Egészség

ÁNTSZ: terjed az influenza egész Európában

ÁNTSZ: terjed az influenza egész Európában

2012. február 18., szombat
ÁNTSZ: terjed az influenza egész Európában

Egyes országokban eltérő ütemben, de továbbra is növekszik az influenza terjedése Európában - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton a hivatalos Facebook-oldalán.

Mint kifejtették, a megelőző heti hárommal szemben már hét ország (Belgium, Franciaország, Olaszország, Norvégia, Portugália, Spanyolország és a szomszédos Szlovénia) számolt be arról, hogy területükön kiterjedt járványok alakultak ki. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) 6. hétre vonatkozó adatai szerint közepes influenzaaktivitást 13, míg növekvő tendenciát 17 országból jelentettek. A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok által beküldött légúti minták 46 százalékában mutatták ki az influenzavírust. Az egyes országok között továbbra is nagyok a különbségek, a pozitív minták aránya 16 és 84 százalék között változik. Az elmúlt héten a bizonyítottan influenza okozta megbetegedések csaknem 96 százalékáért az influenza A vírus volt felelős, a többi esetben az influenza B vírus kóroki szerepét igazolták. A domináns influenzavírus jelenleg is az A(H3), de emellett a vírus terjedésének iránya továbbra sem rajzolódik ki egyértelműen az idei szezonban - írta az ÁNTSZ. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ január elején jelezte, hogy Európában megkezdődött az influenzajárvány. Magyarországon az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) szerdán jelentette be, hogy Európa több országához hasonlóan Magyarországon is átlépte a járványküszöböt az influenzaszerű megbetegedések száma. Jelentésük szerint a 6. héten a figyelőszolgálatra kijelölt orvosok 36 százalékkal több beteget regisztráltak, mint az előző héten. Február 6. és 12. között Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megye kivételével az ország valamennyi közigazgatási területén emelkedett az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók száma. Egy hét alatt Bács-Kiskun megyében csaknem négyszeresére, Békés megyében háromszorosára nőtt a betegek száma. Mint írták, Zala és Pest megyében az orvoshoz fordulók száma több mint másfélszerese volt az országos átlagnak. A legkevesebb beteget Nógrád, Baranya és Veszprém megyében regisztrálták. A legtöbb beteg - több mint 40 százalék - a 15-34 éves fiatal felnőttek korcsoportjából került ki. A 2011. év 40. hete óta tartó influenzaszezonban összesen 787 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az OEK légúti vírus osztályán, 22 embernél influenza B vírust, 12 embernél az influenza A vírust mutatták ki - írta közleményében az OEK.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.