Közélet

Közgyűlés: kompromisszumos költségvetés készül, Nagy Ferenc az IKV élén + FOTÓK

Közgyűlés: kompromisszumos költségvetés készül, Nagy Ferenc az IKV élén + FOTÓK

2012. február 24., péntek
Közgyűlés: kompromisszumos költségvetés készül, Nagy Ferenc az IKV élén + FOTÓK

Hosszú órák heves szópárbaját követően zárt ajtók mögött született megegyezés a két nagy frakció között Szegeden. Ennek értelmében a városi cégek 540 millió forintnyi osztalékot fizetnek be a büdzsébe, a polgármesteri hivatal 100 millió forintról mond le, s 18 főt bocsát el. Eldőlt, hogy Nagy Ferenc vezetheti tovább az IKV-t.

19.11:

Köszönjük egész napos megtisztelő figyelmüket, a közgyűlés első idei rendes ülése véget ért!

Szerdán terjeszti be Botka az új költségvetést

19.10:

Botka László tájékoztat: jövő szerda délután nyújtja be a költségvetési rendeletet, a rendkívüli ülés pedig pénteken 9 órakor kezdődik. Előtte csütörtökön a pénzügyi bizottság tárgyalja majd az anyagot. A piac ügyében is új előterjesztés készül. Az SZKT igazgató buszmenetrend-racionalizáló javaslata - mely 157 milliót jelenthetne a városnak - viszont még nem biztos, hogy napirenden szerepel, erről később születik döntés.

Kormos Tibor is elfogadta az átvilágítók zárójelentését

19.06:

A gazdasági és pénzügyi ideiglenes átvételi ideiglenes bizottság jelentését 16 igennel és 13 nemmel fogadták el. Érdekesség, hogy a Fidesz-KDNP és a Jobbik 15 képviselője mellett Kormos Tibor (Szabad Város) is megszavazta az anyagot, mely - mint Gyimesi László, a bizottság elnöke kiemelte - aláhúzza: a 2002 és 2010 közötti városvezetés is felelős az azokban az időkben bekövetkezett céges anomáliákért.

Már csak a Földrajzinév-bizottság jóváhagyása kell a Kálvária-keresztelőhöz

19.05:

Rózsavölgyi József indítványát, mely szerint a korábbi idősek otthona a szőregi Tömörkény István Művelődési Ház keretében működjön tovább, 22 igen, 1 nem és 6 tartózkodással fogadják el. Gyimesi László előterjesztését a Kálvária városrész feltételes elnevezéséről 23 igennel, 1 nemmel és 5 tartózkodással támogatták, mégpedig a bizottsági módosító elfogadásával, eszerint a Bakay Nándor utca lesz a határ a Kálvária sugárút, a Londoni körút és a vasúti pálya mellett. 27 igennel és 2 tartózkodással eldőlt az is, hogy áthelyezik a dorozsmai körzeti megbízotti irodát.

18.56:

Révész Mihály, Gila Ferenc, Kormos Tibor, valamint Szentistványi István tartózkodása mellett 25 igennel döntöttek Pető Ferenc mellszobrának kihelyezéséről a volt SZOTE oktatási épület falán.

18.52:

27 igennel kap készfizető kezességet a várostól a hőszolgáltató. Nemmel szavazott Keresztúri Farkas Csaba és Szentistványi István.

18.45:

Szép sorban szavazzák meg a különböző előterjesztéseket (lakásrendelet, szociális ellátásokról szóló rendelet stb.), szinte mindegyik hatalmas többséget kap.

Nagy Ferenc az IKV elnök-vezérigazgatója

18.39:

Nagy Ferencet választotta meg a közgyűlési többség az IKV élére.

18.05:

Hamarosan jelentkezünk a zárt ülésen, valamint a nyílt tárgyaláson született döntésekkel.

Zárt ülés - ki lesz az IKV-befutó?

17.53:

Zárt ülés következik tíz perc szünetet követően. Ott választják majd meg az IKV Zrt. új elnök-vezérigazgatóját.

17.52:

Interpellációk következnek, mivel az átvilágító bizottság jelentéséhez sem akadt hozzászóló. Kérdéses, miért vették akkor a nyílt ülés napirendjére...

17.50:

Kalmár Ferenc a Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyeiről. Kéri, hogy kerüljön le napirendről, majd jövő héten új előterjesztést tesz. Botka méltányolja.

17.47:

Kosik Dénes (Fidesz-KDNP) ismerteti a dorozsmai körzeti megbízotti iroda áthelyezésére vonatkozó javaslatot, amit a polgármester is támogat.

17.45:

Ménesi Imre halasztaná még a döntést, ugyanakkor Gyimesi László javaslatát is érti, sőt elfogadja. A tanácsnok kéri a közgyűlést, feltételes döntést hozzon a jegyző álláspontja alapján.

17.43:

Szentistványi István ismerteti a bizottságok módosítóit. Céljuk, hogy pontosítsák a határokat: a Kossuth Lajos sugárút helyére a Bakay Nándor utca kerülne. A "kiemelt" terület inkább Rókushoz sorolandó.

17.40:

Mózes Ervin megjegyzése: az elnevezéshez a Földrajzinév-bizottságnak véleményt kell nyilvánítania, amit még nem tett meg. A közgyűlés is feltételesen dönthet ma.

A Kálvária kálváriája

17.37:

Gyimesi László a Kálvária városrészi keresztelőről szól. A határvitát illetően elmondja, a helyiek kérésére alkotta meg javaslatát. Bizottsági módosító érkezett, azzal kapcsolatban nincs ellenvetése, ha többséget kap. Több mint száz család támogatta egyébként aláírásával kérését, körülbelül ezer ember. A lakossági fórumot több mint ezerötszáz szórólappal hirdették, a rendezvényen Ménesi Imre, a körzet képviselője is támogatta az elnevezést, ezért nem lát problémát ebben az ügyben. (Botka László előtte azt mondta: a névvel senkinek sincs gondja, de a lakosokat szélesebb körben be kellene vonni az egyeztetésbe.)

