Közélet

A jövő héten akár mínusz 25 fok is lehet

A jövő héten akár mínusz 25 fok is lehet

2012. február 1., szerda
A jövő héten akár mínusz 25 fok is lehet

A jelenlegi előrejelzések szerint a jövő hét végéig folytatódik a rekordközeli hideg, enyhülésnek egyelőre nyoma sincs, a jövő héten néhol akár mínusz 25 fok is lehet. Mindenki készül a hidegre

KDNP: emberéleteket menthet a szolidaritás

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) azt kéri, hogy mindenki figyeljen egymásra a rendkívüli időjárásban; mint Pálffy István frakciószóvivő az MTI-vel szerdán közölte: külön kérik az Országos Polgárőr Szövetség tagjait sűrítsék a járőrözést. "Példátlan szolidaritásra lesz szükségünk, hogy ne veszítsünk emberéleteket a hideg napokban" - írta közleményében a kormánypárti politikus, és azt kérte, a magyar emberek tegyék félre ellentéteiket, felejtsék el esetleges politikai nézeteltéréseiket és segítsék a másikat, ahogyan csak tudják. Kitért arra, hogy külön kérik az Országos Polgárőr Szövetség tagjait, hogy sűrítsék a járőrözést, különösen a ritkábban lakott területeken, a zárkertekben és a tanyavilágban. A KDNP az elsők között számít az egyházak képviselőire is, hogy gondoskodjanak a veszélyeztetettek létbiztonságáról. Minden magyar polgár törődjön többet a többiekkel, csak a kivételes összefogás tehet az ellen, hogy tragédia történjen. Vegyük számba azon hajléktalan ismerőseinket, akiket a lakókörnyezetünkből vagy az utcáról ismerünk és ajándékozzuk meg őket élelemmel, aprópénzt azonban ezúttal lehetőleg ne adjanak - fogalmazta meg javaslatait. A KDNP szociális munkásai arra is felhívják a figyelmet, hogy a lakók hagyjanak nyitva minél több zárt társasházat, lépcsőházat a kivételesen dermesztő éjszakákon, hogy veszélyeztetettség esetén ne legyen messze a segítség a fagy ellen - fűzte hozzá. Kiemelte: a kisközösségek vezetőire több felelősség hárul, számon kell tartaniuk az elesett embereket, hogy ők se maradjanak gondviselés nélkül. "Nézzünk rá azon szomszédjainkra, akikről tudjuk, hogy rászorulnak a mindennapos segítségre, ellenőrizzük azon ismerőseinket, akik nehezebben élnek a fagyos időszak napi terhei alatt. Kopogjunk be az egyedül élőkhöz, nincs-e szükségük valamire. Ezekben a napokban legyünk bizalommal az autóstopposokkal szemben és azonnal jelentsük, ha bárkit elhagyottan találunk a szabadban" - olvasható a közleményben.

A polgárőrök felkészültek a rendkívüli hidegre és a veszélyhelyzetekre

A polgárőrök figyelmét a Belügyminisztérium és az Országos Rendőr-főkapitányság felhívásával összhangban körlevélben hívták fel a rendkívüli fagy következményeinek elkerülésére - közölte az Országos Polgárőr Szövetség szerdán az MTI-vel. A tájékoztatás szerint

Túrós András

, a szövetség elnöke arra kérte a polgárőröket, hogy kiemelt feladatként végezzék a hajléktalanok és a rászoruló idősek figyelemmel kísérését, védelmét. Az egyesületek kapcsolatot tartanak az önkormányzatokkal, a rendőrséggel és az e területen tevékenykedő civil szervezetekkel. Mint írták, a polgárőrök lehetőség szerint csatlakoznak a karitatív szervezetek akcióihoz, segítik a melegétel és forróital kiosztását, járőrözés közben pedig kiemelt figyelemmel kísérik a lakóépületek fűtésére utaló jeleket, így például, hogy füstöl-e a kémény.

A MÁV éjszaka is nyitva tartja a vasúti várótermeket

A rendkívül hideg időjárás miatt a MÁV átmenetileg éjszaka is nyitva tartja a vasútállomások várótermeit - közölte a vasúttársaság szerdán az MTI-vel. A MÁV tájékoztatása szerint az intézkedés szerda éjfélkor lép életbe, emellett gondoskodtak a budapesti úgynevezett fejpályaudvarok (déli, keleti, nyugati) állandó, megerősített, a megyeszékhelyek vasútállomásainak pedig a visszatérő biztonsági ellenőrzéséről és felügyeletéről is. Szarka László, a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatója kedden azt közölte az MTI-vel: a MÁV-csoport felkészült a téli zord időjárásra a fennakadások elkerülése, a vasúti pálya szabadon tartása érdekében. Tájékoztatása szerint kiemelten figyelik a vonatok fűtési és világítási berendezéseinek működőképességét, az ablakok zárhatóságát, hogy a hideg időjárás ne okozzon problémát a személyszállító szerelvényeken. A kiindulási állomáson a vonatokat - az időjárástól függően - akár 120-180 perces előfűtés után indítják. Kitért arra, hogy a MÁV munkatársai még a téli időjárás beállta előtt elvégezték a pálya menti váltóállító művek alépítményeinek a tisztítását, ellenőrizték a hidraulikus és a villamos váltók állítóműveit. Felmérték továbbá a hóakadályok elhárításához szükséges szerszámok, eszközök, készletek állapotát és a rendelkezésre álló mennyiséget.

Röpködnek a mínuszok

A következő napokban egyre hidegebb időre kell készülni. Több helyütt napközben sem lesz mínusz 10 Celsius foknál magasabb a hőmérséklet. Több helyen erős, viharos szélre is számítani lehet - közölte Reisz András, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa szerdán az MTI-vel. A meteorológus közlése szerint péntek estétől vasárnap éjfélig várható az országban havazás. A jelenlegi előrejelzések szerint az Alföldön akár 20-40 centiméter hó is eshet, a fővárosban 10-20, a Dunántúlon 5-10 centiméter vastagságú hótakaróra lehet számítani. A jövő hét folyamán a havazás megszűnik, de a jövő hét végéig tartós hidegre van kilátás, néhol akár mínusz 25 fokig is csökkenhet a hőmérséklet - tette hozzá Reisz András. Időközben az Országos Meteorológia Szolgálat módosította a honlapján közzétett, a szerdai napra vonatkozó figyelmeztetést. Eszerint az extrém hideg miatt jelenleg hat megyében - Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén - van érvényben citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés. A honlapon olvasható tájékoztatás szerint szerdán az esti óráktól északkelet felől még az eddigieknél is több fokkal hidegebb levegő áramlik a Kárpát-medencébe. Csütörtökre virradó éjszaka a minimum hőmérséklet Borsod, Szabolcs és Nógrád megyében mínusz 20 Celsius-fok közelében várható, miközben Borsodban és Szabolcsban erős, óránként 45-60 kilométeres sebességű széllökések is kialakulhatnak. Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Heves megyében mínusz 15 fok körüli minimum hőmérsékletek mellett 40-50 kilométeres erősségű szél valószínű. A jelenlegi előrejelzésben csütörtökre ugyanerre a hat megyére adott ki extrém hidegre vonatkozó figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.