Kultúra

A sebesült Görgei a Móra Ferenc Múzeumban

A sebesült Görgei a Móra Ferenc Múzeumban

2012. február 28., kedd
A sebesült Görgei a Móra Ferenc Múzeumban

Súlyos koponyasérüléssel harcolta végig a szabadságharc utolsó napjait Görgei Artúr: egy gránát szilánkjai szakították fel koponyacsontját a komáromi csatában. A súlyos sérülés körülményeit dolgozza fel a Móra-múzeum új időszaki kiállítása, melyen koponyafúrókat és Görgei halotti maszkját is bemutatják. A sebesült Görgey című tárlatot február 29-én, szerdán 16 óra 30 perckor nyitják meg.

1849. július 2-án Haynau csapatai megtámadták a komáromi sánctábort- ebben a csatában szenvedett komoly fejsérülést

Görgei

tábornok. Egy felette felrobbanó gránát szilánkjai 12-15 cm hosszan szakították fel koponyacsontját- mindössze 1-2 milliméteren múlt, hogy agya nem sérült meg. A sebesülést a komáromi erődben megműtötték, az eset utáni 9. napon pedig Görgei 25 ezer honvéd élén hagyta el Komáromot. A szabadságharc idején a steril műtétvezetés még nem volt elterjedt, a fejsérüléseket több évezredes hagyományok szerint gyógyították: nem ritkán alkalmaztak koponyalékelést különféle koponyafúró készletek segítségével. A szegényes higiéniás viszonyok miatt Görgei sebe elfertőződött, így újra fel kellett nyitni, azonban a tábornok a sérülés ellenére is tökéletesen el tudta látni hadvezéri feladatait.

A sebesült Görgei című kiállítás orvostörténeti és történettudományi szempontból dolgozza fel a sérülés körülményeit. Bemutatják Kossuth és Görgei levelezését, illetve koponyasebészettel foglalkozó korabeli szövegeket és orvosi eszközöket is: az érdeklődők láthatnak koponyafúrókat, szúrcsapot és hadorvosi sebészkészletet is. Emellett láthatóak a tábornok fegyverei és személyes tárgyai, fotói és halotti maszkja. A tárlat az elmúlt 150 év tankönyvei segítségével követi nyomon, hogyan változott Görgei alakja és megítélése az oktatásban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.