17.35:

Solymos László: öt fő vette igénybe rendszeresen az étkeztetés, nem lehetett kihasználni a kapacitást, drága volt a működés. Kérdéses persze, van-e értelme ott állandó kiállítást berendezni. Az alpolgármester szerint nem feltétlenül, felesleges működési kiadás ez az önkormányzatnak.

17.33:

Rózsavölgyi József (Fidesz-KDNP) szól indítványáról. A szőregi idősek otthonának bezárása rosszul érintette a településrész lakóit - mondja el. Ő megőrizné az ingatlant, s a helyi művelődési ház keretei között működtetné faluházként. Botka László megjegyzése: ha olyan sokan használták volna, mint amilyen sokan most tiltakoztak a bezárása ellen, akkor nem kellett volna bezárni.

17.30:

Közben egy szlovák nemzetiségi tábla (Osztróvszky utca) kihelyezése kapcsán Haág Zalán kulturális bizottsági elnök és a jobbikos Keresztúri Farkas Csaba között bontakozik ki vita.

17.25:

Haág Zalán válaszol: ha az LMP-s politikus vállalja, hogy rendszeresen nyírja ott a borostyánt, takarítja a kandelábert, akkor elfogadja az alternatív helyszínt.

17.22:

Szentistványi István a városképi bizottság javaslatát ismerteti: szakmai vélemények alapján picit módosítanák a helyszínt. Közben bepirosodott a szavazótábla, ami derültséget okoz minden politikai oldalon...

17.20:

Haladunk tovább, nincs sehol jelentkező. Pető Ferenc szegedi mellszobrának kihelyezése kapcsán Haág Zalán szól. Azt mondja, Pető harcolt a nácik és a kommunisták ellen, az egyetemes emberi szabadságért. Életútjával rászolgált az elismerésre. A megfelelő helyszín erre a korábbi SZOTE oktatási épület fala lenne.

17.15:

Botka László szerint ez igaz, de kényszerhelyzet van. Aki azonban döntéshozónak áll, annak vállalnia kell a felelősséget.

17.12:

Szentistványi István felhívja a figyelmet, a teljes közgyűlésnek vállalnia kell majd a felelősséget a döntésért, mely óriási kockázatokat rejt magában. A hőszolgáltató kisebbségi tulajdonosa akár bajba is kerülhet, ezért kell mérlegelni a készfizető kezesség kapcsán.

17.10:

Farkas László (Fidesz-KDNP) bizottsági elnök a készfizető kezesség ügyéről. A jogi bizottság szerint ennek nincs akadálya. Ezért úgy döntöttek, hogy a város áldását adhatja a készfizető kezességre.

17.07:

Szentistványi Istvánban mutatkozik csak hajlandóság a hozzászólásokra. Most éppen a hőszolgáltatónak nyújtandó kezességről szól. Furcsállja, hogy sem a cég felügyelőbizottsága, sem a közgyűlés bizottságai nem nagyon akartak véleményt formálni az ügyben, ma reggelre alakult csak ki konkrét javaslat a pénzügyi bizottság ülésén. Kéri, a testület tájékoztassa a közvéleményt.

17.05:

Haladnak tovább a napirendi pontokon, de elég viharos tempóval.

Megállapodás született zárt ajtók mögött

16.57:

Botka László tájékoztat az egyeztetések eredményéről: megállapodás született a költségvetésről. A felek megértették, közös a felelősség a városért. A konszenzus lényege: 540 milliónyi osztalékot a cégeknek (IKV, Ritek, nagybani piac) be kell fizetniük. A polgármesteri hivatal költségvetését újabb 100 millió forinttal csökkentik, ami 18 fős létszámleépítést jelent. A kirendeltségeket nem zárják be. A polgármester visszavonja előterjesztését, s az úgy büdzsétervezetet jövő péntekre nyújtja be, amikor 9 órakor lesz ülés.

16.55:

Visszatért a polgármester, úgy látszik, itt a folytatás.

16.42:

Még mindig csendes, kihalt a díszterem. Nem nagyon akarnak dűlőre jutni a felek ezek szerint. A képviselők többsége a folyosón kávézgat.

16.24:

Tovább nyúlnak az egyeztetések. A zuhanyhíradó szerint komoly az esélye, hogy ma nem lesz döntés, s hamarosan rendkívüli közgyűlés napirendjén szerepelhet újra a költségvetés.

16.03:

Immár félórásra nyúlt a negyedórásra tervezett szünet. Úgy látszik, nehéz dönteni, tartja-e költségvetési módosítóit a legnagyobb frakció.

15.33:

A vita végén Botka László számba veszi a módosítókat. Megkérdezi Bohács Zsoltot, a vagyongazdálkodási bizottság elnökét, fenntartják-e a két pontot, mely számára lehetetlenné tenné a büdzsé aláírását. Bohács negyedórás szünetet kér, amit meg is kap.

15.31:

Nagy Sándor szerint kikristályosodott két álláspont. A Fidesz-KDNP körömszakadtáig védi a cégek osztalékát, míg a másik oldalon ezeket a bevételeket a város büdzséjébe tervezné be a kisebbik frakció.

15.30:

Mihálffy Béla visszatér a polgármesteri kijelentésre, mely szerint minden dorozsmai utca le van aszfaltozva. Sajnos - mondja - ez is bizonyítja, nem ismeri a városrészt, mert elfáradna, ha be kellene járnia a nem aszfaltozott részeket.

15.29:

Botka László arra kéri Juhász Gyulát, ne szavazzon meg olyan javaslatot, mely alapján be kellene zárni a tápéi kirendeltséget. Egyre parttalanabb a vita...

15.27:

Juhász Gyula szerint ezt az ingyencirkuszos vitát nem itt kellett volna lefolytatni, jobb lett volna valamiféle konszenzusos javaslattal előállni, mert itt ma nem várható eredmény.

A Political Capital és a városi milliók

15.25:

Folytatódik, sőt élesedik a szópárbaj, mely tulajdonképpen a költségvetés 1-2 százalékát érinti. Haág Zalán most arról beszél, ha Solymos László bűncselekményt tapasztal, akkor tegyen büntetőfeljelentést. Nagy Sándornak pedig azzal válaszol: az előző ciklusokban milliókat költöttek el a baloldali kötődésű Political Capitalnél marketingre.

