Közélet

Visszahúzódtak Botka László "civil gerillái"? + VIDEÓ

Visszahúzódtak Botka László "civil gerillái"? + VIDEÓ

2012. január 17., kedd
Visszahúzódtak Botka László "civil gerillái"? + VIDEÓ

Avagy egy eltűnt(?) egyesület nyomában

A választások évében, 2010-ben alakult az Összefogás Szegedért Egyesület, amely neves, szegedi közéleti szereplőket sorakoztatott fel tagjai között, először politikamentességét hangsúlyozta, majd az ő nevével fémjelezve indult a polgármesterségért az MSZP-s Botka László. Utánajártunk, hogy milyen munkát végzett a szervezet az elmúlt évben.

Az Összefogás Szegedért Egyesület (ÖSZE) alapító tagjai többek között

Telegdy Gyula

akadémikus, orvosprofesszor,

Vajda Júlia

opera-énekesnő,

Venetianer Pál

akadémikus, biokémikus,

Tandi Lajos

, a Szeged folyóirat főszerkesztője, a Pinceszínház vezetője,

Kancsár József

és

Székhelyi József

színművész is, a Szegedi Nemzeti Színház korábbi igazgatója, aki a szervezet egyik szóvivőjeként is vállalt szerepet az egyesület színre lépésekor. Az ÖSZE elnöke

Pálmai Antal

, a Medikémia Zrt. vezérigazgatója. A város internetes lapja korábban

arról számolt be

, hogy a tudományokat, művészeteket, foglalkoztatást, gazdaságot, építészetet érintő kérdésekben az egyesület 16 alapítójának véleményére számíthat (Pálmai Antal, Telegdy Gyula,

Csernay László

, Székhelyi József, Vajda Júlia,

Tóth Attila, Takács János, Barna Zoltán, Venetianer Pál,

Nagy Tibor, Apagyi Vivien, Tandi Lajos, Kiss Henriett, Kancsár József, Kocsis István, Szűcs Norbert

). A tagok közös üléseken vitatják meg álláspontjukat, akár hetente többször is találkoznak majd.

Pálmai és Székhelyi politikamentességről beszélt

„Az tart össze minket, hogy mindegyikünk szeretne valamit tenni Szegedért, még egyszer hangsúlyozom: politikamentesen” – mondta el az elnök, Pálmai Antal a civiljutube.hu videóinterjújában, aki az egyesület működését úgy festette, hogy konkrét témakörökben tesznek le majd javaslatokat. Készítettek egy honlapot, ahol várják a polgárok javaslatait is, amit beépítenek az elképzeléseikbe, s eljuttatják azokat a városvezetéshez. http://www.youtube.com/watch?v=vnJMDzdP9-4 Székhelyi József egykori szegedi színházigazgató azt mondta

az egyesület bemutatkozásakor

, hogy „talpig civilek vagyunk, állig felfegyverkezett bozótharcos kultúrgerillák”, akik a városi hatalmat és a közvéleményt azzal fogják szüntelenül ostromolni, ami a polgárok számára a legfontosabb, az ő érdeküket juttatja leginkább kifejezésre. Székhelyi úgy fogalmazott 2010. július 8-án a Reök-kávézóban, hogy „politikai frigiditásban szenvednek". Székhelyi később az MSZP egyik kampányarca is lett a városban, aki rövidfilmen népszerűsítette a párt politikusait, a szegedi kampánygyűlést vezényelte le. Pálmai Antal pedig 2006-os választásokon az MSZP Csongrád megyei listáján 12. helyen szerepelt, 2010-ben a párt Csongrád megyei listájának pedig a 17. helyéről várta a voksolást.

Talán épp ezért a politikai palettán az MSZP-s polgármester ellenfelei az új szervezetet álcivileknek bélyegezték, akik csak azért álltak össze, hogy egy előre eltervezett forgatókönyv alapján

Botka László

– ahogy 2006-ban is – az ő támogatásukkal, az ÖSZE név mögé bújva indulhasson

az önkormányzati választáson

lerázva magáról az akkor már sok sebből vérző MSZP-logót. A sejtés végül beigazolódott: a civilek 2010 szeptemberében

szövetségre léptek Botkával

, aki végül megnyerte a polgármesteri választást. Jelenleg a polgármester mellett 12 képviselője van az MSZP-ÖSZE választási szövetségnek a szegedi közgyűlésben.

Hol vannak a civilek?...

Az egyesület alapítása óta eltelt másfél év, próbáltunk utánajárni, hogy a politikamentességet ígérő, Szegedért, a helyi kultúráért akár gerillaként is küzdő igen neves szegedi polgárokat, valamint a közgyűlésben 13 politikust magában tömörítő egyesület mit tett a városért. Szerettük volna felvenni a kapcsolatot az egyesülettel, de a szervezet honlapja, a www.osszefogasszegedert.hu már nem működik. Pálmai Antalt a Medikémia Zrt.-n keresztül telefonon nem sikerült elérnünk, elektronikus levélben kérdeztük meg, hogy az egyesület tavaly milyen közéleti szerepet vállalt, a tervekhez mérten hány javaslatot juttattak el az önkormányzat felé a 2011-es évben, üléseztek-e heti, kétheti rendszerességgel, és hol lehet megtalálni őket, ha bármely szegedi polgárnak javaslata lenne feléjük. E-mailben azt a választ kaptuk az elnöktől, hogy külföldi utazásai, tárgyalásai miatt később kellene időpontot egyeztetni, levélben pedig nem szeretne „szabatos interjút” adni. Azt az ígéretet kaptuk, hogy az egyesület programjairól, amint a helyiséggondok megoldódnak, folyamatos tájékoztatást fogunk kapni.

…és mi tudhat a polgármesteri kabinet?

Az ÖSZE a Stefánia 2. szám alá van bejegyezve, a tudakozónál érdeklődtünk telefonszám után, de e címen a Somogyi-könyvtár hangoskönyvtára érhető el, és a Szeged folyóirat szerkesztősége – utóbbit kerestük fel. A főszerkesztő, Tandi Lajos (az egyesület egyik alapítója) telefonszáma tartozott a szerkesztőség címéhez, aki elmondta, hogy a polgármesteri titkárságon, kabinetnél érdeklődjünk tovább, ott megmondják majd, hogy ki nyilatkozhat az egyesület nevében. Felhívtuk a polgármesteri kabinetet, ahol elkérték a telefonszámunkat, de visszahívás nem érkezett. Megkerestük Székhelyi Józsefet is, aki elmondása szerint „nagyon halványan van ott”, konkrétumokkal nem tud szolgálni az egyesület életével kapcsolatban. Természetesen amint sikerül információt szereznünk az Összefogás Szegedért Egyesület 2011-es civil tevékenységét illetően, tájékoztatjuk majd olvasóinkat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.