindössze egy százaléka véli úgy, hogy a férfinak jogában áll megszabnia, hogy barátnője kivel barátkozhat, s hogyan öltözhet. A fiúk 17%-a van azon a véleményen, hogy “a férfinak szüksége van más nőkre is, annak ellenére, hogy jól kijön a feleségével”. A nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos program és az ezzel kapcsolatos felmérések a norvég királyság támogatását élvezik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.