15.22:

Botka betervezte a Ritek osztalékát, majd olyan városrészre, mint Dorozsma, nulla forint fejlesztést irányzott elő 2012-re.

15.20:

A polgármester ismét megismétli, két pontot teljességgel elfogadhatatlannak tart a Fidesz-KDNP módosító javaslatai közül.

15.17:

Hüvös László szerint a jobboldali politikusokban megvan a kompromisszum szándéka, ők a megoldásokat keresik.

Botka fizetésképtelenséget vizionál júniusra

15.15:

Botka László: a cégek el fogják költeni a pénzt, mind az 540 milliót. Közben meg az iskolákat siratja a Fidesz. Közben a kormány 1,3 milliárdot vesz el, azaz júniusra fizetésképtelenség lett.

15.13:

Keresztúri Farkas Csaba szennylapnak nevezi a Szegedi Tükröt.

15.12:

Nagy Sándor csinál ingyenreklámot a SZEGEDma.hu-nak, felsorolva szépen sorban hirdetéseinket. Köszönjük szépen!

Hová lett az 540 millió forint?

15.09:

Botka László folyamatosan ismételgeti: miért nem adják vissza a szegedi népnek az 540 millió forintot a cégek osztalékából?

15.05:

Mihálffy Béla a Botka-féle politikai színjátékhoz nem kíván asszisztálni, hanem körzetéért lobbizik. Károsnak és rossznak tartja a polgármester által összeállított büdzsét, mégpedig azért, mert Kiskundorozsmát, Szőreget, Szentmihályt például hátrányos helyzetbe hozza. Nulla forintot állított például be útjavításra.

Juhász Gyula: Távolodunk attól, hogy ma elfogadott büdzsé legyen

14.59:

Juhász Gyula szerint távolodunk attól, hogy ma elfogadott költségvetés legyen.

14.56:

Kohári Nándor megismétli: a Mars tér bezárását jelenti Botka László költségvetése.

14.52:

Botka sokadszor: a Fidesz 540 millió osztalékot akar a cégeknél hagyni, amivel a büdzsé bevételi oldala számolt. Hangsúlyozza továbbá, az a baja a jobboldali módosítókkal, hogy az ingatlaneladást tekintetében nem létező, fiktív bevétellel számolnak, közben fix támogatást osztanak a cégeknek. Ezzel azonnal borulna az egyensúly, azaz számára vállalhatatlan és aláírhatatlan a rendelet. Továbbá nem tettek javaslatot az apparátus létszámára vonatkozólag, így a hivataltól történő elvonás törvénytelen.

14.50:

Újra Haág Zalán: az önkormányzati cégek 2011-ben kevesebb pénzből és hatékonyabban működtek és teljesítettek, mint egy évvel korábban. A Fidesz-KDNP javaslatai idén is a takarékosságot szolgálják mind a cégek, mind a polgármesteri hivatal tekintetében. Továbbá felszólítja Solymos Lászlót és Szentgyörgyi Pált, fizessék vissza a városnak azt a költséget, melynek révén korábban a Szint Kft. szervezésében ettek-ittak.

14.47:

Nagy Sándor szerint nem szabad elfelejteni, hogy a piac az infláció háromszorosával emelte az asztalbérleti díjakat. Összességében is úgy véli, a Fidesz-KDNP-s vezetők idején romlanak a közszolgáltatások.

14.45:

Kohári Nándor kitart amellett, hogy a Botka-féle büdzsétervezet bezáratná a Mars téri piacot. A polgármester szerint érthetetlen, hogy épp az a képviselő félti tőle a piacot, aki legalább nyolc tüntetést szervezett a beruházás ellen.

Kalmár: Tegyenek feljelentést, ha akarnak!

14.41:

Kalmár Ferenc a piachoz kanyarodik vissza. Jelzi, az MSZP által beadott módosító 2-es és 3-as pontját elfogadja. Azaz tegye meg a polgármester a büntetőfeljelentést, ha komolyan gondolja. Egyet nem lehet megengedni: a piac ellehetetlenítését.

14.39:

Botka László továbbra sem érti, kinek tartott 800 ezer forintért partnertalálkozót a Szint Kft.

14.37:

Haág Zalán reagál: a Szint Kft. korábban jóval többet költött reprezentációs célokra, mint a jelenlegi ügyvezető alatt. Ám ezt még jobban tudhatja az alpolgármester...

14.34:

Újra Szentgyörgyi Pálé a szó. A hivataltól szándékozott elvonás, s az intézmények békén hagyása központi akaratot jelez, a jövő évi államosítást készíti elő - vélelmezi. Úgy látja, a Fideszt nem a város, hanem a cégek költségvetése érdekli elsősorban. Ennek oka szerinte az, hogy bizonyos cégek önkormányzati pénzből támogatnak fideszes rendezvényeket.

14.31:

Szerencsésnek tartom magam, hogy tíz éve azzal támadnak, túl sokat építkezem - válaszol a polgármester.

Keresztúri: Botka esztergomizálja Szegedet

14.28:

Lehet nevetni, de az elmúlt évek látványberuházásai miatt jutott ide a város - így Keresztúri Farkas Csaba. Az SZKT csőd szélére került, a Dugonics téren 40 százalékos támogatottságú fejlesztést hajtanak végre, s mindkét nagy erő felelős az Agóra-projektért, melyet haszontalannak tart. Szeged szerint Esztergom felé tart, Botka László és az MSZP sokat tesz ezért, ezért alkottak provokatív és elfogadhatatlan költségvetést.

14.25:

Solymos László arról érdeklődik, ha minden szegedi piac dübörög, akkor hová tűnt 160 millió forint a cég számlájáról.

14.23:

A polgármester szerint a Fidesz továbbra is a magyarázhatatlant magyarázza. Úgy véli, Pocsai Blanka jobban aggódik a VTV-ért, mint az iskolákért.

14.22:

Pocsai Blanka a közoktatásban kialakult helyzetről beszél. Bírálja mind a Fidesz eredeti, mind az MSZP ezzel kapcsolatos javaslatát - ez utóbbi csak politikai hangulatkeltésre alkalmat. Reális és előremutató viszont az az indítvány, melyet az oktatási bizottság fogalmazott meg. Ebben közösen egyetértett mindenki pártállástól függetlenül. 93 millió forintos keretösszegről lenne szó, eközben nem szűnnek meg a városi cégek, csak kicsit veszítenek. A vagyongazdálkodási bizottság aztán a Fidesz kezdeményezésére 100 milliós keretösszeget javasolt. Ezek közül dönthet majd a közgyűlés.

