Közélet

A rádió református hangja Szegeden is + FOTÓK

A rádió református hangja Szegeden is + FOTÓK

2012. február 24., péntek
A rádió református hangja Szegeden is + FOTÓK

Miskolc, Záhony, Mezőkövesd, Kisújszállás, Nyíregyháza és Debrecen után 2011. december 14. óta Szegeden is hallható a református egyházi fenntartású Európa Rádió az FM 87,9 Mhz-en. A médiumról a tulajdonos egyházkerületek püspökei számoltak be pénteki sajtótájékoztatójukon.

A 2001-ben, Miskolcon indult Európa Rádió 2005-től a Tiszáninneni Református Egyházkerület és a Tiszántúli Református Egyházkerület tulajdonában van - ismertette az előzményeket

Bacsó István

, az Európa Rádió Műsorszolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója. A rádió programjában 20 órás központi műsoridő Miskolcon készül, de bedolgozik a többi helyi adó is, valamint 4 órányi tiszta szegedi blokk hangzik el naponta, mely 7-től 9-ig, valamint 15-től 17 óráig hallható. A rádiót missziós eszközként kezelik, ugyanakkor körülbelül 60 százalékban közszolgálati műsorokat sugároznak - természetesen a református világképnek megfelelő szerkesztésben -, 40 százalékban pedig hitéletieket. Ez utóbbiaknak már most is kiemelt hallgatottsága van.

Hosszú út

Nagy utat tettünk meg eddig - így kezdte köszöntőjét Csomós József, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke. 2003-ban vásároltak először műsoridőt az Európa Rádiótól, mert fontosnak tartották azt, hogy a bibliai értékrend eljusson azokhoz az emberekhez, akikhez máshogy nem tud, akik nem járnak templomba, akikhez nem ér el a harang hívó szava - tette hozzá. Az első műsorok magazinok, illetve esti mesék voltak, mivel az értékrendátadás a gyerekek mesehallgatásával kezdődik. A püspök arról is beszélt, reményük szerint idővel ez a médium a Kárpát-medence református rádiójává válhat, már most élő kapcsolataik vannak e térség rádióival, Határtalanul című műsorukban így egy-egy műsorral bejelentkezik Erdély, vagy Kárpátalja is. Egy hang, egy értékrend mentén - ez kíván lenni az Európa Rádió, melynek Csomós József azt kívánta, legyen áldás a város számára, illetve tegyen minél több embert templomközelivé.

Lassú építkezéssel

Mikor átvették a rádiót, többen kérdezték, miért nem jelenik meg a médium nevében a református jelző - mondta el a sajtótájékoztatón Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke. Ők viszont úgy gondolták, nem nevében, hanem tartalmában kell reformátusnak lennie a médiumnak. A püspök beszélt arról is, egyfajta meghatározott kényszerpályát jelentett az, hogy a médiában mindig csak arról beszélhettek, amit kérdeztek - a saját tulajdonú rádió lehetőséget ad arra is, hogy arról is szóljanak, amit ők fontosnak tartanak. Egyben reagálni tudnak mindarra, ami a környezetükben történik. A püspök hozzátette, biztosítanak műsoridőt más felekezeteknek is, hiszen számos olyan terület van, ahol közös értékrendet tudnak képviselni. Bölcskei Gusztáv felidézte, Csikes Sándor református professzor már a 20. század első felében hangsúlyozta egy református rádió szükségességét - most ez az álom lassú építkezéssel ugyan, de valóra vált. A sajtótájékoztatón Juhász András, a Szeged-Kálvin Téri Református Egyházközség vezető lelkipásztora, a Csongrádi Református Egyházmegye lelkészi főjegyzője elmondta, a rádió segít majd abban, hogy az evangélium minél több emberhez eljusson, és hogy jó példát adhassanak rajta keresztül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.