Írjon nekünk

Egyház

A rádió református hangja Szegeden is + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Miskolc, Záhony, Mezőkövesd, Kisújszállás, Nyíregyháza és Debrecen után 2011. december 14. óta Szegeden is hallható a református egyházi fenntartású Európa Rádió az FM 87,9 Mhz-en. A médiumról a tulajdonos egyházkerületek püspökei számoltak be pénteki sajtótájékoztatójukon.

A 2001-ben, Miskolcon indult Európa Rádió 2005-től a Tiszáninneni Református Egyházkerület és a Tiszántúli Református Egyházkerület tulajdonában van – ismertette az előzményeket Bacsó István, az Európa Rádió Műsorszolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója. A rádió programjában 20 órás központi műsoridő Miskolcon készül, de bedolgozik a többi helyi adó is, valamint 4 órányi tiszta szegedi blokk hangzik el naponta, mely 7-től 9-ig, valamint 15-től 17 óráig hallható. A rádiót missziós eszközként kezelik, ugyanakkor körülbelül 60 százalékban közszolgálati műsorokat sugároznak – természetesen a református világképnek megfelelő szerkesztésben -, 40 százalékban pedig hitéletieket. Ez utóbbiaknak már most is kiemelt hallgatottsága van.

Hosszú út

Nagy utat tettünk meg eddig – így kezdte köszöntőjét Csomós József, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke. 2003-ban vásároltak először műsoridőt az Európa Rádiótól, mert fontosnak tartották azt, hogy a bibliai értékrend eljusson azokhoz az emberekhez, akikhez máshogy nem tud, akik nem járnak templomba, akikhez nem ér el a harang hívó szava – tette hozzá. Az első műsorok magazinok, illetve esti mesék voltak, mivel az értékrendátadás a gyerekek mesehallgatásával kezdődik. A püspök arról is beszélt, reményük szerint idővel ez a médium a Kárpát-medence református rádiójává válhat, már most élő kapcsolataik vannak e térség rádióival, Határtalanul című műsorukban így egy-egy műsorral bejelentkezik Erdély, vagy Kárpátalja is.

Egy hang, egy értékrend mentén – ez kíván lenni az Európa Rádió, melynek Csomós József azt kívánta, legyen áldás a város számára, illetve tegyen minél több embert templomközelivé.

Lassú építkezéssel

Mikor átvették a rádiót, többen kérdezték, miért nem jelenik meg a médium nevében a református jelző – mondta el a sajtótájékoztatón Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke. Ők viszont úgy gondolták, nem nevében, hanem tartalmában kell reformátusnak lennie a médiumnak. A püspök beszélt arról is, egyfajta meghatározott kényszerpályát jelentett az, hogy a médiában mindig csak arról beszélhettek, amit kérdeztek – a saját tulajdonú rádió lehetőséget ad arra is, hogy arról is szóljanak, amit ők fontosnak tartanak. Egyben reagálni tudnak mindarra, ami a környezetükben történik. A püspök hozzátette, biztosítanak műsoridőt más felekezeteknek is, hiszen számos olyan terület van, ahol közös értékrendet tudnak képviselni.

Bölcskei Gusztáv felidézte, Csikes Sándor református professzor már a 20. század első felében hangsúlyozta egy református rádió szükségességét – most ez az álom lassú építkezéssel ugyan, de valóra vált.

A sajtótájékoztatón Juhász András, a Szeged-Kálvin Téri Református Egyházközség vezető lelkipásztora, a Csongrádi Református Egyházmegye lelkészi főjegyzője elmondta, a rádió segít majd abban, hogy az evangélium minél több emberhez eljusson, és hogy jó példát adhassanak rajta keresztül.

Egyház

Erdő Péter: Mindszenty József boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország egykori prímásának mielőbbi boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szombaton Budapesten, a Hit pajzsa díj átadó ünnepségén.

Tovább olvasom

Egyház

Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltánt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

Advent második hetének szombatján, Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltán V. éves szeged-csanádi papnövendéket.

Tovább olvasom

Egyetem

Új-zélandi módszerrel lépnek fel az iskolai problémák ellen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

A Gál Ferenc Főiskolán a resztoratív módszerről tartottak konferenciát hazai és külföldi előadókkal. Már most támogatja a szemlélet elterjesztését az EMMI, de az újabb szabályozások kialakításában sokat segíthetnek a hasonló tanácskozások.

Tovább olvasom

Aktuál