14.20:

Ménesi Imre folytatja az MSZP részéről. Nagy veszélyt lát, mivel a kormányzat igen komoly elvonásokat eszközölt. Akkor lehetne túlélni szerinte az évet, ha a Fidesz visszavonja a módosítóit.

14.16:

Miért védik a védhetetlent? - kérdezi Botka a piacügy kapcsán. Kohári Nándor replikája: a költségvetés a védhetetlen, fiktív számokra alapul!

14.11:

Juhász Gyula (Fidesz-KDNP): a Pusztai Lajos-féle cégvezetés 110 milliót költött el a bérleti jogokból befolyt összegekből már a 2010-es vezetőváltás előtt. Nem érti a szocialisták felfogását, a cégek ugyanis közszolgáltatást látnak el, nem "bűzös varangyos békaként nyelik a pénzt".

14.05:

Kohári szavait tipikus fideszes terelésnek minősíti az üléselnök. Mint mondja, nem a rendes bevételből kellett volna visszafizetni a tagi kölcsönt. A két, Fidesz által kinevezett igazgató költötte el beszerzésekre, kiszervezett szolgáltatásokra a pénzt, s mindössze 22 milliót fizettek vissza a városnak. Mindezt a közgyűlés döntése ellenére. Ez - jelenti ki - nem maradhat következmény nélkül.

Kohári: Botka be akarja záratni a piacokat?

14.02:

A költségvetési vitában Kohári Nándor kér először szót. Kifejti, a polgármester által beterjesztett anyag 330 millió forintnyi tagi kölcsönt fizettetne vissza a Szegedi Vásár és Piac Kft.-vel. Aki racionálisan nézi, látja, ez nem végrehajtható. Ez a cég éves teljes bevétele. Ha így fogadják el a büdzsét, a bevételeket a cég azonnal utalhatja a városnak, s két hónap múlva lekapcsolják a villanyt stb., s be kell zárni a város összes piacát. Emellett vissza kell fizetni a 2 milliárdos uniós támogatást, s kártalanítani kell a bérleti szerződéssel bíró kereskedőket. Így Botka 2,5 milliárdos lyukat ütne a költségvetésben!

14.00:

Folytatás következik!

Ebédidő

12.45:

Kozma József folytatja: elvonni leginkább a nem kötelező feladatok támogatásából lehet. Úgy fogalmaz: kár kis városrészi szemétdombokat létrehozni úgy, ha abban a város tönkremegy. Kitart mellette, hogy értelmes módon csak az oktatásra szabadna átcsoportosítani. Nagy Sándor (Szabad Város) pedig hozzáteszi: fiktív bevétel az ingatlaneladásból származó források növelése, ami megborítaná az egyensúlyt. Ebédszünet 14 óráig!

12.40:

Szentgyörgyi Pál folytatja: mi lehet a Fidesz javaslatainak logikája? Miért akarnak a hivatalon nagyot vágni, s átrendezni a forrásokat a cégekhez? Gyanúja: kormányzati szerepvállalás lehet a háttérben. Az állami átvétel előtt akarják átrendezni a létszámokat.

12.37:

A polgármester válaszában ismét a 2 milliárdnyi forráscsökkenést emlegeti.

Politikai homokozóban a közoktatás?

12.33:

Pocsai Blanka (Fidesz-KDNP) politikai homokozónak minősíti a vitát, melynek közepébe rakják a közoktatást. Kijelenti: az intézményekben lehetetlen és törvénytelen állapotokat idézett elő Botka a 800 milliós elvonással.

12.30:

Botka: nem jókedvemben vettem el az iskoláktól, mondja meg Szentistványi István, mi a megoldás! Az LMP-s politikus válaszol: őt még soha nem hívták semmiféle egyeztetésre.

12.27:

Szentistványi István reagál Botka szavaira: az iskolák esetében igenis érvényesült a fűnyíróelv. Az elvonások súlyos gondokat okoztak az intézményeknek, gyakorlatilag képtelenek azokat kigazdálkodni.

12.25:

Mihálffy Béla (Fidesz-KDNP) szerint Mózes Ervin oroszlánként küzd munkatársaiért - éppen így küzd a Fidesz-KDNP a választókerületekben élő szegediekért. Botka László nem egyeztetett a büdzsé benyújtása előtt, ezért ő idézte elő a mostani problémagócot.

12.22:

Kalmár Ferenc: a szocialisták több hitelt vettek föl két ciklusban, mint Kádárék negyven év alatt. A lakosságot a devizahitelek csapdájába szorították.

12.18:

Solymos László szerint a bizottsági módosítók 1,4 milliárdot csoportosítanának át (ebben benne vannak a cégeknél hagyott osztalékok, illetve Kalmár Ferenc előterjesztése a piac kft. tagi kölcsönének módosítására).

Kirobbant a számháború a hivataltól tervezett elvonás kapcsán

12.15:

Botka: a Fidesz úgy vonna el 322-23 millió forintot a hivataltól, hogy nem ad hozzá elbocsátási jogcímet, közben megtiltaná a kirendeltségek bezárását.

12.12:

Kohári Nándor (Fidesz-KDNP) fenntartja, a szegedi apparátusnak nagyobb a dologi kiadása, mint más nagyvárosokban. Van tehát tartalék, nincs szükség a politikai riogatásra - mondja, hozzátéve: az önkormányzat erőltetett beruházásai miatti eladósodás okoz gondokat.

12.08:

Hüvös László (Fidesz-KDNP) szerint bárhogy is alakul a vita, a város érdekeit szolgáló költségvetésre van szükség. Emlékeztet: a Haág Zalán által jegyzett csomagot visszavonták, a bizottsági módosítókat tartják fenn, melyek már kompromisszumokra épülnek. Felhívja a figyelmet: Pocsai Blanka javaslatára jönne létre 100 milliós csomag az oktatási intézmények részére.

12.04:

Botka László újra a hivatali elvonásról beszél. Szerinte további maximum 100 millióra lenne lehetőség a kirendeltségek bezárásával és a ruhapénz megszüntetésével. A Fidesz ennek háromszorosát venné el, mitől összeomlana az ügyintézés.

12.01:

Szentistványi István dicséretesnek tartja, hogy a jegyző kiáll munkatársaiért. Ugyanakkor kérdezi, az oktatási intézményeket érintő 821 milliós fűnyírásról miért beszéltek úgy, mintha bagatell tételek lennének, melyeket az iskolák tartalékaikból kigazdálkodnak. Az igazgatóknak közben álláshelyeket kellett megszüntetniük!

A polgármester két indítványt tart törvénytelennek

11.56:

Botka László: csak olyan költségvetést írhat elő, mely egyensúlyi. Akad két olyan módosító, amit nem írhatna alá. Nincs jogcím a hivatali leépítéshez, ezért még a 92 munkatárs elbocsátása is lehetetlen, munkaügyi pereket veszítene a város. Ha a közgyűlés nem csökkenti a hivatal létszámát, akkor törvénytelen a döntés. A másik, amit vállalhatatlannak tart, az ingatlaneladásból származó bevétel 400 millióról 1,2 milliárdra emelése, mert szerinte ez teljesíthetetlenné tenné a büdzsét. Ha ezek átmennek, akkor semmiképpen nem írja alá a rendeletet!

11.53:

Haág Zalán válaszol: a 2-es villamos alig fenntartható beruházására például nehéz büszkének lenni. Hangsúlyozza: a szocialisták hazudnak, a VTV tavalyi 100 millió forintjából Kozma javaslata 60-at vonna el - ennyit a szinten tartásról... A vagyongazdálkodási és a városüzemeltetési bizottság felülírta a javaslatcsomagját, amit ezúton vissza is von.

11.50:

Tóth Károly a pedagógusokból alakítana frakciót a torony alatt. A sokat bírált látványberuházásokból szerinte sokat profitáltak az iskolaváros intézményei. Nehezen élték meg, hogy el kell vonni azoktól. Támogatja Kozma József indítványát, hogy az iskolák kapjanak vissza 283 millió forintot, ezt pedig a cégektől csoportosítsák át. Úgy összegez: ma eljön az igazság pillanata, ki aggódik valóban az iskolákért.

Mindenki a másikra mutogat

11.47:

Solymos László nem érti, hogyan emelheti a Fidesz 800 millióval az ingatlanértékesítésből tervezett forrásokat. Az alpolgármester szerint nem Botka hazudik, hanem Haág Zalán. Ő hozta be például, hogy az Ifjúsági Ház kapjon 60 millióval többet, közben nem adna vissza pénzt az iskoláknak.

11.45:

Botka László közli, évről évre csökken a hivatali létszám. A Fidesz 92 vagy 248 embert bocsáttat el valamelyik javaslata elfogadása esetén, ehhez adjon akkor jogcímet is - mondja.

Mózes Ervin törvénytelennek tartja a Fidesz módosítóit

11.37:

Mózes Ervin törvényességi észrevétele: törvénytelen a Fidesz-KDNP javaslatcsomagja. Arról beszél, hogy a Fidesz indítványai alapján meg kellene felezni vagy legalábbis drasztikusan csökkenteni a hivatali létszámot, miközben egyetlen fölösleges ember sincsen. Nincs sem jogalapja, sem oka az apparátus csökkentésének - hangoztatja. Állítja: Szegeden kevesebben (és agyonterhelten) dolgoznak a hivatalban, mint más magyar nagyvárosokban, illetve kevesebb is az apparátus költségvetése, mint máshol. "Sürgősen cseréljék le szakértőiket, mert nem értenek a közigazgatáshoz!" - üzeni a Fidesznek. Úgy fogalmaz, a leépítésre nincs jogcíme, azt nem hajthatja végre. A hatósági ügyintézés összeomlását vizionálja a Fidesz javaslatainak elfogadása esetén, s folytatja: nem lesz képviselői iroda, városrészi kirendeltség, rendőrségi körzeti megbízotti iroda stb. "Törvénysértő, irracionális, végrehajthatatlan" - így minősíti végül a jobboldali csomagot.

11.34:

A polgármester szerint viszont Haág Zalán nem mond igazat. Több mint 540 milliót hagyna a Fidesz-KDNP a cégeknél. Közben az iskoláknak nem adnának többet, a 900 milliós módosító csomagban nincs erre vonatkozó utalás. Moraj a jobboldali padsorokban: ez nem igaz! Az MSZP-frakció 283 milliót adna vissza az iskoláknak a céges támogatásokat kurtítva - ismerteti.

11.31:

Haág Zalán: a polgármester igen ügyesen megtalált hazudni az utóbbi években. Az igazság az, hogy még a baloldali Népszabadság is költségvetési puccsként jellemezte az iskolai elvonásokat. Munkavállalókat kellett emiatt elküldeni, törvénytelen módon tantervekhez kell hozzányúlni. A Fidesz-KDNP pedig nem többlettámogatást javasol a cégeknek. A valóság: Botka előterjesztése vonna el a cégektől pénzeket a tavalyi szinthez képest is, ennek egy részét adná vissza a jobboldal. A polgármesteri hivatal dologi kiadásból a Fidesz-KDNP közösségi, lakossági célokra fordítana. Cáfolja emellett a helyi napilap állítását: szó sincs a hivatal 50 százalékos leépítéséről.

Botka: A Fidesz szórta szét az iskolák pénzét

11.30:

Botka válasza: Póda Jenő és a Fidesz 733 milliót szórt el tavaly plusztámogatásként, illetve a cégeknél hagyott osztalék formájában. Idén 540 milliót szórnának el. Hogy lehet eközben takarékoskodni? - kérdezi. A bizonytalan bevételekről szólva elmondja, a Fidesz 400 millióról 1,2 milliárdra tervezné be az ingatlaneladási forrásokat. Ami pedig az iskolák ügyét illeti: hol adja vissza a Fidesz a több mint 800 milliót az iskoláknak? Miért a cégeket akarják inkább támogatni, nem pedig az iskolákat? - feszegeti.

Póda: Recseg-ropog a büdzsé

11.25:

Póda Jenő, a Fidesz-KDNP vezérszónoka meglepődött, hogy a polgármester rossznak tartja a büdzsét, miközben ő maga terjesztette elő, írta alá. Recseg-ropog a Botka-féle előterjesztés - jelenti ki, hozzátéve: ezért adtak be módosítókat. Teljesíthetőségében szerinte a korábbi költségvetések jobbak voltak, mind kiadási, mind bevételi oldalon. Ugyanakkor a jogszerűség kérdését is vizsgálná az elmúlt évi tapasztalatok alapján. Úgy értesült, a főjegyző nem emelt törvényességi észrevételeket a Fidesz módosítói kapcsán. Problematikus elemeket emel ki ezután. Ilyen a takarékossági szemlélet, amit a polgármesteri hivatal működése kapcsán nem vél felfedezni más nagyvárosokkal szemben. Ezért csökkentenék a dologi kiadásokat 10 százalékkal, szó sincs 50 százalékos leépítéséről, ahogy bizonyos médiumok állítják. Bírálja Botkát, amiért 800 milliót előkészítetlenül vont el a közoktatástól. A jobboldal feltárta a tartalékokat, s módosítóival megtette a szükséges átcsoportosításokat - hangsúlyozza.

11.18:

Az MSZP részéről Szentgyörgyi Pál nyitja a sort. Arról beszél, az önkormányzati támogatás folyamatosan csökken, miközben a feladatok megmaradnak. 2012-ben a normatívák, illetékek, ÁFA-emelkedések miatt 1,3 milliárdot veszít a város - említi meg ő is, hozzátéve: az 5 százalékos infláció majd csak tovább ront ezen. Az önkormányzat adóbevételei stagnálnak, az ingatlanpiac visszaesett, mégis elérték, hogy nem terveztek működési hiányt. A kötelező feladatokat el fogják látni, a megkezdett uniós beruházásokat befejezik. A városnak árt szerinte, aki ma politikai érdekekből veszélyezteti az egyensúlyt, például a hivatali működést ássa alá, s a cégeknek pumpál át pénzt.

Botka: ha átmennek a Fidesz-módosítók, nem írom alá a költségvetést!

11.07:

A polgármesteri bevezetőben elhangzik: jelentős forráselvonás érintette az önkormányzatot, 1,328 milliárd forint központi forrással lett idén kevesebb. Az önkormányzati cégeknél a minimálbér-emelés és a bárkompenzáció például 344 millió forintot tesz ki pluszteherként - emeli ki. Folytatja: a közgyűlési többség tavalyi döntései 733 millió kért okoztak a város kasszájának. Lemondtak például a cégek korábbi nyereségeinek önkormányzathoz csoportosításáról, illetve többletforrást adtak bizonyos cégeknek stb. A jobboldal miatt lett nem szerethető a büdzsé - így Botka. A hiteltörlesztés 2,3 milliárd forint az idén minden más állítás ellenére. 2002-ben 2,5 milliárd forintról volt szó. Ez csak akkor nem finanszírozható - folytatja - ha a jobboldal szétszórja a város pénzét. Egyensúlyi, de rossz, a városnak kárt okozó a büdzsé - jelenti ki. Ha pedig március 11-éig nem adják le a költségvetést, akkor az államkincstár felfüggeszti a város finanszírozását. A fideszes módosítók egy része törvénytelen, más részére nincs fedezet. Ha ezeket megszavazzák, nem írja alá a rendeletet...

11.02:

A költségvetés tárgyalása kezdődik ebben a percben. A zárszámadási rendeletet is ezzel együtt vitatják meg, illetve a tavalyi büdzsé módosítását.

10.59:

Botka szerint az SZKT-s javaslat visszavonása már a napirend elfogadása előtt 157 millió kárt okozott a városnak. Ezenkívül a Fidesz 540 millió osztalékot hagyna a cégeknél. A város így is 120 millió forintot áldoz erőn felül a szociális területre.

Szentistványi István rendkívüli közgyűlést jósol

10.58:

A közgyűlés Szeged város lakosságáért visel felelősséget, így nem lehet csak a kormányzatra mutogatni. A lakbér- és közüzemi hátralékok növekednek, drámai következmények várhatóak, ez ellen tenni kell, ez valamennyi városatya közös felelőssége! Nincs illúziója, mi lesz, ha módosító javaslatot nyújt be a szociális támogatások szinten tartására. A jövő heti rendkívüli közgyűlésre ígér ilyen indítványt!

10.53:

Juhász Gyula (Fidesz-KDNP) az Éhségmenetet idézi föl a Tóth által említett szociális érzékenység kapcsán. Emlékeztet: a szocialista kormányok idején minden korábbinál többen éltek létminimum alatt, s elképesztő méretűvé duzzadt a hiány 2002 és 2010 között. Ez vezetett a jelenlegi helyzethez. Botka László: 500 milliárdot vett ki a költségvetésből az egykulcsos adó és a társasági adótörvény bevezetése.

Meg lehet-e élni 47 ezer forintból?

10.50:

Tóth Károly (MSZP) folytatja: Szegeden nem lehet megélni 47 ezer forintból, legfeljebb tengődni. Ezért is tartja sajnálatosnak, hogy a szociális szektorra fordítható önkormányzati keret 895-ről 625 millió forintra csökkent 2010 és 2012 között. A "panelprolik" rosszul járnak, a gazdagok pedig jól. A Fidesznek se országosan, se helyben nincs szociális érzékenysége - állítja.

10.46:

Kozma József MSZP-s frakcióvezető szerint kegyetlen számokat ró a kormányzat a városra, emberi sorsokat nehezítve meg. Ami nem kerül az önkormányzathoz az államtól, azt nem tudja továbbosztani - magyarázza, megemlítve, évről évre kevesebb forrás érkezik szociális célra. Jelenleg több mint 2000 szegedi család esett ki szerinte például a lakhatási támogatásból.

10.40:

Szentistványi István arról beszél, hogy a város saját hatáskörben folyamatosan nyirbálja a szociális szférát. Solymos László alpolgármester az önálló LMP-s javaslatokat kéri rajta számon. Majd a kormányzati politikát hibáztatja.

10.36:

A 2-es napirendi pont következik a szociális ellátás tárgykörében. 186 millió forinttal kevesebb érkezik szociális segélyezésre - állítja a polgármester, Szeged mégis a leghatékonyabb ellátási rendszert működteti idehaza. A 30 százalékos kormányzati elvonás miatt azonban most valóban szűkíteni kell.

10.33:

Botka mellett Solymos László is Póda Jenőre támad előző kijelentései miatt. A tanácsnok kitart amellett: azért van a cég menedzsmentje, hogy az irányítson, nem láthat bele napi szinten mindenbe a képviselő-testület.

10.27:

Póda Jenő (Fidesz-KDNP) gazdasági tanácsnok szerint lehetne kisebb érdekellentétek az önkormányzat, illetve többségi tulajdonú cégei között. Előállhat olyan helyzet, mikor például az önkormányzatnak pénzre van szüksége, amivel veszélyezteti bizonyos vállalkozásai működését. Ezeket kell kiküszöbölni napi szinten. Botka László szerint ezzel nagyon jól összefoglalta a szegedi Fidesz utóbbi egyéves politizálását...

10.24:

Keresztúri Farkas Csaba visszavonja a módosító egyik részét, mellyel kapcsolatban egyetértés látszik: valóban sérti az önkormányzat érdekeit.

10.23:

Keresztúri Farkas Csaba fontosnak tartja a társbérlet felszámolását egyszeres térítési díjjal. Nyolc ilyen esetről tud, ami olyan kevés, hogy nem sérthet önkormányzati érdeket a rendezés.

10.16:

Bohács Zsolt (Fidesz-KDNP) emlékeztet, tavaly óta vizsgálják a lakásrendeletet, s bár akadtak vitás pontok, sok tekintetben konszenzus alakult ki. Az önkormányzat és az IKV is megfogalmazta igényeit, s az IKV érdekeit is figyelembe kell venni. Társbérletben vannak olyan lakások, melyek ügyében évek óta perek folynak. Az egyik rendeleti módosítás a bírósági út nélkül megnyugtatóan oldaná meg a lakók ügyét. Fontosnak tartja, hogy konszenzus alakuljon ki. Botka László ismét arra fel a figyelmet, hogy a vagyongazdálkodási bizottság módosítója, melyet eredetileg Keresztúri Farkas Csaba fogalmazott meg, önkormányzati érdekeket sért. Egyébként szerinte az önkormányzatnak és cégének nem ütközhet az érdeke, mert az IKV dolga éppen az önkormányzat érdekeinek képviselete.

10.14:

Szentgyörgyi Pál is problémákra hívja fel a figyelmet, a módosító javaslat szerinte nem a korrupció megszüntetését szolgálja, ráadásul törvényellenes. Botka pontosít: nem törvénytelen ugyan, de nem a város érdekeit szolgálja.

10.11:

Az önkormányzati lakások bérletéről, lakbéréről szól az első pont. Gila Ferenc (MSZP) jelentkezik be elsőként. 2002 óta számos kérdést rendeztek a lakásrendeletben, áttértek a pályáztatási rendszerre, s a szociális lakáscserét is lehetővé tették. Most nem fogadható el számára a vagyongazdálkodási bizottság vonatkozó módosító javaslata az önkormányzati érdekek szempontjából. Nem szeretné felbontani az eddig járt utakat. "Ne nyissunk ki olyan csapokat, melyeken a város vagyona kifolyhat" - mondja. Botka László is egyetért vele.

10.05:

Botka László javaslata az építményadóról: a háziorvosok, gyermek- és fogorvosok nem fizessenek. Ennek tárgyalását mindenki támogatja. Keresztúri Farkas Csaba gépe viszont továbbra se jó... Az átvilágító bizottság jelentése is nyilvános ülésre kerül át. Ménesi Imre javaslata ellenére a Kálvária-ügyet ma tárgyalni fogják. 29 igent kapott a módosított napirend.

10.02:

A Windows-rendszerek frissítését követően folytatódhat a munka.

09.55:

Közben megállapítjuk, hogy a képviselők (illetve az újságírók) közül többen is náthásak. Ipari mennyiségű papír zsebkendő fogy ma el a díszteremben...

09.49:

Mivel a technikai problémák még nem mindenkinél hárultak el, szünet következik.

Nem tárgyalnak a buszközlekedés átalakításáról

09.48:

Szentgyörgyi Pál (MSZP) az átvilágító bizottságra tér vissza: megerősíti, nyílt tárgyalás mellett döntött a testület. Tóth Károly (MSZP) szerint sincs akadálya ennek.

09.45:

Ménesi Imre a Kálvária városrész elnevezését célzó Gyimesi László-indítványt levetetné a napirendről. A lakosság széles körű bevonását kezdeményezi a következő hetekben, hónapokban.

09.40:

Keresztúri Farkas Csaba (Jobbik) technikai problémákat jelez, többen nem férnek hozzá az előterjesztésekhez. Az informatikusok szoftverfrissítésre szólítják fel a városatyákat. Öt perc szünet lesz mindjárt. Előtte Gyimesi László, az átvilágító bizottság Fidesz-KDNP-s elnöke megerősíti, nyílt tárgyalásra javasolták az anyagokat, ám a jegyző jelezte neki: ez személyiségi jogokat sérthet. Ezért az esetleges jogi problémákat megelőzendő zárt ülésre javasolta, de adott esetben elfogadja a nyílt tárgyalást is. Mózes Ervin: álláspontja szerint is lehetséges ez. Ugyanakkor a személyi adatok, üzleti titkok nem kerülhetnek a nyilvánosság elé, ezt kell biztosítani.

09.37:

Szentistványi István kifogásolja, hogy egy korábbi bizottsági döntéssel szemben mégsem tették nyilvánossá az átvilágító bizottság jelentését, az átvilágítók névsorát. Korábban ez a mai ülés nyilvános részének napirendjén szerepelt, majd áttették zárt ülésre. Kéri, hogy ezt a méltatlan állapotot megszüntetve a közgyűlés a nyilvánosság előtt tárgyalja ezt az ügyet, ne "suttyomban, titkosan" zárja le a kérdést. Botka László támogatja a javaslatot.

09.32:

Kalmár Ferenc (Fidesz-KDNP) a napirend megállapítása kapcsán szól. Bizonyos egyeztetések folynak a körzetekben, ezért a tömegközlekedési indítványát visszavonja. Az SZKT igazgatója is megerősíti ezt. Így ma nem tárgyalják a buszközlekedés racionalizálását célzó javaslatot.

09.30:

Az LMP-s Szentistványi István arra hívja föl a figyelmet, hogy a szegedi költségvetés kapcsán érdemes tudni, az ÁSZ-jelentés megállapította: komoly elszántsággal farigcsálta a város a szociális intézményrendszert az utóbbi években. Ezt fejelték most meg az országos intézkedések. A közoktatási csomag is brutális elvonást jelent most a városháza részéről, 800 millió forint fölötti tételben. Botka László visszakérdez: miért nem adott be az LMP módosító indítványt a büdzséhez?

Kommunizmus, kolbász és kerítés

09.26:

Ménesi Imre (MSZP) arról szól, hogy az emberek meglepődtek az év elején, mert ismét kevesebb a fizetésük. Az adójóváírás kivezetése miatt jártak rosszabbul a 216 ezer forint alatt keresők, a szegedi dolgozók nagyobb részét érinti ez szerinte, miközben a Fidesz kolbászos kerítést ígért. Most meg nemhogy nincs kolbász, de a kerítést is viszik már, látjuk az önkormányzati cégeknél - fogalmaz.

09.22:

Napirend előtt Haág Zalán (Fidesz-KDNP) nyitja a sort. A kommunistáknál kártékonyabb és veszélyesebb emberfajtát még nem produkált a történelem - idézi föl a kommunizmus áldozatainak emléknapja kapcsán Szolzsenyicin szavait. Egy embertelen rendszer és eszme százmilliónyi áldozatára, köztük szegediekre kell emlékeznünk február 25-én - fogalmaz a képviselő. Néma felállással tisztelegnek.

09.20:

Megérkezett Botka László. Becsöngettek a képviselőknek. Közben meg kell még várni a pénzügyi bizottság tagjait. Nem divat, hogy ennyit csúsznak - jegyzi meg az üléselnök.

09.17:

Továbbra sincs még kezdés, feltehetőleg zajlanak még az előzetes egyeztetések, mielőtt megindul a nyilvános szópárbaj.

09.11:

A polgármester, az alpolgármester és a Fidesz-KDNP frakció vezetői egyelőre nincsenek még a díszteremben. Az itt lévők kisebb csoportokban beszélgetnek.

09.07:

Már-már a megyei közgyűlésekre emlékeztető csúszást figyelhetünk meg...

9.00:

Pillanatokon belül elkezdődik az idei első közgyűlési ülés. A képviselők és a városi cégek vezetői gyülekeznek, elfoglalják helyüket.

8.10:

Ebben a pillanatban egyszerre érkezett meg, s lépett be városházi irodájába Botka László és alpolgármestere, Solymos László is. Mindketten derűsnek tűntek, pedig nehéz nap vár rájuk (is). Közben a pénzügyi bizottság tart ülést.

Ki lesz az új IKV-vezér?

5.00:

Első alkalommal tart rendes ülést az új esztendőben Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése. A tervezet szerint a testületre huszonöt napirendi pont megvitatása vár, melyek közül a legfontosabb a megyeszékhely 2012-es költségvetési rendeletének megalkotása. Emellett megválasztják az

IKV Zrt. új elnök-vezérigazgatóját,

az

SZKT igazgatójának javaslatára

jelentősen

átszabhatják a szegedi tömegközlekedést

, illetve

Kálvária városrésszé

keresztelhetnek egy

névtelen területet

. Az MSZP-s városvezetés emellett menesztené a Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezetőjét és felügyelőbizottságát,

160 milliónyi közpénzt keresve

. Szó lesz továbbá az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről és a lakbértámogatásról szóló rendelet módosításáról, a szociális és gyermekvédelmi ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő intézményi térítési díjakról szóló rendelet módosításáról is.

Fókuszban a költségvetés

Ami a büdzsét illeti: Botka László polgármester a hónap elején

ismertette tervezetét

, mely 50,5 milliárd forintnyi bevétellel és kiadással számol. A szocialista politikus a kormányzati elvonásokat, illetve a Fidesz-Jobbik által kinevezett cégvezetőknek adott többletforrásokat bírálta, mondván: nem lát mozgásteret ebben a nem szerethető költségvetésben. A többi párt képviselői hamar

össztüzet zúdítottak

az anyagra, kritizálva az improduktívnak tartott városi beruházásokat s a polgármesteri hivatal eltúlzott kiadásait. A közgyűlés legnagyobb frakciója a héten benyújtotta módosító javaslatcsomagját. A Fidesz-KDNP azt hangoztatja, hogy a város adósságszolgálatának növekedése, az eladósodottság, az utóbbi évek átgondolatlan beruházáshulláma okoz nehézségeket. A jobboldal főként

a lakókörnyezeti fejlesztésekre

koncentrálna. Ennek céljából (2011-hez hasonlóan)

számos olyan keretet akarnak létrehozni

, melyek révén például út- és járdafelújítás, játszótérfejlesztés, a városrész önkormányzatok és a polgárőr szervezetek támogatása, valamint a sportdecentrumok fenntartása valósulhat meg.

Már riogat a városháza

Ahogy várható volt, a polgármester és a címzetes főjegyző pénteken reggel a helyi napilapon keresztül üzent a Fidesz-KDNP-nek: módosító javaslatcsomagjuk elfogadása esetén a polgármesteri hivatal dolgozóinak felét el kellene bocsátani. A taktika tehát a szokásos a baloldal részéről, kérdés, sikerül-e ezzel elbizonytalanítaniuk a többségi frakció tagjait, kitartanak-e indítványaik, kereteik mellett. Hozzá kell tenni: miközben Botka Lászlóék a hivatal működőképességért aggódnak, addig a Fidesz-KDNP és a Jobbik részéről ugyanezek az érvek az önkormányzati cégeket illetően merülnek föl, ezért is növelnék ezek némelyikének támogatását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.